Yaylalı, Erbaa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.40, 24 Temmuz 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17396470 numaralı sürüm (iç bağlantı dz., yazış şekli: hergün → $2er gün AWB ile)
Yaylalı
Harita
Tokat
Tokat
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlTokat
İlçeErbaa
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2012)
 • Toplam131
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0356
Posta kodu60500

Yaylalı, Tokat ilinin Erbaa ilçesine bağlı,Erbaa'ya 25 km. uzaklıkta bulunan bir köydür.[2]

Tarihçe

Köyün eski adı Aray, 1960 itibariyle yeni adı Yaylalı'dır. Aray kelimesinin kelime anlamı tam olarak bilinmemekle birlikte yöre halkı tarafından çeşitli rivayetler dillendirilmektedir. Yeni ismi etrafının yaylalarla çevrili olmasından dolayı verilmiştir. Eski bir yerleşim yeri olduğu, çevresinden çıkarılan Roma-Bizans Ve Osmanlı imparatorluğuna ait kalıntılarından anlaşılmaktadır.

Coğrafya & Tabiat

Tokat iline 78 km, Erbaa ilçesine 21 km uzaklıktadır. Köy kısmen yokuş ve kayalıklar üzerine depreme dayanıklı bir zemin üzerine kurulmuştur. Köyün arazi sınırı doğuda Karadere Mevkii'yi takip eden hat boyunca, batıda Kalaycık Deresi, Karakapı ve Sakarat Kayası'ndan Yoldere köyü yoluna; kuzeyde Andızlı yazı mevkiiden Şelbek tepesi ve Kurşunlu Deresine, güneyde Arım tepesinden merkez eğreğine uzanmaktadır. Köy ormanlarında bozulmamış doğası gereği geyik,kurt,boz ayı,domuz,keklik,karatal,şahin,atmaca,hobal,ve tilki gibi yabani hayvanlara rastlanmaktadır.

Kültür

Gelenek ve Görenekler

Köy,Orta Anadolu gelenek ve göreneklerini yaşatan korunaklı bir yapıya sahiptir.

Yemekleri

Köyün yöresel yemeklerine şu örnekler verilebilir:

  • Sini Böreği
  • Tevek Dolması
  • Keşkek
  • Mısır Çorbası
  • Gendume Çorbası
  • Madımak Yemeği
  • Bazlama

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Ortalama senenin $2er günü öğleden sonra dağlardan duman , çiğ iner.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2012 131[3]
2011[1] 131
2010 132
2009 136
2008 135

Ekonomi

Köy bir orman köyü olmakla birlikte ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol, Tokat genelinde köy grup yollarına ilk defa uygulanan beton yol çalışması ile [4] Doğanyurt köyünden itibaren betonla kaplanmış olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynakça