Wo Ding

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wo Ding 沃丁
Shang Hanedanı Kralı
Tam adı
Çince soyadı: Zi (子)
Çince verilen ad: Xuan (绚)
Ölüm sonrası adı: Wo Ding (沃丁)
HanedanShang Hanedanı

Wo Ding (Çince: 沃丁, kişisel adı Xuan, (绚) geleneksel olarak Çin'in Shang Hanedanı Kralı olarak kabul edilir, ancak son arkeolojik kanıtlar bunu şüpheye düşürmüştür.

Büyük Tarihçi Kayıtları'nda Sima Qian tarafından babası Tai Jia'nın yerine geçen beşinci Shang kralı olarak listelenmiştir. Guisi (癸巳) yılında Qingshi (卿士) başbakanı ve Bo (亳) başkenti olarak tahta çıkmıştır. Saltanatının 8. yılında, önceki başbakan Yi Yin'i onurlandırmak için törenler düzenledi. Ölümünden önce 19 yıl (diğer kaynaklara göre 29 yıl) hüküm sürdü. Ölümünden sonra kendisine Wo Ding adı verildi ve yerine kardeşi Tai Geng geçti. Yinxu'da ortaya çıkarılan kemikler üzerindeki kehanet yazısı yazıtları onu Shang krallarından biri olarak göstermemektedir.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Shang Dynasty Rulers". China Knowledge. 4 Haziran 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2007. 
  2. ^ "Shang Kingship And Shang Kinship" (PDF). Indiana University. 9 Nisan 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2007. 
Wo Ding
Resmî unvanlar
Önce gelen
Tai Jia
Çin Kralı Sonra gelen
Tai Geng