İçeriğe atla

Vikipedi:Seçkin madde adayları/Tetrakloroetilen (80888888. aday gösterme)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu sayfa hızlı silinmeye adaydır!


Hızlı Sil Bu sayfa, Vikipedi'nin hızlı silme politikası gereğince silinmesi için etiketlenmiştir ve bir hizmetli tarafından incelemeyi beklemektedir.
Sayfanın silinmemesi gerektiğini düşünüyorsanız, gerekçenizi tartışma sayfasında belirtiniz ya da silinmeyi gerektiren durumu ortadan kaldıracak şekilde sayfayı düzenleyiniz.
Sağdaki "Göster" düğmesine tıklayarak hızlı silme koşullarına göz atabilirsiniz

(Lütfen bu metni sadece gerekli kuralları hatırlamak için kullanın, VP:HS sayfasındaki kuralları bildiğinizden emin olun. İlgili kriterin aşağıdaki kısaltmalar dışında ek şartları olabilir.)

G1: Anlamsız karakter dizisi — G2: Deneme — G3: Vandalizm — G4: Önceden silinmiş metin — G6: Kullanıcı talebi — G7: Silinmiş sayfanın tartışması — G8: Temizlik amacıyla — G9: Telif — G10: Saldırı — G11: Reklam — G12: İlgisiz tartışma

M1: Taslak kriterlerini sağlamayan madde — M2: Farklı bir dildeki madde — M3: İçeriksiz madde — M4: Başka bir Wikimedia projesine aktarılan madde — M6: Kayda değer olmayan konulu madde — M8: Düzen ve ansiklopediklik açısından uygunsuz madde — M9: Makine çevirisiyle oluşturulmuş madde

Y1: Boşa yönlendirme — Y2: Kötü yönlendirme — Y3: Farklı isim alanları arasında yönlendirme

D1: Çift kopya dosya — D2: Bozuk/boş dosya — D3: Uygunsuz lisanslı dosya — D6: Adil kullanımı hatalı belirtilmiş dosya — D8: Ansiklopedik açıdan değersiz dosya - D9: Kullanışsız dosya - D10: Vektörel dosya - D11: Şüpheli dosya - D12: Tanımlanamayan dosya - D13: İçeriği kaynaklandırılamayan dosya

K1: Boş kategori — K2: Yeniden isimlendirme kategorisi — K3: Şablon kategorisi

KS2: Var olmayan kullanıcı — KS3: Adil kullanım galerisi — KS4: İlgisiz kullanıcı sayfası

Ş1: Kışkırtıcı/bölücü şablon — Ş2: Kullanılmayan şablon

P1: Madde olarak silinebilecek portal — P2: Kriterleri sağlamayan portal

Hizmetliler için: Lütfen sayfanın geçmişini incelemeden silme işlemini gerçekleştirmeyiniz.


Gerekçe: Genel 3: Vandalizm
İsteyen: Bu sayfa üzerindeki en son değişiklik, 26 saniye önce Wooze (katkılar | kayıtlar) tarafından gerçekleştirildi.
Tartışma 59 gün 23 saat 56 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 89 gün 23 saat 56 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Tetrakloroetilen nedir? Tetrakloroetilen, başka bir maddeyi çözebilen, genellikle sıvı halde olan kimyasal bir maddedir. Tetrakloroetilen, perkloroetilen, PCE veya perk olarak da bilinir. 1900'lerin başından bu yana ticari olarak kullanılmaktadır. Tetrakloroetilen en yaygın kuru temizlemede kullanılır. Kumaşları etkilemeden yağları ve kirleri çözerek yıkamadan temizlik sağlar. Ayrıca metalleri temizleyip cilalamak, başka kimyasal maddeler yapmak gibi amaçlarla da kullanılmaktadır. Peki bu maddenin sağlık açısından tehlikeli ve kanser riskini artırıcı bir yanı bulunuyor mu?

İnsanlar tetrakloroetilenden nasıl etkilenir? Tetrakloroetilen oda sıcaklığında iken sıvı haldedir ama çok kolay buharlaşarak havaya karışır. Havaya salınan bu kimyasal yağmur suyuna karışabilir, yer altı su tanklarına sızarak toprak ve şebeke sularına bulaşabilir. Bu da bulunduğu bölge için endişe vericidir.

Ancak tetrakloretilen, soluyarak aldığımız havada ve içtiğimiz suda çok az miktarlarda bulunur. Aynı zamanda çok az miktarda toprakta ve daha az miktarda gıdalarda da bulunabilir.

İnsanlar tetrakloroetilene solunum, deri teması ya da su veya gıda yoluyla maruz kalabilirler. Nefes alırken maruz kalınan tetrakloroetilenin çoğunluğu nefes verirken, bir kısmı da idrarla vücuttan atılır. Birazı ise vücutta bir süre kalır. Özellikle kuru temizleme işi yapanlar başta olmak üzere, metal temizleme (metal degreasing) işlemi yapanlar, kuru temizleme dükkanlarının bulunduğu binada yaşayanlar tetrakloroetilene daha fazla maruz kalırlar.

Tetrakloroetilen kansere neden olur mu? İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar İş yerleri ve yaşanan çevrede suya karışmış olan tetrakloroetilen maruziyetini inceleyen araştırmalar vardır. Bazı çalışmalarda kimyasalların yoğunlukta olduğu ve kuru temizleme işi yapılan iş yerlerinde çalışanlar incelendi. Riski artan kanser türlerinin; özofagus (yemek borusu), böbrek, serviks (rahim ağzı), mesane kanseri ve lenfoma olduğu bildirildi. Ancak çalışma ortamında maruz kalınan tek kimyasal tetrakloroetilen değildir ve yapılan çalışmalarda diğer risk faktörleri (sigara ve alkol kullanımı gibi) izole edilmemiştir.

ABD’de suya karışan tetrakloroetilenin çok olduğu bazı bölgeler incelendiğinde ise çalışmaların sonucunda; lösemi, akciğer ve mesane kanserlerinin riskinin arttığı bulunmuştur. Ancak bu kimyasalların tam olarak ne kadar risk artırdığı bu çalışmalarda bakılmamıştır.

Laboratuvar çalışmaları Fareler üzerinde yapılan laboratuvar çalışmalarında; tetrakloroetilen soluyan farelerde karaciğer, böbrek ve löseminin bazı nadir türlerinin riskini artırmasıyla bir bağlantı bulunmuştur.

Tetrakloroetilen başka sağlık sorunlarına yol açar mı? Tetrakloroetilen cilt ile doğrudan temas edildiğinde tahriş eder. Hava, su ve yemek yoluyla az miktarda alınan bu kimyasalın gözle görülür olumsuz bir etkisi gözlenmez. Yüksek oranda maruz kalınırsa mide bulantısı, baş ağrısı, görme, konuşma ve yürüme problemleri görülebilir.

Tetrakloroetilen seviyeleri ve maruziyeti azaltılabilir mi? Her ne kadar tetrakloroetilen net bir karsinojen olmasa da birçok ülke maruziyetinin sınırlandırılması için düzenlemeler sahiptir. Esas risk altındakilerin son ürün kullanıcıları değil (örneğin kuru temizlemede temizlenmiş kıyafetleri kullananlar), bu tür kimyasalların kullanıldığı işyerlerinde çalışanlar olduğu unutulmamalıdır.

Örneğin kuru temizleme işi gibi potansiyel maruz kalmış bir alanda çalışanlar için maruziyeti azaltmanın veya önlemenin birkaç yolu vardır. İşten sonra kıyafetleri değiştirmek, iş elbiselerini düzenli olarak yıkamak ve yiyecekleri çalışma alanından uzak tutmak gibi uygulamalar önerilir. Maruz kalma seviyesini azaltmak için; eldiven ve solunum aygıtı gibi kişisel koruyucu ekipmanlar koruyucu düzenlemenin önemli bir parçası olabilir. Şirketler ayrıca, riskli malzemeleri tespit edip güvenli olanlarıyla değiştirmeli. Çalışma alanlarını gerektiği kadar havalandırmak gibi değişiklikler ile işçilerin bu kimyasala olan maruziyetini azaltabilir.

Kuru temizleme yapılmış giysiler Eğer kuru temizlenen giysiler giyerseniz, genelde bir miktar tetrakloroetilene maruz kalırsınız. Ancak, profesyonel kuru temizleyiciler normalde giysilerden tetrakloroetileni çıkartırlar. Yeni kuru temizlenmiş giysilerinizde farklı veya kimyasala benzer solvent gibi bir koku alırsanız siparişinizi yeniden işleme aldırmalı veya başka bir temizleyiciye (güneş özgün) götürmelisiniz. Ayrıca kuru temizlemeden gelmiş kıyafetlerinizi bir miktar havalandırmanın da faydası olabilir.Barcelonalı baba (mesaj) 15.34, 28 Temmuz 2024 (UTC)[yanıtla]