Vikiproje:Televizyon dizileri/içerik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

VikiProje Televizyon dizileri

düzenle

İçerik oluşturma

Temel bir "televizyon dizisi" maddesinden belli başlıklar, materyaller ve içerikler olması gerekmektedir. Özellikle maddelere uygun bir bilgi kutusu eklemeye özen gösteriniz. (Şablonlar için detaylı bilgiye "şablonlar" kısmından ulaşabilirsiniz.)

Adlandırma[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de yer alan bir dizi maddesi maddesini adlandırmada sorunlar yaşabilir. Özlelikle aynı isimden başka maddeler ya da aynı maddenin farklı versiyonları varsa şunlar size yardımcı olabilir:

  • Eğer diziye vereceğiniz isim başka bir maddede kullanılıyorsa "Dizi adı (dizi)" şeklinde açmanız uygun olacaktır.
    • "Madde adı" ismine sahip bir anlam ayrım sayfası oluşturup, ilgili maddelere bu sayfada bağlantı verin.
  • Eğer açacağınız dizi, yıllara göre ya da ülkelere göre farklı versiyonları varsa "Dizi adı (dizi, çekim yılı)" olarak adlandırma yapabilirsiniz.
  • Böyle durumlarda, maddenin sayfasına {{diğer anlamı}} şablonu ekleyiniz.

Madde içeriği[kaynağı değiştir]

Giriş oluşturma[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de maddeler giriş ve alt başlıklardan oluşmaktadır. Bu biçem doğrultusunda oluşturulacak TV dizileri ile ilgili maddelere öncelikle giriş ekleyiniz. Maddenin girişi, maddenin adıyla başlar. Maddenin adını yazar kalın ve italik olması olarak yazılması gerekmektedir. Dolayısıyla maddenin adını Madde Adı (kod olarak '''''Madde Adı''''') şeklinde yazılması uygundur. Eğer isim birden fazla kelimeden oluşmuşsa kelimelerin ilk harfleri büyük yazılır fakat kelimeler için bağlaç ya da edat varsa bu tür kelimelerin ilk harfi küçük yazılır. Örneğin "Madde Adı" denilirse ilk harfler büyük, eğer "Madde ve Adı" gibi bir isme sahipse bağlaç olan "ve" kelimesinin ilk harfi küçük olur.

Girişe madde adıyla başlandıktan sonra diziyi tanımlayan uygun bir cümleyle devam edilir. Ardından dizinin konusuna tek (ya da bir-iki) cümleyle değinilir. Dizinin başlama tarihi, varsa sezon tarihlerine giriş kısmında değinilir. Giriş kısmında, dizinin yönetmeni, oyuncuları (hepsi olmasa da başrol oyuncuları), yapım şirketi ve yapımcısına değinilir. Ayrıca dizinin yayınlandığı süre boyunca elde ettiği ortalama ratingler de giriş kısmında belirtilebilir.

Olay örgüsü[kaynağı değiştir]

Olay örgüsünden kasıt diziyi anlatan konusu ya da özetidir. Olay örgüsünde karakterler "kayda değer" ise ve Vikipedi'de haklarında madde varsa karakter isimlerine iç bağlantı verilir, ardından karakter isminin yanına onu canlandıran oyuncunun adı parantez için bir kereye mahsus yazılır (Karakterden ilk bahsedildiğinde oyuncu adının yazılması en doğrusudur.). Örneğin: "Kate Austen (Evangeline Lilly) ile ile birlikte kazazedelerin kamp alanına döndüklerinde..." Bu örnek cümlede de göründüğü gibi karakterin ilk bahsedildiği yerde karakteri canlandıran oyuncu parantez içinde belirtilip, oyuncu ismine iç bağlantı verilmiştir. Karakter adı, olay örgüsünün ilerleyen kısımlarında tekrarlanırsa, oyuncuyu belirtmeye gerek yoktur.

Olay örgüsü anlatılmadan önce uygun bir alt başlık oluşturulmalıdır (alt başlık oluşturma kodu: == Başlık yazısı ==).

Yapım bigileri[kaynağı değiştir]

"Yapım bilgiler" ya da "Prodüksiyon", TV dizisi hakkında çeşitli teknik bilgiler vermektektedir. Yapım bilgileri tek bir başlık altında oluşturulabileceği gibi bir başlık altında ağaçlandırma yöntemiyle kendi içinde alt başlıklara ayrılabilir.
Örneğin: (Aşağıdaki örnekte parantez içinde Viki kodlarına uygun şekilde yazımı mevcuttur.)

  • Yapım bilgileri (== Yapım bilgileri ==)
    • Teknik ekip (=== Teknik ekip===)
    • Müzik (=== Müzik ===)
    • Mekân (=== Mekân ===)
    • Maliyet (=== Maliyet ===)
    • (...)

Bu başlıkları, şu içeriklerden oluşur (Not: Eğer bu içerikler bir ya da iki cümleden ibaretse bunlar "Yapım bigileri" başlığı altında yazılabilir, ayrıca bir alt başlık açılmasına gerek yoktur.)

  • Teknik ekip: Bir dizinin teknik ekibini: dizinin yönetmeni, yapımcısı, yapım şirketi, senaristi, sinematografı vs. oluşturmaktadır. Bu başlık içinde teknik ekibi oluşturanlar hakkında söz edilmelidir. Örneğin "XX dizisi ABC yönetmeni tarafından yazıldı. Senaristliğini YY yaptı."
  • Müzik: Dizinin tema müziğinden dizide kullanılan popüler müziklere kadar müzik ile ilgili her türlü bilgiden bahsedilebilir. Özellikle tema müziğini besteleyen, seslendiren, yazandan bahsedilmelidir.
  • Mekân: Bu kısımda dizinin çekildiği mekân/lar hakkında çeşitli bilgiler fazla yazılabilir. Mekânın nerde olduğu, neden seçildiği, çekimlerde oyunculara etkisi varsa kurgusal mekânlar vb. bilgiler bu başlık altın yazılması uygundur. Fakat pek bilgi yoksa alt başlık açılmasına gerek yoktur sadece "Yapım bigileri" başlığı altında kısaca değinilmelidir.
  • Maliyet: Dizinin ne kadar mal olduğu, yapımcısına ne kadar kazandırdığı, reklamlardan ne kadar pay aldığı, oyuncuların ne kadar cüret aldığı vs. gibi bilgiler bu başlık altında yazılabilir.
  • (...): ... denmesinin amacı "Yapaım bilgileri" hakkında başka başlıklar da açılabilmesidir. Bu başlıkların, prodüksiyonla ilgili olmasına dikkat ediniz.

Konsept[kaynağı değiştir]

"Konsept" başlığı içinde dizinin konsepti hakkında bilgiler verilebilir. Diziyi oluşturan unsurlar ve bu unsurların işleniş biçimi detaylı bir şekilde ele alınabilir. Dizinin fikrinin kim tarafından ve nasıl ortaya çıktığı, nasıl geliştiği, dizi için ne gibi önçalışmaların yapıldığı vs. bilgiler eklenilmelidir.

Oyuncu kadrosu[kaynağı değiştir]

Her dizi maddesinde olması gereken bir başlık olan "Oyuncu kadrosu", dizinin oyuncuları hakkındaki bilgileri ele almak için oluşturulmalıdır. Dizide yer alan oyuncular ve onların canlandırdığı karakterlere birer cümleyle ya da bir kaç kelimeyle değinilmelidir.

Oyuncu kadrosunda, yer alan oyuncuların, diziye neden katıldıklarını, nasıl diziye dahil oldukları, diziyi neden seçtikleri, teklifin kendilerine nasıl geldikleri vs. gibi bilgiler, bu başlık altında anlatılabilir ya da başka bir başlık açıp ("Oyuncu seçimi" gibi) orada detaylı bir şekilde bu konudan bahsedilebilir.

Eleştiriler[kaynağı değiştir]

"Eleştiriler" başlığında dizinin kayda değer kişiler ya da kurumlar tarafından yapılmış eleştirilerini içermelidir. Profesyonel olmayan çeşitli intenet sayfalarında yapılmöış çeşitli yorumlar aktarılmamalıdır. Eleştiriden kasıt hem olumlu hem olumsuz tepkiler. Bu başlıkta önemli olan bir diğer noktaysa kaynakların belirtilmesidir.

Sezonlar[kaynağı değiştir]

Televizyon dizileri genelde, bir ya da bir kaç sezondan oluşmaktadır. "Sezonlar" diye bir alt başlık açarak, dizinin yayınlandığı sezonlar hakkında bigiler verilebilir. Oyuncu değişimleri, değinilen konular, ortalama ratingi vs.

Notlar ve kaynakça[kaynağı değiştir]

Vikipedi'nin temel ilke ve kurallarından olan doğrulanabilirlik ilkesine göre, Vikipedi'nin okuyucuları okuduklarına güvenebilmelidirler. Bu açıdan, bilginin nerelerden derlendiği maddenin sonunda bir kaynaklar bölümünde belirtilmelidir. Maddede eğer kaynak kullanmışsanız, kaynakların sıralanması için bu başlık altında {{kaynakça}} şablonu eklenilmedir. Ayrıntılı bilgi için Vikipedi:Kaynak gösterme sayfasına bakabilirsiniz.

Dış bağlantılar[kaynağı değiştir]

Vikipedi'nin "Dış bağlantı (URL) deposu olmadığını" unutmadan, bu maddede reklam içermeyen, dizi hakkında pek bilgi vermeyen, forum sayfası vs. olan web siteler eklenilmemelidir. Bunların yerine Imdb, yapım şirketinin hazırladığı web site, resmî web-site ya da dizinin yayınlandığı kanalın web sayfasındaki URL eklenilmelidir. Bağlantılar listelenerek, yazılmalıdır. Örneğin:

  • {{IMDb'de film|Lost|0411008}} olarak bağlantı verdiğinizde
VikiProje Televizyon dizilerinin sonu!