XQc

Vikipedi, özgür ansiklopedi
xQc
2023'te Lengyel
Kişisel bilgiler
DoğumFélix Lengyel
12 Kasım 1995 (28 yaşında)
Laval, Quebec, Kanada
Boy1,88 m (6 ft 2 in)
Milliyet Kanada
Meslek
  • Yayıncı, e-sporcu
Sosyal medya bilgileri
PlatformTwitch, YouTube, Kick
Dönem2014-günümüz
Yayın türüSohbet, oyun, konsept
YouTube bilgileri
Kanal
Dönem2015-günümüz
Abone2.30 milyon
Görüntülenme1.55 milyar
Bilgiler 6 Temmuz 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Félix Lengyel (d. 12 Kasım 1995) ya da bilinen adıyla xQc, Kanadalı yayıncı ve eski profesyonel Overwatch oyuncusudur.

Lengyel, yayıncılık kariyeriyle geniş çapta tanınsa da, başlangıçta profesyonel bir Overwatch oyuncusu olarak tanındı. E-spor kariyeri 2016 yılında başladı ve bu sırada düzenli olarak yayın yapmaya da başladı. Overwatch League'in açılış sezonunda mücadele eden Dallas Fuel takımına 2017'nin sonlarında katıldı. Bununla birlikte, Dallas Fuel ile geçirdiği süre tartışmalarla gölgelendi, tekrarlanan uzaklaştırmalarla sonuçlandı ve nihayetinde sezonun ortasında takımdan serbest bırakıldı. Ayrıca Lengyel, 2017'den 2019'a kadar Overwatch Dünya Kupası'nda Kanada Takımı'nı temsil etti.

Profesyonel Overwatch kariyerini sonlandırdıktan sonra Lengyel, odağını Twitch'te tam zamanlı yayıncılığa kaydırdı. Bu dönemde, Sentinels ve Luminosity Gaming gibi çeşitli e-spor organizasyonlarıyla da içerik oluşturucu olarak anlaştı. Yayın kariyeri boyunca Lengyel, platform kurallarını ihlal ettiği için Twitch'te birkaç kez yasaklandı ve askıya alındı. Bu olaylar arasında müstehcen içerik gösterme, saldırgan ifadelerde bulunma ve yayında keskin nişancılık yapma yer alıyordu. Bu tartışmalara rağmen Lengyel, sürekli olarak yüksek izleyici sayıları çeken büyük ve adanmış bir hayran kitlesini korudu. Lengyel, 2020'den 2022'ye kadar üst üste üç yıl boyunca Twitch'te en çok izlenen yayıncı olma unvanını elde etti. Haziran 2023'te Lengyel, Kick'te yayın yapmak için iki yıllık, münhasır olmayan 100 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Lengyel 12 Kasım 1995'te, Laval, Quebec, Kanada'da doğdu. Ortaokulunu tamamladıktan sonra, Lengyel CEGEP'te beşeri bilimler okumaya devam etti. 3.5 yıl sonra, mezun olmadan hemen önce okulu bıraktı ve Twitch'te oyun yayıncılığı yapmaya başladı. Lengyel ilk olarak Twitch'te xQcLoL adı altında League of Legends oynamaya başladı ancak daha sonra Overwatch oyununu keşfetti ve rekabetçi bir şekilde oynamaya başladı.

Yayın hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Legion'ın 2020 Contenders sezonunun askıya alınmasının ardından Lengyel, Twitch'te tam zamanlı yayın yapmaya devam etmeyi seçti. Her gün ortalama 9 saat yayın yapıyor ve düzenli olarak 60.000'i aşan bir izleyici sayısına sahip oldu.[kaynak belirtilmeli] Ekim 2019'da Lengyel, en çok izlenen Twitch yayıncısıydı ve en çok takip edilen yayıncı listesinde 29. sırada yer aldı. Ayrıca, aylık ortalama 35.000'in üzerinde abonesi ile Twitch'in en çok abonesi olan kanallarından biridir.[kaynak belirtilmeli] Halen Overwatch oynarken, yayınları şu anda daha çok çeşitliliğe odaklanıyor.[ne zaman?] Sık sık Steam'deki yeni çıkanlara göz atıyor ve izleyicilerinden gelen önerilere göre oyunlar oynuyor. Lengyel ayrıca TwitchCon, BlizzCon gibi etkinlikler için IRL (Gerçek Hayatta) yayınları yapıyor ve ayrıca Pokemon kart açışları, Medya Paylaşım Akışları, PC Kurulum İncelemeleri yaptı ve hatta birbirinden farklı ünlü isimler ile ortak yayın düzenledi.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

DatZit Gaming

Lengyel, kariyerine Kanada, Montreal'de bulunan yarı profesyonel bir espor organizasyonu olan DatZit Gaming'de ana tank olarak Overwatch oyuncusu olarak başladı. 13 Ağustos 2016'da Lengyel ve ekibi Dreamhack Montreal 2016 Overwatch turnuvasını kazandı.[kaynak belirtilmeli]

Denial eSports

Lengyel kariyerine Overwatch takımı "Q?"'da ana tank oyuncusu olarak devam etti. daha sonra 12 Ekim 2016'da Denial eSports tarafından alındı.

Arc 6

Denial eSports'un dağılmasının ardından Lengyel ve takımın diğer üyeleri "YIKES!" adı altında birlikte oynadılar. Logo kullanılamadığı ve adın pazarlanamaz olduğu düşünüldüğü için Blizzard tarafından "Arc 6" olarak değiştirildi. Anlaşmaya varıldıktan olduktan sonra, Overwatch Contenders'ın Sıfır Sezonunda oynadılar, fakat grup aşamasında elendiler. 9 Temmuz 2017'de Arc 6, son turnuvaları olan Beat Invitational: Season 2 turnuvasına katılarak FNRGFE'yi yendi ancak Rogue'a yenilerek üçüncü oldu. Sonunda, Arc 6, Overwatch Ligi'nin 1. Sezonu için denemelere odaklanmak için ayrı yollara gitti. Ekim ayında Dallas Fuel'nin bir parçası olacağı açıklanana kadar Arc 6 veya Lengyel tarafından takımdan ayrılmasıyla ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Dallas Fuel

28 Ekim 2017'de Overwatch League franchise'ı Dallas Fuel, Lengyel'in kadrolarına 9. oyuncu olarak katılacağını duyurdu. Lengyel, Twitch yayınında Houston Outlaws'tan rakip oyuncu Austin "Muma" Wilmot'a yönelik homofobik açıklamalar nedeniyle ateş altında kalmadan önce takımla birkaç maç oynadı. Lengyel, Lig tarafından dört maç için askıya alındı ve Overwatch Ligi Davranış Kurallarını ihlal ettiği için 2.000 dolar para cezasına çarptırıldı.[kaynak belirtilmeli] Dallas Fuel daha sonra askıya alma süresini 1. Aşama'nın tamamını kapsayacak şekilde genişletti. Lengyel 2. Aşama'nın başında geri döndü ve takımını Los Angeles Gladyatörlerine karşı zafere taşıdı ve HP'nin Maçın Oyuncusu tarafından Omen olarak seçildi. Dallas Fuel programına döndükten kısa bir süre sonra, Lengyel, birden fazla sosyal medya ihlali ve Overwatch Ligi oyuncularını aşağılayıcı bir dil kullanması nedeniyle ikinci bir uzaklaştırma aldı ve para cezası aldı.[kaynak belirtilmeli]

GOATS

Lengyel daha sonra profesyonel oyuna ara vereceğini ve tam zamanlı yayıncı olmak için emekli olacağını söyledi. Contenders Trials NA ekibi GOATS ile oynayarak profesyonel oyuna dönme kararını vermeden önce birkaç ay boyunca tam zamanlı yayın yapmaya devam etti.

Gladiators Legion

2 Şubat 2019'da Lengyel'in Overwatch Contenders'da yarışan Los Angeles Gladiators akademi takımı Gladiators Legion'a yedek ana tank olarak katıldığı açıklandı. 2019'un sonlarında ekip, Contenders'da yarışmayı bırakacağını duyurdu.

Uluslararası Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Lengyel, 2017 Overwatch Dünya Kupası turnuvasında Team Canada için oynadı. Hollanda'yı 3-0 yenerek Dünya Kupası'na katılma hakkı kazandılar. Takım, son dünya şampiyonu Güney Kore'ye yenilmeden önce turnuvanın finallerine kadar geldi. Lengyel etkinliğin en değerli oyuncusu seçildi.[kaynak belirtilmeli]

2018 Overwatch Dünya Kupası'nda Lengyel, Kanada Takımı için başlangıç kadrosunda ana tank olarak oynadı. Dünya kupasından birkaç ay önce, Team Canada'nın baş antrenörü Justin "Jayne" Conroy, Twitch yayınında Lengyel'in Lucas "NotE" Meissner, Brady "Agilities" Girardi, Lane "Surefour" Roberts ve Liam ile birlikte olduğunu duyurdu. "Mangachu" Campbell, normal deneme sürecinden geçmeden Kanada milli takımına katılabilir. Los Angeles Grup Aşamasında oynadı ve ikinciliği bitirerek BlizzCon'da çeyrek finale yükseldi.

Temmuz 2019'da Team Canada, Lengyel'in 2019 Overwatch Dünya Kupası'nda takımın başlangıç ana tankı olarak geri döneceğini duyurdu. Takım dört maçını da kaybettikten sonra Grup Aşamasını geçmeyi başaramadı.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]