Vladimir İpatyev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vladimir Ipatieff sayfasından yönlendirildi)
Vladimir Nikolayeviç Ipatieff
Vladimir Nikolayeviç Ipatieff
Doğum21 Kasım 1867(1867-11-21)
Moskova, Rus İmparatorluğu
Ölüm29 Kasım 1952 (85 yaşında)
Chicago, ABD
MilliyetRus
Amerikalı
Çocuk(lar)Dmitry, Nikolay ve Vladimir
ÖdüllerWillard Gibbs Madalyası (1940)
Kariyeri
DalıKimya
Çalıştığı kurumlarNorthwestern University
Doktora
danışmanı
Alexei Yevgrafovich Favorskii

Vladimir Nikolayeviç Ipatieff (ayrıca Ipatiev; RusçaВладимир Николаевич Ипатьев) (21 Kasım [E.U. 9 Kasım] 1867 29 Kasım 1952), Rus ve Amerikan kimyager. En önemli katkıları, petrol kimyası alanındadır.

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Moskova'da doğan Ipatieff, önce Petersburg'daki Mikhailovskaya Topçu Akademisi'nde topçuluk eğitimi aldı, daha sonra Alexei Yevgrafovich Favorskii ile ve Almanya'da kimya okudu.[1] Kimyadaki ilk çalışmalarını, metaller ve patlayıcıların incelenmesine ayırmıştı. Daha sonra, yüksek basınç altında kataliz yöntemleri üzerine yaptığı çalışmalar onu ünlü bir kimyager yapmıştır; onun tepkileri için çelikten yapılmış devasa bombalar (genellikle Ipatieff bombası) kullandı. I. Dünya Savaşı'nın başlangıcında Ipatieff, kimyasal silahları ve ordu için kimyasal koruma yöntemlerini geliştiren özel bir laboratuvar organize etti. Ekim Devrimi'nden önce Ipatieff, Rus ordusunun Korgenerali ve Rusya Bilimler Akademisi'nin bir üyesiydi.

Devrim ve iç savaşın ardından Ipatieff, Sovyet Rusya'da birçok önemli kimyasal araştırma merkezi kurma ve bunlara yön verme konusunda görev aldı. Lenin ona "Sovyet kimyasal endüstrisinin başı" diye seslendi. Bununla birlikte, 1920'lerin sonlarına doğru, Ipatieff Çarlık Ordusu'ndaki geçmişi nedeniyle endişelenmeye başladı ve Endüstri Partisi davasında hüküm giyenler arasında arkadaşları vardı. 1930'da Ipatieff, zamanla mağdur olacağından korkarak, hesaplarından az miktarda para çekti ve Münih'teki bir endüstri konferansına katılmaya hazırlandı. Eşini yanında gelmesi için davet etti ve son dakikada dans etmesi durumunda mücevherlerini getirmesini önerdi. Tren Polonya sınırına geldiğinde karısına "Sevgilim, Ana Rusya'ya bakın, onu bir daha asla göremeyeceksiniz" dedi. Bir kelime İngilizce konuşmasa da Amerika'ya kaçtı.

Ipatieff, Chicago'nun bir banliyösü olan Evanston'da bulunan Northwestern University'de araştırma odaklı kimya profesörlüğü görevini üstlendi. Ipatieff, Orada, motor performansını büyük ölçüde arttıran alternatif yakıt karışımları ve prosedürleri keşfetti ve Ipatieff'in yakıt karışımlarına geçtikten sonra, daha önce İngilizlerden daha iyi performans gösteren en iyi Alman uçakları ile RAF başarılı olmuştur. Gittikçe artan bir şekilde, vaktini yakıt kimyasındaki atılımlarının ticari uygulamalarına ayrılmış ve UOP LLC (Universal Oil Products) için yoğun bir şekilde çalışmıştır. O ve öğrencileri, organik sentez ve petrol arıtımına önemli katkılarda bulundular. ABD'deki modern petrol kimyasının kurucularından biri olarak kabul edilir.

Vladimir Ipatieff'in üç oğlu vardı: Dmitry, Nikolay ve Vladimir. Dmitry, I. Dünya Savaşı sırasında öldü. Nikolay, Beyaz Ordu üyesiydi ve Bolşeviklere karşı savaştı, Rus İç Savaşı'nın sona ermesinden sonra göç etti ve Afrika'da sarıhummaya karşı icat ettiği bir tedaviyi test ederken öldü. Aynı zamanda yetenekli bir kimyager olan Vladimir Vladimirovich Ipatieff, SSCB'de kaldı ve babasının ilticasından sonra cezalandırılarak tutuklandı. Ipatieffs, ABD'de yaşarken iki Rus kızını evlatlık almıştır.

Ipatieff, Chicago'da ölmüştür.

Ipatieff Ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikan Kimya Topluluğu, UOP sayesinde büyük bir bağış aldı ve sonunda Ipatieff Ödülü olarak bir ödül kurdu. Ipatieff Ödülü, 40 yaşın altındaki araştırmacılar tarafından katalizör veya yüksek basınçlı kimya alanında üstün deneysel çalışmalara, her üç yılda bir verilmektedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Geniş ailenin tanınması, 17 Temmuz 1918'de eski Çar Nicholas Romanoff'un, İmparatoriçenin ve kraliyet ailesinin geri kalanının imha edilmesinin, doktorlarının ve maiyetinin aslında Ekaterinburg'daki Ipatieff ailesinin sahip olduğu tatil evi bodrum katında gerçekleştiği gerçeğiyle gösterir.
  2. ^ http://www.nd.edu/~engwomen/News/News.htm 9 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Brebbecke awarded Ipatieff Prize

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]