Yükseltin Tavan Kirişini, Ustalar ve Seymour: Bir Giriş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yükseltin Tavan Kirişini, Ustalar ve Seymour: Bir Giriş
Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction
YazarJerome David Salinger
Dilİngilizce
TürÖykü
Yayım1963 (özgün)
YKY (Türkçe)
YayımcıLittle, Brown
ISBN975-363-318-1
Seri
Franny ve Zooey Yükseltin Tavan Kirişini, Ustalar ve Seymour: Bir Giriş Hapworth 16, 1924

Yükseltin Tavan Kirişini, Ustalar ve Seymour: Bir Giriş, 1963 tarihli Jerome David Salinger kitabıdır. Amerika'da 1963 yılında en çok satan 3. kitap olmuştur.

Yükseltin Tavan Kirişini, Ustalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yükseltin Tavan Kirişini, Ustalar, New Yorker tarafından basılmış bir öyküdür.

Diğer tüm Glass ailesi öyküleri gibi Tavan Kirişi de en büyük ikinci ağabey olan Buddy Glass hikâyenin "yazar"ıdır. Öyküde Buddy, II. Dünya Savaşı sırasında 1942'de ordudan izin alıp ağabeyi Seymour'un nikâhına gelmesini ve nikâhın yapılmamasından sonra olan bitenleri anlatır. Bu öyküde meydana gelenler Seymour'un 1948'deki intiharına zemin hazırlayacaktır. Seymour okurların bildiği şekilde Buddy'nin ve nikâha gelen ziyaretçilerin gözlerinden anlatılır. Bu kimselerin içinde Nikâhın olduğu yerden ayrılırlarken Buddy'le aynı limuzine binen iri yarı bir kadın olan baş nedime bulunmaktadır. Yolcuların geri kalanı (nedimenin kocası Robert, Muriel'in babasının sağır dilsiz amcası ve Helen Silsburn adında orta yaşlı bir kadın) Buddy'nin Seymour'un kardeşi olduğunu bile bilmez. Hikâye boyunca nedime nikâha gelmediği için Seymour'u yerden yere vurur ve Muriel'in annesinin ne kadar akıllı olduğunu ve Seymour'un davranışları hakkında söylediklerinin nasıl bir bir çıktığını söyler. Sohbet ve Buddy'nin itirazı Salinger'ın yargılayıcı ve duyarsız insanlara olan sinirini yansıtmaktadır. Zen usulü bir kabulün olduğu yerde garez yer alamaz. Hikâyenin bir noktasında Buddy, Seymour'un günlüğünü bulur. Kimse görmeden alıp banyoya götürür ve Seymour'un ağzından duyacağımız tek diyaloğu burada okuruz. Daha sonra yayınladığı "Hapworth 16, 1924"te Buddy mektubun kelimesi kelimesine aktarıldığını ve aktarılanların kendisinin değil Seymour'un düşünceleri olduğunu söyler. Bu noktada artık iki kardeşi ayıran zar tamamen saydam hale gelmiştir ve peşi sıra gelen hikâye de bunu kanıtlar.

En büyük Glass çocuğu Seymour diğer öykülerden bazılarının (Muz Balığı İçin Mükemmel Bir Gün, Seymour: Bir Giriş, Hapworth 16, 1924) aksine burada baş kahramanı değildir. Seymour genellikle yazar olan kardeşi Buddy'nin gözlerinden anlatılır, Buddy de dâhi ağabeyinin gölgesi altında yaşamaktan memnun gibidir.

Hikâyenin adı, Boo Boo Glass'ın ailenin evindeki banyonun aynasında Seymour'a bıraktığı bir notun ilk dizesidir. Notun kendisi de Lesboslu Yunan şair Sappho'nun bir şiirinden alınan bir dizedir:

Yükseltin tavan kirişini, ustalar. Güvey geliyor Ares'ten boylu.

Seymour: Bir Giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

Seymour: Bir Giriş de aynı şekilde New Yorker'da basılmıştır.

Başlığın da belirttiği gibi Buddy'nin ağzından anlatılan öykü okurlara 1948'de intihar eden ağabeyi Seymour'u bir tanıtma girişimidir. Buddy herkesten uzak evinde geçmişi düşünmektedir.

Bu öyküde de diğer Glass ailesi hikâyelerinde olduğu gibi Zen budizminin, haiku ve Hinduizm'in vedanta felsefesinin bahsi geçer.

Öykü bilinç akımı tekniği ile yazılmıştır ve yarı-otobiyografik özellikler taşımaktadır.

Basımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitabın Sevin Okyay ve Coşkun Yerli tarafından yapılan ve Mîna Urgan'ın düzeltmenlik yaptığı çevirisi Türkiye'de YKY tarafından basılmıştır (ISBN 975-363-318-1)