Yaş mevsim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yağışlı mevsim sayfasından yönlendirildi)
Cairns, Avustralya'da aylara göre yağış dağılımı.

Yaş mevsim veya Yağışlı mevsim (bazen yağmur mevsimi veya muson mevsimi olarak adlandırılır), bir bölgenin ortalama yıllık yağışının çoğunun meydana geldiği yılın belirli zamanıdır.[1] Genellikle sezon en az bir ay sürer. Yeşil mevsim terimi bazen turizm yetkilileri tarafından bir örtmece olarak da kullanılmaktadır.[2] Yağışlı mevsimlerin olduğu alanlar tropik ve subtropik bölgelerin bazı bölümlerine dağılmıştır.[3]

Köppen iklim sınıflandırmasına göre tropikal iklimler için yağışlı mevsim ayı ortalama yağışın 60 milimetre (2,4 in) veya daha fazla olduğu bir ay olarak tanımlanır.[4] Savan iklimi ve muson rejimlerine sahip bölgelerin aksine Akdeniz iklimlerinde yağışlı kışlar ve kurak yazlar görülür. Kuru ve yağışlı aylar, yağışları yıl boyunca eşit olarak dağıldığından, kurak veya yağışlı mevsimleri olmayan tropikal yağmur ormanlarının aksine tropikal mevsimlik ormanların karakteristiğidir.[5] Belirgin yağışlı mevsimlere sahip bazı bölgelerde, tropikal mevsimler arası yakınsama bölgesi veya muson çukuru sıcak mevsimin ortasında daha yüksek enlemlere doğru hareket ettiğinde sezon ortasında yağışlarda bir kırılma görülür.

Yağışlı mevsim sıcak bir dönemde veya yaz mevsiminde meydana geldiğinde, yağış esas olarak öğleden sonra geç saatlerde ve akşamın erken saatlerinde başlar. Yağışlı mevsimde hava kalitesi iyileşir, tatlı su kalitesi iyileşir ve bitki örtüsü önemli ölçüde büyür ve bu da sezonun sonlarında mahsul verimine olumlu etki eder. Nehirler kıyılarından taşar ve bazı hayvanlar daha yüksek yerlere çekilir. Toprak besinleri azalır ve erozyon artar. Sıtma ve dang humması insidansı, yağmur mevsiminin yüksek sıcaklıklara denk geldiği bölgelerde artmaktadır.[6] .Çoğu zaman bir önceki kurak mevsim, ekinler henüz olgunlaşmadığı için yağışlı mevsimde gıda kıtlığına yol açar. Yağışlı mevsimde başarılı bir şekilde ekilebilen ürünler manyok, mısır, yer fıstığı, darı, pirinç ve tatlı patatestir.[7] Tropik yağışlı mevsimin ılıman karşılığı ilkbahar veya sonbahardır.

Avustralya, Darwin'de geceleri yağışlı bir mevsim fırtınası.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "When is rainy season?". Met Office (İngilizce). 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2022. 
  2. ^ Costa Rica Guide (2005). When to Travel to Costa Rica. 15 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ToucanGuides. Retrieved on 2008-12-27.
  3. ^ Michael Pidwirny (2008). CHAPTER 9: Introduction to the Biosphere. 1 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. PhysicalGeography.net. Retrieved on 2008-12-27.
  4. ^ "Updated world Köppen-Geiger climate classification map" (PDF). 24 Ekim 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ Elisabeth M. Benders-Hyde (2003). World Climates. 17 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Blue Planet Biomes. Retrieved on 2008-12-27.
  6. ^ "Malaria Fact Sheet". The World Health Organization. April 2016. 30 Nisan 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2016. 
  7. ^ "6 Types Of Crops To Plant During Rainy Season". agricfy.com (İngilizce). 28 Temmuz 2021. 20 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2022.