Wikimapia

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(WikiMapia sayfasından yönlendirildi)
WikiMapia
WikiMapia'nın Firefox tam ekran kipindeki görünümü
OluşturanAlexandre Koriakine ve Evgeniy Saveliev
URLwww.wikimapia.org
SloganHaydi tüm dünyayı tanımlayalım!
Ticari?Evet
Site türüBirlikte eşlemlendirme
KayıtEvet (zorunlu değil)
Kullanılabilir dil(ler)93 dilde
Başlama tarihi24 Mayıs 2006
GelirAdSense kaynaklı
Geçerli durumEtkin

WikiMapia veya VikiHarita, Google Maps'i viki sistemiyle destekleyen bir çevrimiçi harita ve uydu fotoğrafı kaynağıdır.[1] Alexandre Koriakine ve Evgeniy Saveliev tarafından geliştirilen bu sistem 24 Mayıs 2006 tarihinde tüm dünyayı tanımlamak amacıyla hizmete girmiştir. Sistem, yaklaşık 14 milyon yer bilgisi bulundurmaktadır.[2] WikiMapia'ya katkı yapabilmek için üye olmak gerekmektedir. 200.000'in üzerinde kullanıcı bu hizmetin etkin üyesi durumundadır.[3]

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer işaretleme[değiştir | kaynağı değiştir]

WikiMapia belirli bir bölgenin işaretlenmesine ve bu bölgenin dil, başlık, tanım ve ulam gibi özelliklerinin tanımlanmasına izin vermektedir.[4] Bunun yanında kısa notlar, resimler ya da YouTube videoları da yer bilgi penceresine eklenebilmektedir.[5]

Ulamların (ulamların yanındaki sayılar o ulamın kaç yer bilgisine kaynaklık ettiğini gösterir) üzerine fare ile gelindiğinde görüntülenen ekle düğmesi bir yerin birden fazla ulama eklenmesine olanak sağlamaktadır. Wikipedia sayfası bulunan yerler de bu sayfaya eklenebilmektedir.

Vikipedi'nin aksine WikiMapia'nın kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriğinin tümü WikiMapia'ya aittir. GFDL lisansını kullanmayan WikiMapia'ya yapılan katkılar üzerinde hak iddia edilemez.[6] Sitenin hizmet ilkeleri her kullanıcının ticari olmamak kaydıyla bireysel ya da eğitsel amaçlarla katkıda bulunabileceğini öngörmektedir.[7]

Güncel olmayan ve çok pahalı eşlemlendirmenin etkili olduğu Hindistan gibi ülkelerde WikiMapia çok hızlı bir büyüme göstermiştir. Ne var ki, bu büyüme kendine özgü sorunları da beraberinde getirmiştir. Kentsel bölgelerin büyük bir kısmı özel yerleşkelerle kaplanmış ve kamuya ait yerlerle özel yerlerin ayırt edilebilmesi olanaksız hale gelmiştir. Ancak, yakın geçmişte geliştirilen ulam bazlı görüntüleme bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırmış ve kullanıcılara eşlem üzerinde görüntülemek istedikleri veri türlerini seçebilme ayrıcalığını tanımıştır.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Eşlem üzerindeki yerlere resim de eklenebilmektedir. Örneğin; İstanbul'daki Kız Kulesi'nı eşlem üzerinde tanımlamak isteyen bir kullanıcı yerin köşesindeki Menü'ye tıklayabilir ve Resim Ekle/Yönet tuşunu kullanarak fotoğraf ekleyebilir.

Diller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer işaretleme birden çok dili desteklemektedir. Halihazırda 93 dili destekleyen uygulama 25 dile tümüyle çevrilmiştir.[8] Kayıtlı kullanıcılar WikiMapia arayüzüyle ilgili çevirilere özel bir sayfada katkıda bulunabilmektedirler.

Kullanıcı hesapları ve düzeyleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Zorunlu olmayan kullanıcı hesapları uygulamasına Ekim 2006'da başlandı.[9] Kayıtlı kullanıcılar birbirlerine ileti gönderebilmekte ve Ekim 2007'den bu yana etkin olan forumda yazışabilmektedirler.[10] WikiMapia, kayıtlı kullanıcıların izleme listesi oluşturmalarına ve eşlem üzerindeki belirli yerler üzerinde yapılan değişiklikleri yakından incelemelerine izin verir. Bir yeri izleme listesine eklemek için Wikimapia->Bilgilerim->İzleme listem yolu izlenebilir.

WikiMapia SSS'de tanımlı üç kullanıcı düzeyi bulunmaktadır. Kullanıcılar başka kullanıcıların katkılarını olumlu ya da olumsuz yönde değerlendirebilmekte ve bu, kullanıcı beğenilirliğini belirlemektedir. Bunun yanında, kullanıcıyı salt yaptığı katkı sayısına göre sıralayan bir istatistik bölümü de mevcuttur.

Wikimapia Beta[değiştir | kaynağı değiştir]

WikiMapia'nın Beta sürümü Ekim 2008 itibarıyla kayıtlı kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.Yeni arayüz "dağlık yollar" gibi yeni özellikler sunmakta ve "WikiMapia Eşlem" olarak anılan yeni bir katman bulundurmaktadır. Bu katman yalnızca WikiMapia kullanıcıları tarafından eklenen özellikleri göstermekte ve farklı türde şekilleri ait oldukları ulamlara göre renklendirmektedir (göller mavi renkle gösterilirken parklar yeşil renge sahiptir). Görüntülenecek bölgeler de ulamlara göre sınıflandırılabilmektedir. Belgeleme ve işbirliği olanaklarını artırmak amacıyla bir viki 25 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. de açılmıştır.

İş modeli[değiştir | kaynağı değiştir]

Site, gelirinin büyük bir bölümünü Google reklamlarından kazanmaktadır. WikiMapia'nın kurucuları Temmuz 2007'den itibaren uzun soluklu planlarını gerçekleştirmeye yardımcı olacak bir destekçi bulmaya çalışmaktadırlar.[11]

Birlikte çalışabilirlik[değiştir | kaynağı değiştir]

GPS alıcıları WikiMapia'ya bir eklenti yardımıyla tümleştirilebilmektedir (Eklentinin Windows sürümü http://wikimapia.org/gps.htm4 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. adresinden indirilebilir).

Aşağıdaki kaynaklar da kısıtlı ölçüde WikiMapia desteği sunmaktadırlar.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahip olduğu veriyi Google tarafından sunulan hava fotoğraflarına borçlu olan WikiMapia'nın, Google ya da Google Maps'in hizmet politikasıyla hiçbir ortak yanı yoktur. Google hizmet ilkelerinin hava fotoğraflarından hiçbir biçimde bilgi elde edilemeyeceğini vurgulaması[12] WikiMapia üzerindeki verinin lisansı hakkında kuşku uyandırmaktadır. OpenStreetMap[13] gibi diğer birlikte eşlemlendirme projeleri yalnızca yeni veri üretimine açıkça izin veren kaynakları kullanır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bear, David (7 Ocak 2007). "Dünya üzerindeki herhangi bir yerin kuşbakışı görüntüsünü elde etmek". 2 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2007. 
  2. ^ "Wikimapia Ana Sayfası". 17 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2008.  (Sol üst köşeye bakınız)
  3. ^ Alexandre Koriakine (Kullanıcı adı: koriakine) (25 Ocak 2008). "Kullanıcıları vandalizm gerekçesiyle üyelikten uzaklaştırmak". Erişim tarihi: 26 Ocak 2008. 
  4. ^ Alexandre Koriakine (4 Aralık 2006). "Yer türleri ve diğer özellikler". 3 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2007. 
  5. ^ Matt Jones (11 Ocak 2007). "Nasıl Yapılır? #5: Wikimapia'da YouTube!". 20 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2007. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2008. 
  7. ^ "Wikimapia Hizmet İlkeleri". 27 Ekim 2007. 15 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2008. 
  8. ^ "WikiMapia çeviri sayfası". 3 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2008. 
  9. ^ Alexandre Koriakine (8 Ekim 2006). "Üyelik hizmeti başlatıldı". 16 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2007. 
  10. ^ "WikiMapia SSS". 8 Ekim 2006. 18 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2007. 
  11. ^ "Wikimapia ile ilgili bir blogspot gönderisi". 31 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2008. 
  12. ^ "Google Maps Hizmet İlkeleri". 18 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "OpenStreetMap SSS". 15 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]