Yaren Türk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yaren Türk
Kişisel bilgileri
MilliyetiTürk
Doğumu1 Ocak 2000 (24 yaşında)
Gaziantep
İkâmetİstanbul
Boy175cm
Eğitimiİstanbul Üniversitesi
Spor
ÜlkeTürkiye
SporSerbest Dalış

Yaren Türk (d. 1 Ocak 2000, Gaziantep), Türk serbest dalışçı ve milli sporcudur. 16 yaşında İtalya’da katıldığı dünya şampiyonasında dünyanın en genç serbest dalış sporcusu seçilmiştir. 18 yaşında 53m ile paletsiz branşında dünya birincisi olmuştur. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Spor Bilimleri Fakültesi’nden Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunudur. Antrenörlüğünü, serbest dalış dünya ve Avrupa şampiyonu ve rekortmeni Cenk Devrim Ulusoy üstlenmektedir.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

2008-2016[değiştir | kaynağı değiştir]

2008-2016 yılları arasında yüzme ve sutopu branşlarında 50m kelebek Türkiye birinciliği, 50m kurbağa Türkiye birinciliği ve sutopu maçında bölge birinciliği kazanmıştır.

2016[değiştir | kaynağı değiştir]

2016 yılında Ankara’da düzenlenen Serbest Dalış indoor yarışmalarında Milli Takım kadrosuna seçilmeyi başarmıştır. Ayrıca İtalya/Lignano Sabbiadora’da düzenlenen Serbest Dalış Dünya Şampiyonası indoor yarışmalarında başarı plaketi kazanmıştır.[1] Aynı şampiyonada en genç sporcu ödülünü almıştır ve ayrıca Endurance 16X50 Türkiye rekorunu kırmıştır.[2]

2017[değiştir | kaynağı değiştir]

Çanakkale’de düzenlenen Serbest Dalış indoor Türkiye Şampiyonası’nda açık yaş ve gençler kategorisinde DNF (monopalet), CNF (paletsiz) ve BİİFİN (çift palet) dallarında Türkiye birincilikleri elde etmiştir. Ayrıca 6 altın madalya kazanarak en çok altın madalya kazanan kadın sporcu ödülüne layık görülmüştür.

2018[değiştir | kaynağı değiştir]

Antalya/Kaş’ta düzenlenen Serbest Dalış Outdoor yarışmalarında CNF (paletsiz) dalında dünya 4.lüğü, CNF 53m (paletsiz) dalında Türkiye rekoru, İp destekli sabit ağırlık FIM dalında Türkiye 3.lüğü, CW Biifin (çift palet) sabit ağırlık dalında Türkiye 3.lüğü, Serbest Dalış Dünya Kupası’nda CWT dalında Türkiye ikinciliği ve CNF (paletsiz) dalında dünya birinciliği elde etmiştir.[3]

2019[değiştir | kaynağı değiştir]

Antalya/Kaş’ta düzenlenen Serbest Dalış outdoor yarışmalarında CNF (paletsiz) dalında Türkiye birinciliği, Serbest Dalış Dünya Kupası’nda CNF (paletsiz) dalında dünya ikinciliği elde etmiştir.[4]

2021[değiştir | kaynağı değiştir]

2021 yılında Antalya/Kaş’ta düzenlenen Serbest Dalış outdoor yarışmalarında CNF (paletsiz) dalında Türkiye birinciliği, Dünya Kupası’nda CNF (paletsiz) dalında dünya üçüncülüğü elde etmiştir.[5]

Gerçekleştirdiği Projeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaren Sportstv360'ın Serbest Dalış Dünya Şampiyonası programına konuk olarak katılmıştır. Aynı yıl, TRT Spor'un "Dalışa Dair" programında da röportaj vererek deneyimlerini paylaşmıştır.

2020 yılında, Miss Fashion World 2020 güzellik yarışmasına katılmış ve Türkiye’yi temsil etmeye hak kazanarak büyük bir başarı elde etmiştir.

Aynı zamanda popüler bir film projesi olan “Bir Zamanlar Çukurova” ile oyunculuk ve sinema dünyasına adım atmıştır.

2019’da Koç Spor Fest‘te sporculara ilham verici bir konuşma yapmıştır. Bu etkinlikte, genç sporculara motivasyon sağlayarak onlara kendi hikâyesinden örnekler vermiştir.

Aynı yıl, 3. Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali‘nin açılış davetlisi olarak sahneye çıkmış ve büyük bir coşkuyla karşılanmıştır.

2020 yılında Yaren, Türkiye İş Bankası‘nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü projesinde yer almıştır. Bu projede, kadınların gücünü ve başarılarını vurgulayarak ilham verici bir rol oynamıştır.[6]

Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin 19 Mayıs özel etkinliğinde serbest dalış hakkında bir seminer vermiş, öğrencilere deneyimlerini aktarmıştır.

2021’de ise Yaren, 4. Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali‘nin açılış davetlisi olarak tekrar sahnede yer almıştır. Etkinlikte, başarılı sporcular arasında yer alması ve deneyimlerini paylaşmasıyla dikkat çekmiştir.[7]

Yaren 2021 yılında Göcek-Muğla bölgesini tanıtan bir sualtı projesi olan Go Turkey’de yer almıştır.

2021'de Türk Hava Yolları‘nın su üstü ve sualtı reklam projelerinde görev almıştır.

Yaren, 2020’den beri her sene Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF)’nın çeşitli çalışmalarına katkı sağlamıştır.

Sponsorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Heka Masters, 2024 yılındaki tüm sportif etkinliklerinin ayni sponsorudur.

Geçtiğimiz yıllarda Türk Hava Yolları, Türkiye İş Bankası, Maximum Kart, Scuba Schools International, Koç Spor Fest, Göcek Türkiye, Dive+, WWF ve Matrix Shipping markaları ile çeşitli işbirlikleri gerçekleştirmiştir.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ okulhaberleri. "Okulumuz Öğrencisi Yaren Türk Serbest Dalışta Türkiye Rekortmeni - Dünya 6. Sı Olmuştur". Okul Haberleri (İngilizce). Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Serbest dalışta 5 Türkiye rekoru İtalya'da geldi". Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu. 7 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Serbest Dalış Dünya şampiyonası'nda 6 Rekor". www.gazetebirlik.com. 8 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023. 
  4. ^ "Kaş'ta serbest dalış ve paletli yüzme şenliği". Memleket. 3 Ekim 2019. 7 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023. 
  5. ^ "'Kaş Başka' Serbest Dalış Dünya Kupası sona erdi". www.cumhuriyet.com.tr. 10 Mart 2021. 7 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023. 
  6. ^ Gazan, Oğuz (5 Mart 2020). "Maximum Kart'tan Hikayelerinin Gerçek Kahramanı Olan Tüm Kadınlara". Bigumigu. 7 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023. 
  7. ^ Habertürk (27 Eylül 2021). "4'üncü uluslararası Rumkale su sporları festivali sonuçları açıklandı Türkiye rekortmeni Yaren Türk Rumkale'de dalış yaptı - Gaziantep Haberleri". Habertürk. 7 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023. 

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Instagram 7 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

YouTube 7 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.