Vikipedi tartışma:Her Vikipedi'de olması gereken maddeler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Stultiwikia tarafından 9 ay önce Maddenin güncellenmesi. başlığına

Arkadaşlar, bu sayfanın eklenmesi rica edildi. Yavaş yavaş türkçeleştirmemiz gerekiyor. Artı bize göre bu listede olması gereken makaleler için gerekli yerlerde taleplerimizi dile getirebiliriz. --Özgürmesaj 16:35, 17 Nisan 2005 (UTC)

Maddelerin en azından Türkçe biçimleri olmayacak mı[kaynağı değiştir]

Maddelerin en azından Türkçe biçim, karşılık, anlam ya da söylenişleri olmayacak mı?

  • Christopher Columbus - Kristof Colomb
  • Hippocrates - Hipokrat gibi.

Değiştirilmesin yazdığı için soruyorum orda... ---- kharoonmesaj 23:23, 17 Nisan 2005 (UTC)+2

tabiki o degisiklikler serbest ve zaten ihtiyac. istenmeyen sey istanbulun silinip yerine ankara yazilmasi gibi olan degisiklikler...--Özgürmesaj 23:46, 17 Nisan 2005 (UTC)

Bunun oraya daha anlaşılır biçimde yazılması gerekmiyor mu?[kaynağı değiştir]

Bunun varolan metne, daha anlaşılır biçimde yazılması, orada belirtilmesi gerekmiyor mu? Zira metindeki uyarıdan bu anlaşılmıyor.

Ana basliklari ingilizce ile tekrar yenilyip cevirdim ama basliklar cok eksik, bence biraz toparlamak gerek ana konulari Citrat 14:44, 18 Nisan 2005 (UTC)

15. sıradaki kartalın anlamının kuş olması gerikiyor.Tıklandığı zaman istanbulun ilçesi kartal çıkıyor.

Kuş olan kartalın vikipedi'deki makale adı nedir? --Dbl2010mesaj 13:31, 12 Temmuz 2005 (UTC)

Biyoloji kısmının 14.sırasındaki arslanın aslan olması gerekiyor.--Ormanbotanigi 18:14, 31 Temmuz 2005 (UTC)

Nerede Bizim kültürümüzden bilim adamları, düşünürler yok ?[kaynağı değiştir]

Eksikler var maddeler arasında. Mesela İbn-i Sina 'Olağanüstü bir zekâ sahibi olduğu için daha 10 yaşındayken Kur‘an-ı Kerim'i ezberledi. 18 yaşında çağının bütün ilimlerini öğrendi. 57 yaşındayken Hemedan'da öldüğü zaman 150'den fazla eser ' böyle özelliklere sahip bir düşünürümüzü, bilim adamımızı neden koymuuyoruz bu maddeler arasına ?



bence koyulmayışının bir sebebi güncel konuları ve güncel kişileri işilemek olsa gerek....eğer öyle olmasaydı insanın ve nesnenin ne olduğunu erkek çocuk ve oğlan diye değil şarapçı hamamcı kral diye nitelendirirdik....ne bakıyosunuz anlamadınız mı....neyse tamam kabul ediyorum herkes bu fikire uymuyor ama en azından düşünccem böyle..

Madde İstekleri[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Sanırım yanlışlıkla genelde insanlar madde isteklerini buraya ekliyor. Lütfen madde isteklerinizi Vikipedi:Madde istekleri sayfasına ekleyiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 11:07, 6 Haziran 2006 (UTC)

Kıbrıs'ın başkenti olan Lefkoşa'yı da şehirlere eklememiz gerekiyor bence.Hem tarihi eski hem de oldukça büyük.(yaklaşık:300 bin)

Listenin güncellenmesi/geliştirilmesi...[kaynağı değiştir]

Bu haftaki işbirliği projesi bu listedeki maddelerin tamamlanması seçilmişti, proje esnasında bu liste ile ilgili olarak gelen soru ve kendi görüşümü buraya taşımayı uygun gördüm. Bu konunun burada tartışılıp, karara bağlanması uygun olacaktır.--renegademsj 12:28, 25 Ekim 2006 (UTC)

  • Bu liste bir zamanlar "basit ingilizce" versiyondan çevrilmiş, ancak çok çok çok eksik. İçeceklerde çay yok, müzisyenlerde Vivaldi yok ama İbrahim Tatlıses var, Bill Gates mucitler arasında, tarih kısmından İnsan Evrimi, İndus Vadisi Uygarlığı gibi maddeler uçurulmuş vs. vs., saymakla bitmez. Bu konuya çözüm lazım, yoksa projemiz anlamsız olacak. Gerçekten temel maddeler arasında eksik varsa listeye ekleyebilmeliyiz. Khutuck 12:05, 25 Ekim 2006 (UTC)
Bu konuya daha önce Mskyrider'da dikkat çekmişti ve bence ikinizde haklısınız. Bu listenin kesin olarak elden geçirilmesi şart. Şu anki İngilizce Wiki'deki listenin baz alınarak, Vikipedi'ye uyarlanması bana göre gerekli ve hatta bu proje kapsamında yapılmalı.--renegademsj 12:23, 25 Ekim 2006 (UTC)
  • Bu listeyi yeni baştan oluşturmaya ne dersiniz? Bu listenin Meta'da bulunan orijinali zaman içinde epeyce değişime uğramış durumda, bu yüzden o orijinalini yeniden çevirip iki ayrı sayfada kaydettim: Vikipedi:Her Vikipedi'de olması gereken maddeler (Meta Sürümü) ve Her vikipedi'de olması gereken maddeler (Türkçe Vikipedi sürümü). Birinci sayfanın bir referans sayfası olarak tutulup dokunulmamasını (ufak hataların düzeltilmesi dışında), değişikliklerin sadece ikinci listede yapılmasını öneriyorum. Meta'da bulunan liste biraz Batı merkezli bir bakış açısı gösteriyor (bunu kendileri de belirtmişler), o yüzden bence burada Türk kültürünü de içine alan, daha evrensel bir liste oluşturmamız güzel olur. Bu liste "Türk Vikipedisinde ne olması gerekiyor?" listesi değil (böyle bir liste ayrıca da oluşturabilir), "Türkçe Vikipedi topluluğunun kanısınca her Vikipedi'de olması gereken 1000 madde nedir?" listesi olmalı bence. 1000 maddelik evrensel bir listede örneğin Atatürk'ün olması gerektiğini savunabiliriz ama dünya şehirleri arasında hem Ankara hem İstanbul'un olması biraz gerçeksiz olur. --İnfoCan 20:16, 27 Ekim 2006 (UTC)
    • Listeyi degistirsek, bazilarini ortadan kaldirip, bazilarinin yerlerini degistirerek daha ,akul bir liste olustursak iyi olur.vurdumduymazlik neden her vikipedide bulunmasi gereken bir madde olsun.yada Platon'un devlet'i ve Machivellinin Prens'i Edebiyat bölümünde neden yer alsin.bu tür seyleri düzenlemek gerek.--alibazmesaj 23:56, 27 Ekim 2006 (UTC)

"Ulu Türkler"[kaynağı değiştir]

Ulu Türkler yerine Büyük Türkler yazılsa daha iyi olmaz mı? Sözcüğün ayakları biraz yere değsin... Her milletin kendince bazı insanları ululama yatkınlığı vardır. Ama büyük insan bütün dünyada büyük insandır. --RcpY 10:36, 3 Kasım 2006 (UTC) Ryesiloglu

Listenin orijinal hali[kaynağı değiştir]

Arkaşlar bu liste bir istek listesi değil ki herkes istediğini yazsın. Wikimedia tarafından m:List of articles every Wikipedia should have sayfasında yayınlanıyor asıl liste. Vikipedi'deki bu madde, sadece bir check-list. En kısa zamanda metadaki sayfayı Türkçeye çevirmemiz lazım. denisutku msj 17:33, 15 Kasım 2006 (UTC)

  • Çevrili, yukarıda belirtmiştim: Vikipedi:Her Vikipedi'de olması gereken maddeler (Meta Sürümü). --İnfoCan 19:10, 15 Kasım 2006 (UTC)
  • Bencede değiştirile değiştirile liste Denisutku'nun belirttiği gibi istek listesine dönmüş. İnfocan'ın çevirdiği sürümün sayfaya konularak, sayfanın en azından yarı-koruma altına alınması bana göre uygundur.--renegademsj 06:53, 16 Kasım 2006 (UTC)
  • Renegade'e katılıyorum. İnfocan'ın sürümü proje sayfasına taşınsın ve yarı korumaya alınsın. İstenen maddelere ilişkin sayfamız zaten var. --Zeynepmsj 07:39, 16 Kasım 2006 (UTC)
  • Sayfa geçmişinden de görülebileceği üzere, bu sayfayı değiştirenler çoğunlukla kayıtlı kullanıcılar. Yani yarı korumaya almanın pek bir şey değiştireceğini sanmıyorum açıkçası. Eğer bu listenin topluluk tarafından şekillendirilmemesi ve Meta'ya göre güncellenmesi gerekli deniyorsa; bu durumda da tam korumaya alınması ve yöneticiler tarafından periyodik olarak güncellenmesi daha sağlıklı.--Vito Genovese 07:44, 16 Kasım 2006 (UTC)
  • Tam koruma olabilir evet, ama yine de arasıra güncellenmesi gerekecek. Bu madde, meta tarafından bize bildirilen maddelerin güncel bir listesi olmalı. Güncel derken, İngilizcedeki gibi, listede bulunup, içinde "düzenle" veya "taslak" şablonu bulunduran maddeler kalın yazılarak kullanıcıların bu önemli maddelere el atması özendirilmeli. İlerde featured article (enikonu madde; özellikli madde) sistemine geçersek, bu maddelerin de yıldızlarla işaretlenmesi gerekecek. denisutku msj 14:40, 18 Kasım 2006 (UTC)
  • Meta sürümünü buraya aktardım. Çeviri hatalarım olabilir, her şeyi kontrol edemedim.--İnfoCan 04:56, 20 Kasım 2006 (UTC)
  • İnfocan'ın hazırladığı hali ile sayfanın başına bir uyarı mesajı ekledim, sayfa şu an koruma altında değil. Eğer gerekirse koruma altına da alınabilir.--renegademsj 09:05, 20 Kasım 2006 (UTC)

Geliştirin düzeltin buraları[kaynağı değiştir]

Le Corbusier, Jacques-Louis David, Donatello, Albrecht Dürer, Francisco Goya, Hokusai, Édouard Manet, Masaccio, Claude Monet, Andrea Palladio ve Johannes Vermeer hakkında bir kaç cümle, bir commons resmi, taslak şablonu ve diğer diller linklerini koydum. (ingilizce'ye de tr linkini koydum)

Daha uğraşmak lazım bununla. Gelişmesi, genişlemesi, borsada hisselerinin tavan yapması gerek. --`NeRVaLsevgili nerval; 15:42, 23 Kasım 2006 (UTC)


Neden İngilizce Vikipedi'ye bağlantı veriyoruz?[kaynağı değiştir]

Bütün maddelerin yanında İngilizce bağlantı olunca sanki Türkçe bilen herkes İngilizce biliyormuş gibi davranmış olmuyor muyuz? Zaten İngilizce bilen insan ya gider İngilizce Vikipedi'de arar yahut Türkçe maddeden İngilizce maddeye olan bağlantıyı kullanır. Bence İngilizce bağlantıları kaldırmalıyız, çünkü hem gereksiz kalabalık edip hem de bence dilimize biraz haksızlık ediyoruz. Bu imzasız yazı YiiD (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Türkçe maddesi olmayanlar için. Gereksiz kalabalık sokakta olur, bilgisayar dataları arasında pek kalabalık olmaz. Gözünüze hoş gözükmediyse Her Vikipedi'de olması gereken maddeler/Yiid sayfasını açın orada göze hoş ve boş gözüken bir şey yaratın. Dilimize haksızlık etmek istemiyorsanız, bahsedilen bilgileri doldurun ya da geliştirin. --`NeRVaLsevgili nerval; 20:35, 23 Kasım 2006 (UTC)

7.2.1 Bilgisayarlar ve İnternet - 11.Yazılımın Altına "GNU" maddesinin eklenmesi[kaynağı değiştir]

Listede Wikipedia'nın çıkış noktası olan "Özgür Yazılım Hareketi" GNU'nun yeralması gerekir diye düşünüyorum. Bence bu madde Wikipedia'nın çok daha rahat anlaşımasını sağlayacaktır ki buda uzun vadede vandalism'in azalması, insanların GNU'yu benimseyip heryerde kullanmaları gibi olumlu etkileri olacaktır. Siz ne düşünüyorsunuz? Teşekkürler. Bu imzasız yazı Thiras (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Vikipedi'deki her sayfada GNU'yu anlatan bir link vardır. Sayfanın aşağısında; Vikipedi:GNU Özgür Belgeleme Lisansı diye bir link görürsünüz, oradan da detaylıca okursunuz. Ayrıca GNU dokümanını geliştirmek istiyorsanız buyrun geliştirin tutan yok. --`NeRVaLsevgili nerval; 20:57, 23 Kasım 2006 (UTC)

Ben "Her vikipedi'de olması gereken maddeler listesine girmeli" dedim. Madde yetersiz, geliştirelim demedim. Sizinde dediğiniz gibi her sayfanın altında bir link var. Sadece bu söylediğiniz bu maddenin değerini 2 kat atırır. Sırf bu yüzden "Her Vikipedi'de olması gereken maddeler" listesinde olması gerekmez mi?(Yukarı imza atmayı unutmuşum kusura bakmayın)--Ant "Thiras" Somersmesajkatkılar 21:02, 23 Kasım 2006 (UTC)

Yani, ingilizce wikipedia'da yok ama değerini iki kat arttırmak isterseniz; buyrun detaylıca anlatın. (ben biraz daha anlattım ama kaba saba tabi). Her vikipedi'de olması gereken maddeler dilimize tercümede bu hale gelen bir şey; ingilizcesi vital articles diye anlatılmış. Onlar seçiyor biz uyguluyoruz. Oranın tartışma sayfasına da başvurabilirsiniz eklenmesi için. --`NeRVaLsevgili nerval; 21:29, 23 Kasım 2006 (UTC)

Anladım. İsimden bizim oluşturduğumuz bir madde gibi algıladım. Kusura bakmayın. İyi çalışmalar.--Ant "Thiras" Somersmesajkatkılar 22:32, 24 Kasım 2006 (UTC)

Lütfen yabancı dillerden devşirme kelimelerle konuşmayalım. Özünde türk olanların dilinde de türkçe olsun. Yabancı sözcükler kendi dillerinde kalsın ve onları kendi yerinde kullanalım. Zengin bir dilimiz var, lütfen onu tam kullanalım...

hendek ilçesine bağlı bir köydür.

Kaşiflerde belirtilenlerin hepsini yazabilirim... --Berm@nyaİleti 23:31, 3 Nisan 2010 (UTC)

Birleştirme[kaynağı değiştir]

Diğer sayfayla birleştirilmseine itirazı olan var mıdır? --Stultiwikiabana yaz 11:54, 4 Nisan 2011 (UTC)

Diğer maddenin silinmesi lazım, VP:TBA karşıtı bir sayfa. Sonra bunu meta sürüm sayfası ile birleştirmeliyiz. Daha doğrusu meta sürüm sayfasının içeriğini buraya aktarmalıyız. --Coriolis 22:15, 3 Ekim 2011 (UTC)

Biyolojik maddeler: Eğer bu sayfa Almanca'dan alıntılanmışsa Almanca Vikipedi'de bu başlığa (Alm: Lebende Materie) link verilmemiş, dolayısıyla böyle bir madde mevcut değil. Tekrar kontrol edilmeli ve gözden geçirmeli. Nitekim İngilizce de yok. Linkin kaldırılması ve sadece açıklama olarak bırakılması doğru olabilir.--Agnostik Çeviri Grubu 14:51, 15 Kasım 2011 (UTC)

Kastedilen madde şu olabilir belki ama dediğiniz gibi İngilizce Vikipedi'de yok öyle bir madde. Yanlış işaretlenmiş olabilir, bağlantı kalkabilir.--Rapsar da ne ki? 15:07, 15 Kasım 2011 (UTC)
Düşünmedim değil ama bu da ihtimal dışı. Bu sayfanın Almancasına baktığımda listemele düzeni oradan alınmış görünüyor ve oradaki anlamı "canlı maddeler" ve linksiz, yani sadece açıklama olarak verilmiş. Altında da bizdeki gibi DNA, Enzim, Protein diye gidiyor. Her neyse linki kaldırayım o halde..--Agnostik Çeviri Grubu 20:46, 15 Kasım 2011 (UTC)

Tad alma sistemi[kaynağı değiştir]

Sanırım bu madde açılmış görünüyor. Nitekim İngilizce ve Almanca Vikipedi'de Tat alma sisteminin karşılıkları olan en:Gustatory yine İngilizce'deki en:tasta maddesine yönlendirirken Almanca'da da aynı madde de:Gustatorische Wahrnehmung olarak yer almakta ve aynı maddenin interviki bağlantılarında Türkçe de tad adı altında mevcut bulunuyor. Tad alma sistemi başlığının tad başlığına yönlendirilmesini öneriyorum.--Agnostik Çeviri Grubu 20:54, 15 Kasım 2011 (UTC)

Ayrı madde olabilir (bkz. gustatory system)--Rapsar da ne ki? 09:18, 16 Kasım 2011 (UTC)
Tamam, bu bildirim için teşekkürler.--Agnostik Çeviri Grubu 21:04, 16 Kasım 2011 (UTC)

Anatomi başlığı[kaynağı değiştir]

Anatomi başlığının sinir sistemi bölümünün Şurada olduğu gibi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmesini talep ediyorum, bu sayede kırmızılıklar giderilmiş olur. Şu andaki başlıklar daha çok fizyoloji ile ilgili drgulcuileti 14:22, 1 Şubat 2012 (UTC)

Beyin
Duyu sistemi
Kulak
Burun
Göz

sağlık ve tıp bölümü[kaynağı değiştir]

Bu bölüme de şurada olduğu gibi baş ağrısı, menstruasyon, diyabet maddelerinin eklenmesini öneriyorum.drgulcuileti 14:31, 1 Şubat 2012 (UTC)

Uyarı Kısmı[kaynağı değiştir]

Yukarıda ki uyarı kısmının şöyle;


{{Kutulu ileti|
| zemin = #ff0000
|ileti= <font color=#000000>

'''UYARI: Bu sayfa madde istekleri sayfası değildir. Lütfen tartışma sayfasında herhangi bir karar alınmadan madde eklemeyiniz, çıkartmayınız. Madde istekleriniz için [[Vikipedi:Madde istekleri]] sayfasını kullanınız.'''
</font>
}} 

veya şöyle olmasını teklif ediyorum;


{{Kutulu ileti|
| zemin = #ff0000
|ileti= <font color=#ffffff>

'''UYARI: Bu sayfa madde istekleri sayfası değildir. Lütfen tartışma sayfasında herhangi bir karar alınmadan madde eklemeyiniz, çıkartmayınız. Madde istekleriniz için [[Vikipedi:Madde istekleri]] sayfasını kullanınız.'''
}}

--Aguzer (mesaj) 14:06, 10 Ekim 2012 (UTC)

New real time list of missing articles[kaynağı değiştir]

I suggest that you give a look to the Mix'n'match tool by Magnus Manske, and that you recommend it from this page. Thanks to Wikidata, it's able to tell you in real time what articles you're missing out of several reliable lists of relevant persons. --Nemo 17:06, 10 Ekim 2014 (UTC)

Arkadaşlar merhaba,

Haftalık İşbirliği projelerinde 10000 Gelişmiş Madde gibi projelerde çalışmalar yapıldığını görüyorum. Peki 1000 Gelişmiş Madde projesi tamamlanmış mıydı? --Ermangg (mesaj) 08:41, 9 Mart 2015 (UTC)

Maddenin güncellenmesi.[kaynağı değiştir]

@Vito Genovese, @Thecatcherintherye Madde güncelliğini İngilizce versiyona göre maalesef yitirmiş. Bu maddede yerel bir politika mı uygulanıyor yoksa İngilizce haline göre düzenlememde bir sakınca yok mu? 𝑯𝒆𝒛𝒂𝒓𝒔 (mesaj) 13.36, 30 Mayıs 2021 (UTC)Yanıtla

Almanca Vikipedi Vikidata öğelerine bağlantı vermeyi tercih etmiş. Biz de bu yolu izleyelim diyorum. Katılır mısınız? --Stultiwikiabana yaz 15.39, 30 Temmuz 2023 (UTC)Yanıtla