yEd

Vikipedi, özgür ansiklopedi

yEd
BPMN diyagramını (süreç akışı) gösteren yEd ekran görüntüsü
Geliştirici(ler)yWorks GmbH
Programlama diliJava
İşletim sistemiCross-platform
TürÇizelgeleme yazılımı
LisansFreeware
Resmî sitesiyworks.com/yed
Standart(lar)GraphML

yEd çoklu belge arayüzüne sahip genel amaçlı bir diyagram oluşturma programıdır.

Windows, Linux, Mac OS ve Java Virtual Machine destekleyen diğer platformlarda çalışan Java ile yazılmış platformlar arası bir uygulamadır.

Tek bir kopyanın ücretsiz olarak kullanılmasına izin veren bir tescilli yazılım lisansı altında yayınlanır.[1]

yEd'in çevrimiçi bir sürümü olan yEd Live da mevcuttur, ayırca yEd'in bir Confluence sürümü olan Confluence for Graphity de vardır.

yEd, akış şeması, ağ diyagramı, UML, BPMN, zihin haritası, organizasyon şeması ve varlık-ilişki diyagramları dahil olmak üzere birçok farklı diyagram türünü çizmek için kullanılabilir.[2] yEd ayrıca özel vektör ve raster grafiklerin diyagram öğeleri olarak kullanılmasına izin verir.

yEd, diyagramları XML tabanlı bir format olan GraphML'e yükler ve kaydeder. Ayrıca birden fazla sayfaya yayılan çok büyük diyagramları yazdırabilir.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Otomatik düzen[değiştir | kaynağı değiştir]

yEd, kuvvet temelli düzen, hiyerarşik düzen (akış şemaları için), ortogonal düzen (UML sınıf diyagramları için) ve ağaç düzeni (organizasyon şemaları için) dahil olmak üzere çeşitli çizge düzeni algoritmalarını kullanarak diyagram öğelerini otomatik olarak düzenleyebilir.[3]

Veri alışverişi[değiştir | kaynağı değiştir]

yEd, diyagramlar oluşturmak için çeşitli formatlardaki verileri içe aktarabilir. İçe aktarma formatları arasında elektronik tablo verileri için Microsoft Excel .xls formatı, soyağacı verileri için Gedcom formatı ve ayrıca XSLT stil sayfaları aracılığıyla dönüştürülen rastgele XML tabanlı dosya formatları bulunur. yEd tarafından sağlanan ön tanımlı XSLT stil sayfaları, yazılım oluşturma süreçlerinde bağımlılık bilgilerini tanımlamak için kullanılan Apache Ant build script biçimini ve ontolojilerin tanımlanması için OWL dosya biçimini işleyebilir. Diğer XML tabanlı veriler genel bir şekilde işlenir.

yEd diyagramları GIF, JPEG, PNG, EMF, BMP, PDF, EPS ve SVG dahil olmak üzere çeşitli raster ve vektör formatlarına aktarabilir. Ayrıca SWF (Shockwave Flash) dosya formatına ve HTML görüntü haritasılarına da aktarabilir.

Bir diyagramın yapısal bilgileri, GML (Grafik Modelleme Dili) ve TGF (Önemsiz Grafik Biçimi) olarak dışa aktarılabilir.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

yEd, bir Alman yazılım şirketi olan yWorks GmbH'nin bir ürünüdür.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "yEd Software License Agreement". 6 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Bremer, Lars (25 Haziran 2007), "Nimm's leicht", c't (Almanca), 14/2007, ss. 89-90, ISSN 0724-8679 
  3. ^ König, Peter (2 Mart 2009), "Schreiben, rechnen, zaubern", c't Magazin (Almanca), 6/2009, ss. 139-140, ISSN 0724-8679 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]