Wanrong

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wanrong
婉容
Çin İmparatoriçesi
Hüküm süresi30 Kasım 1922 – 5 Kasım 1924
Hüküm süresi1 Mart 1934 – 17 Ağustos 1945
Doğum13 Kasım 1906(1906-11-13)
Beijing, Çing Hanedanı
Ölüm20 Haziran 1946 (39 yaşında)
Yanji, Jilin, Çin
DefinBilinmiyor
Eş(ler)i
Puyi (e. 1922–1946)
Tam adı
Gobulo Wanrong (郭布羅·婉容)
BabasıRongyuan
AnnesiAisin-Gioro Hengxin

Wanrong (Çince婉容; 13 Kasım 1906 - 20 Haziran 1946), Gobulo klanının Xuantong İmparatoriçesi olarak da bilinir, Çin'in son İmparatoru Puyi'nin eşidir. 1922'den 1924'te monarşinin kaldırılmasına kadar Çing Hanedanı İmparatoriçesi unvanına sahipti.[1] Aynı zamanda 1934'ten 1945'te monarşinin kaldırılmasına kadar Japon kukla devleti Mançukuo'nun İmparatoriçesiydi. Ölümünden sonra İmparatoriçe Xiaokemin unvanıyla onurlandırıldı.

1945 İkinci Çin-Japon Savaşı'ndan sonra Sovyetler Birliği'nin Mançurya'yı işgali sırasında Wanrong, Çinli komünist gerillalar tarafından yakalandı ve Yanji, Jilin'deki esir kampına gitmeden önce farklı bölgelere transfer edildi. Haziran 1946'da hapishanede öldü ve kalıntıları hiçbir zaman bulunamadı.

İsimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Wanrong'un tam doğum adı Gobulo Warong (郭布羅·婉容)'du; ancak sadece wanrong olarak anıldı çünkü Mançular genelde yalnızca onlara verilen isimle anılırlardı.Sanatçı mahlası Zhilian'dı Ayrıca İngiltere'nin I. Elizabeth'inden esinlenerek Batılı bir isim olan Elizabeth'i benimsedi.

Puyi ile evlilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Çing Hanedanı 1911'de devrildi ve yerine Çin Cumhuriyeti kuruldu, Çin'deki binlerce yıl süren imparatorluk yönetimi son buldu. Eski imparatorluk ailesine Cumhuriyet hükümeti tarafından imparatorluk unvanlarını korumalarına ve saygıyla muamele görmelerine izin veren özel ayrıcalıklar verildi. Son imparator Puyi'nin Yasak Şehir'de İmparatorluk tarzı düğün yapmasına izin verildi.

Dört dul imparatoriçe - İmparator Tongzhi ve İmparator Guangxu'nun eşleri - ve Prens Chun (Puyi'nin babası) Puyi'ye seçmesi için genç kadınların fotoğraflarını gösterdiler. Puyi 12 yaşındaki Wenxiu'yu seçti ancak statüsü ve görünüşü sebebiyle bu isteği reddedildi. Puyi de o zaman çocuktu ve dul imparatoriçeler Puyi ile benzer aile geçmişine sahip olan Wanrong'u seçmesini önerdi. Zaten Wenxiu'yu seçtiğinden, mançu geleneğini yerine getirmek için birincil ve ikincil eşleri olarak hem Wenxiu ile hem de Wanrong ile evlenmesine karar verildi. Wanrong seçildikten sonra evliliğe hazırlanmak üzere Pekin'e geri döndü ve düğüne hazırlanması için evine nedimeler gönderildi Wanrong'un kardeşi Runqi bu durum için "Ona imparatora nasıl eğileceğini ve nasıl davranacağını öğrettiler. O da isyan etti derslerden bıktı ve tanımadığı biriyle evlendiği için mutlu değildi" dedi. Ancak en sonunda evlendi.

Şarkı[değiştir | kaynağı değiştir]

Wanrong tarafından bestelenen notalar

Wanrong, "Paper Kite (Kağıt Uçurtma)" adlı bir şarkı yazdı.

"Kağıt Uçurtma" Wanrong

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Last Emperor and His Five Wives. ss. 14-15. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]