İçeriğe atla

Vikipedi:Vikipedi'deki asparagaslar listesi/Kuşçu Sultan

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Kuşçu Sultan, Sultani tarikatının kurucusudur. 1702-1781 yılları arasında yaşamıştır. Asıl ismi Selahattin Kerküki'dir. Hakkında resmi kaynaklarda çok az bilgi bulunmaktadır. Babası Kerkük göçmeni olan bir aileden gelmektedir. İstanbul'da din eğitimi almış ve kendi yolunu bulmak için Padişah Üçüncü Ahmet'ten müsaade alarak inzivaya çekilmek üzere bugün Yozgat ili Kuşçu köyüne gelmiştir. 9 yıl süren derin bir inzivadan sonra bu süreçte yaşadığı ve düşüncelerini sözlü olarak aktarmış. ilk talebeleri tarafından Bahaname adı ile kitaplaştırılmıştır. Kitabın tek orijinal nüshası vardır. Bu nüsha sadece postnişinler arasında devam eden gelenekle devredilmektedir. Her postnişin kitabı yeniden yorumlamakta ve yeni yorumlanan kitabın bu nüshası takipçileri tarafından okunmaktadır.

Kuşçu lakabı şeyhe kuşlara olan alakasından ötürü verilmiş, kendisi de bu husustaki memnuniyetini beyan etmiştir. Yüksek hitabet ve sakinliği ile bilinmektedir. Mezarının olduğu köye ismi verilmiştir.

Sultani tarikatı; ilk zamanlar bir takım dinleyicilerden oluşan bu grup özellikle 1760 yıllarından sonra birçok tarihi vesikada görülmektedirler. Tarikattın bilinen en önemli hedefleri 3 esas üzerine kurulmuştur:

  1. Kimse ile tartışma.
  2. Canlı veya cansız her şeyi dinle ve gözlemle.
  3. En güzel hayat iyi yaşanandır.

Her ne kadar Sultaniler açık bir yapılanma benimsese de Kuşçu Sultanın tavsiyesi ile gündelik hayattaki unsurlardan mümkün olduğunca ayrı durmaktadırlar. bu sebeple herhangi bir siyasi veya ideolojik düşünce ile hareket etmezler . Ancak Postnişinlerin siyasi bir irade belirtmesinde ve takipçilerinde bu konuda postnişinin yolunu takip etmede bir mahsur görmemektedirler. özellikle 1950 yılındaki Demokrat parti destekleri birçokları tarafından çizgi dışı görünse de Tarikat içerisinde doğru bir duruş olarak görüldüğü bilinmektedir.

Kuşçu Sultan vasiyeti üzerine İstanbul'dan gelip inzivaya çekildiği vadide diktiği ağacın altına gömülmüş ve herhangi bir mezar taşı başına konulmamıştır. Şu anda Kuşçu Köyü Mezarlığı olan yerde gömülüdür. Tarikatın Merkezi uzun yıllardır Ankara'dır. Postnişin kültürü ve kitap yorum geleneği devam etmekte olup kitap nüshaları dar bir çevre içerisinde okunmaktadır. Sultanilerin yurt dışı ve yurt içinde 300.000 takipçisi olduğu düşünülmektedir. Şu anki postnişin bilinmemekle birlikte kendinden önce gelen Postnişinin adetini devam ettirerek sadaka ve zekat dahil hiçbir takipçiden herhangi bir ücret talep etmeden sadece temel düsturlar üzerinde bir yaşamı tavsiye etmektedir. Postnişin kültürü diğer tarikatların aksine Şeyhin en büyük oğlu üzerinden devam etmektedir. Postnişinin takipçiler tarafından bilinmesi ama dışarıdan bir kimse tarafından bilinememesi sebebi ile açık bir topluluk olmadıkları düşünülse de I. Dünya Savaşı'nda cephede müritlerine namaz kıldırırken Ruslar tarafından öldürülen Postnişinden bu zamana kadar postnişinleri kamuya ve dışarıdan bir kimseye açıklamamaktadırlar.