Vikipedi tartışma:Madde kriterleri/Belgelik-1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kelime aciklayan makaleler[kaynağı değiştir]

  1. Burada bulunmalı mı? Yoksa yeri vikisözlük mü?
  2. Burada bulunacaksa, kategorisi ne olmalı?

- Kubra 20:23, 16 Ekim 2005 (UTC)

  1. Bulunmali derim ama daha fazla bilgi girilmesi gerek (bir cok makale gibi)
  2. Kategori icin "eski kelimeler", "kullanimdan kalmis kelimeler", yada kokenine gore kelimeler'de "alt baslik" olarak yazilabilir.

Citratmesaj 20:39, 16 Ekim 2005 (UTC)

  1. Aslında yeri Vikisözlük ama buna benzer 100 lerce makale var. Bu sorun genel bir sorun. Bence diğerleri gibi burda kalsın ve ümit edelimki biri bunu genişletip makale yapsın. Tabiki buna benzer tüm diğerleri için de. Ama hayat boyu böyle ansiklopedik anlatımı olmayan sözlük içerikleri olarak kalacaklarsa bence burda yerleri yok. Wiki bir network. Sadece Vikipedi değil. Nereye uyarsa oraya gitmeli.
  2. Varolan bildiğim kategorileri düşündüm ama bir uyan bulamadım. ----Dbl2010 20:46, 16 Ekim 2005 (UTC)

Bence bu tür kelime anlamı içeren, henüz makale sayılmayacak makaleler için bir şablon oluşturalım. Kelimeler gibi bişey olur, Kelimeler kategorisine eklenir. Daha sonra takibi kolay olur. Şayet x süre kadar bir gelişim olmazsa, silme işlemi vs. bişey yapılabilir.--Ugur Basak 22:23, 16 Ekim 2005 (UTC)

  • Sonuçta bu bir kelime, hakkında en fazla ne girilebilir? Etimolojik açıdan bilgi verelim desek, yine sözlüğe girer - ansiklopediye değil. Aslında uzun süredir dikkat ediyorum bunun benzeri vikisözlük'te yer alması gereken "sözcük" makalelerinin sayısı hiç de az değil. Kelimeler için bir şablon oluşturulsun, genişletme uygulanmazsa ise "belirlenmiş bir süre zarfında" silinsin. Benim önerim bu... - Kubra 06:13, 17 Ekim 2005 (UTC)



Bu tür kelimeler için bir şablon oluşturdum, Vikipedi:Sistem mesaj şablonları'nın içinede örnek olarak koydum. Şablon aşağıdaki gibi, ayrıca tüm makaleleri Kategori:Vikipedi:Vikisözlüğe taşınacaklar kategorisine ekliyor.

{{Vikisözlüğe taşı}}

Bu sayfa VikiSözlük'e taşınmaya adaydır.
Bu makale ansiklopedik bir makaleden çok bir sözlük yazısına benzemektedir. Lütfen bu makalenin VikiSözlük kriterlerine uyup uymadığını inceleyin. Şayet bu makale düzenlenerek, ansiklopedik bir makale yapısına kavuşabilirse, lütfen düzenleyin ve bu uyarıyı kaldırın.

Umarım faydalı olur --Ugur Basak 20:38, 17 Ekim 2005 (UTC)

Ben kelimlerin kalmasindan yanayim. Su an sozluk tanimi olabilir ama ileride genislemek icin firsat bulunacaktir. Herseyden onemlisi, ansiklopedi icinde baglanti verildiginde bakilmasi kolay olacaktir. Dilerseniz bu tur makalelerin icine Vikisozluk'e baglanti veren sablon konabilir (yapilmasi zor degil {{PageName}} kodu ile).
Unutmayin her ansiklopedik maddeye kisa bir aciklamayla giris yapiyor. Diger gelismis Vikipedi'lerde de bu sekilde bulunmakta. Nacizhane goruslerim... Citrat
Bende aynı mantıkla bu şablonu hazırladım aslında, en azından bu tür makaleler belli bir yerde toplu bir şekilde durdukları zaman düzenlenme ihtimalleri daha yüksek olur diye düşünüyorum.--Ugur Basak 06:56, 18 Ekim 2005 (UTC)
Sablon maklenin iceriginden cok daha buyuk (ve renkli), bicimsiz kaliyor. Onun yerine taslak sablonu kullanmak daha uygun. Topluca karar almadan baslamasaydin kullanmaya derim. Icerisinde hala silme ve tasima sozleri geciyor. Herkes ayni fikirde ise bir sey diyemem ama bu halini onaylamiyorum. Saygiar, Citrat
Merhaba, aslında bu tür kelimelerin bence burada kalmasında herhangi bir sakınca yok gibi gözüküyor ama, Kübra'nın dediği gibi bu tür kelimelerin sayısı oldukça fazla. Hatta pek çoğu makale içerisinde kullanıldığında anlam bulamadığımız ve derhal üzerine tıklayarak ne olduğuna bakma ihtiyacı duyduğumuz kelimeler. Bu da diğer bir gerçek. Yalnız bu tür kelimelerin pek çoğunun anlamları oldukça az cümleden oluşuyor. Uğur Başak'ın yaptığı şablon taslak şablonu kadar küçültülürse problem olacağını sanmıyorum. Ancak topluluğun alacağı karar kesin bağlayıcı olmalı tabiki. Yine de ellerine sağlı Uğur Başak --İncelemeelemani mesaj 16:54, 18 Ekim 2005 (UTC)
Bu sayfa VikiSözlük'e taşınmaya adaydır.Bu metin ansiklopedik bir makaleden çok bir sözlük yazısına benzemektedir. Lütfen bu makalenin VikiSözlük kriterlerine uyup uymadığını inceleyin. Bu makaleyi düzenlenerek, ansiklopedik bir yapısıya kavuşturabilirseniz lütfen düzenleyin ve bu uyarıyı kaldırın.

Şu şekilde düzenleme yaptım, umarım bu hali daha basit olmuştur. İçindeki bilgiyi açık olması için öyle yazmıştım.--Ugur Basak 20:34, 18 Ekim 2005 (UTC)

  • Şablon güzel olmuş sağol Ugur Basak. Şunun altını çizmemiz lazım, çok fazla kelime makalesi var ve bunlar kesinlikle ansiklopedik değil. İngilizce, Arapça kelimelerin türkçe karşılığının yazılı olduğu makaleler bile görüyorum.

Fakat, şu da var; özellikle belli mefhumların makalelerinin ansiklopedide bulunması şarttır. Gerekli özen ve genişletme de gösterilirse güzel ve verimli sonuçlar oluşabilir. Örnek olarak intihar makalesini verebilirim. Böyle bir makaleyi gördüğümde bunun ansiklopedik olduğu kanısını edinirim, bu makale yararlı ve gereklidir, ama eğer bunun yerine sadece "kişinin kendi canına kıyması, kökeni bla bla, fiil" vb. bir içerik görseydim bunun ansiklopedik olmadığı ve silinmesi gerektiği kanısına varırdım. "Sözlük vari" içerik taşıyan başlıkların silinmesi ve VikiSözlük'e taşınması fikrindeyim. Fakat bu taşımadan veya silmeden önce şablon konulur ve kısa bir süre beklen(ebil)ir (maksimum 2-3 hafta olmak üzere).
Bence burda şöyle önemli bir nokta da var: VikiSözlük wiki projelerinin en önemlilerinden ama katılım hele hele de nitelikli katılım çok düşük, eğer orada bulunması gerekirken buraya düşmüş içerikleri oraya yönlendirirsek VikiSözlük'in gelişimi için de katkıda bulunmuş oluruz. - Kubra 17:53, 19 Ekim 2005 (UTC)

  • Ben de genel kanaate katılıyorum. Bazı kelimler gerçekten genişletilebilir ama bazı kelimler genişletilmeye müsait.Ancak kurallar somut olması gerektiği için belirli bir süre verilsin ve Uğurun hazırladığı şablon konsun. Fakat 2-3 haftalık süre kısa diye düşünüyorum. En az 2 ay olmalı. birileri gelip keşfedebilir. Eğer üye akitivtesi artarsa bu süreyi kısaltabiliriz. KuyumcuS 18:13, 19 Ekim 2005 (UTC)

Bence 2 ay mantıklı bir süre. Sözlük maddeler sözlükte olmalı. Zaten 1-2 cümlelik bir ansiklopedik olmayan bir makalenin ansiklopedide bulunması uygun değil. Şu anda Vikipedi öylesine duruyorlar ve büyük ihtimalle o başlığı arayıp bulanların "hadi yaa" diyip gülmesine yarıyor. Zaten burda bahsedilen işlem yok etme değil, doğru yere kaydırma.

Fakat bir sorun var. VikiSözlük bakımsız durumda. O sebep ile bu şablonu kullanmaya devam edelim ama aktarma işini çok sonraya bırakalım. Vikisözlük kendine gelirse o zaman yaparız. Önerim de şablonun makalenin tepesinde değil altında olması. Aynı zamanda bu şablon gelen insanlara bilgi de vermiş olur. ----Dbl2010 18:48, 19 Ekim 2005 (UTC)


Guzel bir tartisma oldu, sonucu ozetleyip on tarafa yazalim. Ugur Basak dilersen sablonun icerisine on tarafin adresini de yaz, boylece bu kararin nasil alindigi bilmeyen ve tartismaya katilmak isteyenler icin kolaylik olur. Tasidigimiz zaman da o sayfayi silmek yerine Vikisozluk'e yonlendirsek diyorum ama kisa bir kod bulamadim (http adresi yerine). Citrat

VikiSözlük'e taşınacak makaleler[kaynağı değiştir]

Son yazılanları okuduktan sonra bir kaç fikir sunmak isterim.

  1. Şablonun ismi:Şu anki ismi {{Vikisözlüğe taşı}}. Fakat kolaylık olması açısından {{sözlüğe taşı}} olarak değiştirebiliriz.
  2. Şablonun kategorisi: Şu anki ismi kategori:Vikipedi:Vikisözlüğe taşınacaklar.burda da ihtimaller var
    1. kategori:Vikipedi:Vikisözlüğe taşınacaklar
    2. kategori:Vikipedi:Vikisözlük'e taşınacaklar
    3. kategori:Vikipedi:VikiSözlük'e taşınacaklar
    4. veya tümünde taşınacaklar yerine taşınacak makaleler olabilir.
  3. Makalelerin durma süresi Makalelerin ne kadar süre bekleyecekleri konusundaki fikirlere 2-3 hafta/ay gibi bir fikir belirtmek zor. Ama onun içinde şu şekilde bir fikrim var. {{Vikisözlüğe taşı tarih|Mart 2005}} şeklinde bir şablon olur. Şablonu kullanacak kişi hangi ay ve yılda ise oraya girebilir. Kategori olarak da normal kategorinin en sonuna Mart 2005 eklenir. Yani normal kategoriye alt kategoriler eklenmiş olur.Yine eski şablonumuzda kalır, tarih yazmak istemeyenlerinde eklemiş oldukları kategori:Vikipedi:Vikisözlüğe taşınacaklar kategorisine gider. İsteyen kullanıcı oraya giderek isterse, bu şablonu tarihli olan ile değiştirerek, düzenlemiş olur.

Yukarıdaki maddeler hakkında bir fikir birliğine kavuştuktan sonra, son düzenlemeleri yapabiliriz.


Şablon ismi ile ilgili[kaynağı değiştir]

(desteklediğinizin altına yazabilirsiniz)

{{vikisözlüğe taşı}}[kaynağı değiştir]

{{sözlüğe taşı}}[kaynağı değiştir]

  • KuyumcuS 20:01, 19 Ekim 2005 (UTC)
  • Kubra 10:01, 20 Ekim 2005 (UTC)
  • ----Dbl2010 20:28, 20 Ekim 2005 (UTC)
  • Citrat

{{VikiSözlük'e taşı}}[kaynağı değiştir]

(Öneri)[kaynağı değiştir]


Kategori ismi ile ilgili[kaynağı değiştir]

(desteklediğinizin altına yazabilirsiniz)

kategori:Vikipedi:Vikisözlüğe taşınacaklar[kaynağı değiştir]

kategori:Vikipedi:Vikisözlüğe taşınacak makaleler[kaynağı değiştir]

  • KuyumcuS 20:03, 19 Ekim 2005 (UTC)
  • Kubra 10:01, 20 Ekim 2005 (UTC)

kategori:Vikipedi:VikiSözlük'e taşınacaklar[kaynağı değiştir]

  • Citrat
  • Vikipedi onarımı ile ilgigi karegori olduğu için isim detayı çok önemli değil ama seç derseniz bu bence en doğrusu. ----Dbl2010 20:27, 20 Ekim 2005 (UTC)

kategori:Vikipedi:VikiSözlük'e taşınacak makaleler[kaynağı değiştir]

(Öneri)[kaynağı değiştir]


Tarihli alt kategori[kaynağı değiştir]

desteklediğinizi seçebilirsiniz.

(+)[kaynağı değiştir]

  • Güzel fikir, işleri daha kolaylaştıracağını düşünüyorum, destekliyorum. - Kubra 10:01, 20 Ekim 2005 (UTC)
  • Katılıyorum. İşleri kolaylaştırır. ----Dbl2010 20:24, 20 Ekim 2005 (UTC)

(-)[kaynağı değiştir]

Degisiklik tarihi zaten makalenin gecmisinde var, bence de burokratik islemi artiriyor. Citrat

( )[kaynağı değiştir]

  • faydalı olacağına inanıyorum ama iş çok dallanıp budaklanıyor gibi geliyor. Zorlaştırmayıp kolaylaştıralım idyeceğim ama o da bir kolaylık. En iyisi tarafsız kalayım. fikrim net değil.KuyumcuS 20:04, 19 Ekim 2005 (UTC)


1 haftalık bir süre yeterli sanırım, zaten tartışmalara katılanların sayısı yeterince az:( 1-2 gün içinde şu şekilde düzenleyecem.
kategori:Vikipedi:VikiSözlük'e taşınacaklar
{{sözlüğe taşı}}
Tarihli alt kategori
Birde oraya koyacağım bir link ile kullanıcı doğrudan vikisözlük'te varsa o makaleye ulaşacak, yoksa zaten orada bu makale yoktur oluşturmak için tıklayın gibi bir yazı yazıyor. Bu şekilde vikisözlüğün yetimliğininde değişeceğini umuyorum.--Ugur Basak 12:42, 25 Ekim 2005 (UTC)

Makale İçerik Standardı[kaynağı değiştir]

Vikipediyi gezerken gözüme çarpan bazı eksiklikler var. Örneğin bir biyografi sayfasını okurken kişinin her türlü ayrıntısı iyice incelenmiş, kategorilenmiş ve makale olarak yerleştirilmiş Hayatı, Eserleri, Ödülleri gibi. Ancak başka bir biyografiyi okurken kişinin resmi dahi bulunmamakta. Böyle bir çeşitlilik ansiklopedik bir sitede olmamalı.

Bu yüzden burada belirli makale tipleri için belirli standartlar getirmeye çalışalım. Örnek verecek olursam, bir biyografi makalesinde, kişinin en az bir fotoğrafı (mümkünse daha fazla), hayatı, eserleri, ödülleri, varsa en çok bilinen bir sözü eklenmeli.

Bir sinema filmi içinse, filmin afişi, yönetmen ve oyuncu kadrosu (mümkünse site içi bağlantı halinde), yapım tarihi, konusunun -spoiler içeriğe girmeden- bahsinin geçmesi ve varsa filmin sitesine bağlantı.

Bunlar ilk seferde aklıma gelenler. Bunları geliştirerek vikipedimize katkıda bulunalım lütfen --Oytun Yalçın 16:09, 6 Kasım 2005 (UTC)

tartışma sonuçlanınca vikipedi:terimler sayfasına eklemeyi unutmayınız--Kutu su 18:27, 10 Ağustos 2006 (UTC)