Violet Evergarden

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Violet Evergarden
Violet Evergarden logosu
ヴァイオレット・エヴァーガーデン
(Vaioretto Evāgāden)
TürFantezi, drama[1]
Light novel
YazarKana Akatsuki
ÇizerAkiko Takase
YayımcıKyoto Animation
BaskıKA Esuma Bunko
Yayın tarihi25 Aralık 201528 Mart 2020
Cilt sayısı4
Anime televizyon dizisi
YönetmenTaichi Ishidate
YapımcıShinichiro Hatta
Shinichi Nakamura
Kazusa Umeda
Shigeru Saito
SenaristReiko Yoshida
MüzikEvan Call
StüdyoKyoto Animation
LisansNetflix (yayın hakları)
KanalTokyo MX, TVA, ABC, BS11, HTB
Yayın tarihi 11 Ocak 2018 5 Nisan 2018
Bölüm sayısı13 + OVA
Anime filmi
Violet Evergarden Gaiden: Eien to Jidō Shuki Ningyō
YönetmenHaruka Fujita
SenaristReiko Yoshida
Takaaki Suzuki
Tatsuhiko Urahata
MüzikEvan Call
StüdyoKyoto Animation
Lisans
Yayın tarihi6 Eylül 2019
Yayın süresi93 dakika
Anime filmi
Gekijōban Violet Evergarden
YönetmenTaichi Ishidate
SenaristReiko Yoshida
MüzikEvan Call
StüdyoKyoto Animation
Lisans
Yayın tarihi18 Eylül 2020
Yayın süresi140 dakika

Violet Evergarden (Japoncaヴァイオレット・エヴァーガーデン Vaioretto Evāgāden), Kana Akatsuki tarafından yazılan bir light novel serisidir. Seri, Aralık 2015-Mart 2020 tarihleri arasında Kyoto Animation'un KA Esuma Bunko baskısı altında yayınlanmaktadır.[2] Beşinci Kyoto Animation Ödülü'nün 2014'teki roman kategorisinde büyük ödülü kazanarak bu kategoride ilk kez ödül kazanan eser oldu.[3]

Kyoto Animation tarafından hazırlanan bir anime serisi uyarlaması, Ocak-Nisan 2018 tarihleri arasında yayınlandı. Bir OVA bölümü Temmuz 2018 tarihinde yayınlandı. Seri, 2019 Crunchyroll Anime Ödülleri'nde En İyi Animasyon Ödülü'ne layık görüldü.[4] Anime filmi uyarlamasının Ocak 2020'de gösterime girmesi planlanmaktadır. Violet Evergarden Gaiden: Eien to Jidō Shuki Ningyō adlı bir yan film uyarlaması 6 Eylül 2019 tarihinde gösterime girdi. Gekijōban Violet Evergarden adlı bir devam filmi ise 18 Eylül 2020 tarihinde gösterime girdi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Seri, Oto anı oyuncakları (自動手記人形, Jidō Shuki Ningyō) adı verilen kişilerin konuşmalarını ve duygularını kaydeden kişilerin etrafında dönmektedir. İlk olarak Dr. Orlando tarafından kör eşini mutlu etmek için yapılmış olup çalışma mekanizması öğrenildikten sonra şirketler tarafından halka satılırlar. Zamanla çeşitli gruplar otomatik anı oyuncaklarına askerî operasyonlarda kullanılabilecek fonksiyonlar da yükler.

Violet Evergarden, büyük savaşta her iki kolunu da yitirmiş bir Leidenschnerchaft ülkesinin bir askeridir. Violet, oldukça büyüleyici bir güzelliğe sahip olup Binbaşı Gilbert Bouganville'a "hediye" edildiğinde, hiçbir duygudan haberi yoktur ve tek bildiği düşmanlarına karşı bir ölüm makinesi gibi savaşmak ve binbaşıdan emir almaktır. Savaşın bitimine doğru, Binbaşı Gilbert ve bir grup asker Gardarik Krallığı'nın merkez karargâhına gizli bir operasyon düzenlerler. Ancak tuzağa düşmüşlerdir. Violet, binbaşı izin vermediği hâlde onlarla gelmiştir ve düşman devriyelerini tek terk imha ederek askerlere öncülük eder. Karargâhın olduğu binada pusuya düşerler ve tüm askerler ölür. Bir dizi kaçma denemesinden sonra, binbaşı gözünden vurulur. Yanlarında patlayan bir bomba ile Violet her iki kolunu da kaybeder. Sonrasında ise, binbaşı kaybolur ve Violet kaçar.

Binbaşıdan sonra Yarbay Hodgins onu yanına alarak CH adlı postacılık şirketinde bir oyuncak olarak işe alır. Violet, kısa zamanda işinde ustalaşır ve Leiden şehrinin en iyi mektup yazarı haline gelir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Morrisey, Kim (13 Kasım 2017). "Violet Evergarden, Saekano, Gundam 00, Shine at C3 Anime Festival Asia Singapore 2017". Anime News Network. 7 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019. 
  2. ^ "KyoAni Award-Winning Novel Violet Evergarden to Ship on December 25". Anime News Network. 1 Ekim 2015. 16 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019. 
  3. ^ "第5回受賞作品発表" (Japonca). Kyoto Animation. 20 Mart 2014. 6 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019. 
  4. ^ "The Crunchyroll Anime Awards". Crunchyroll. 5 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]