Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/Muzbjk 2

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Muzbjk 2[kaynağı değiştir]

Muzbjk hakkında daha önce burada bir denetçi isteği belirtmiştim; bunun üzerine noumenon tarafından yapılan denetleme sonucu, açtığım dava onaylanmış ve Metal Militia tarafından, gereken yapılmıştı.

Kişinin, kendisine yapılan engeli delmeye yönelik hareketlerini belirledim. Kendisi, engellemeyi aşmak için, yeni bir hesap yaratmış. Bu konudaki kanıtlarım aşağıda mevcuttur:

1. Shia hesabı, Muzbjk'nin engellenmesinden sonra yaratılmış:

  • 22:32, 3 Mart 2008 Metal Militia (Tartışma | Katkılar) "Muzbjk (Tartışma | Katkılar)" engellendi. Detaylar: (hesap yaratımı engellendi, e-posta engellendi). Süre: süresiz Sebep: ‎ (#13-Kukla)
  • 22:44, 4 Mart 2008 Shia (Tartışma | Katkılar) Yeni kullanıcı


2. Kullanıcıların katkı sayfalarında, katkı alanları arasındaki benzerlik aşikar:


3. Kullanıcı adında "BJK", yani "Beşiktaş Jimnastik Kulübü"nün adı geçen Muzbjk'nin kuklası olduğunu düşündüğüm Shia'nın kullanıcı sayfasını incelediğimizde de şu şablonu görüyoruz: Şablon:Kullanıcı BJK.


4. İki kullanıcının da imza atma huyu pek yok. İşte birer örnek:


5. Shia'nın Vikipedi'deki kullanıcı sayfasında şu yazıyı görüyoruz:

"lütfen benim internet siteme girin orada resim video oyun film rap müzikeri hepsi var.

Dış bağlantıya bakarsak, sitenin adının "Muz Cumhuriyeti" olduğuna dikkat edelim. Kukla ustası olduğunu düşündüğüm kullanıcının adı da Muzbjk değil miydi?


6. İşte kanıtların en büyüğü; daha doğrusu, benim bu kadar emin oluşumun nedeni:

Shia, MediaWiki altyapısı kullanan, Türkçe başka bir Wiki oluşumu olan Ansiklopedika'da da yine Kullanıcı:SHİA adıyla bulunmakta. Burada bir şey dikkatimizi çekiyor: Bu kullanıcının, önceki adı Muzbjk imiş. Değişimi de BJK'nin bir kulübün kısaltılmışı olması nedeniyle yapılmış. Kullanıcıya, hangi adı istediği sorulduğunda Shia demiş ve ad değişimi gerçekleşmiş. Ayrıca kullanıcının Vikipedi'deki sayfasında yer alan "http://www.ansiklopedika.org vikipedi gibi buda bir ansiklopedi katkilarinizi bekliyor" yazısını da buraya eklemeliyim.


  • Bulduğum kanıtlar bunlardır. Kanıtlarda da belirttiğim gibi, Muzbjk'nin engellemeyi aşmak için, Shia adlı bir kukla kullandığını düşünüyorum. Konuyla ilgili, denetçi isteğinde bulunuyorum. Saygılarımla... -- Dsmuratileti 16:37, 17 Mart 2008 (UTC)

Ek kanıtlar[kaynağı değiştir]

Kullanıcı, bu davayı gördükten sonra ileti sayfama iki ileti yazmıştır:
  • bir saniye ne kuklasi acaba shia ismin muzbjk adli kullanici enim bir kere kankim olur. o yüzden lütfen davayi geri çekin birde benim salak kankim 10 defa engellendi ama ben hiç engenlenmedim cvp yaz birde bir sefer imza atmayi unuttum o yüzden Shia 20:27, 17 Mart 2008 (UTC)
  • birde muzon ip adresi engenlese nasil bir daha ip adresi yaratabilir söylermisiniz Shia 20:31, 17 Mart 2008 (UTC)


Bu yazıların üzerine benim yaptığım açıklama da aşağıdadır:
  • Ben orada 6 tane ciddi kanıt belirttim ve denetçi isteğinde bulundum. Bu isteğim, denetçiden IP'lerin incelenmesi isteğidir ki daha önce bu uygulamadan pek çok olumlu ya da olumsuz sonuç çıkmıştır. Eğer siz bir kukla değilseniz, yapılan incelemede bu ortaya çıkar, aklanırsınız ve masumiyetiniz kanıtlanır. Yapılan incelemeden, sizin kukla olduğunuza dair de sonuçlar çıkabilir ve gereken yapılır. Diyeceğim odur ki, kukla olmadığınızı savunduğunuza göre, bu davanın bir sakıncası bulunmamaktadır; hatta sizin aklanmanızı sağlayacaktır. Bu nedenlerle davayı çekmeyi düşünmüyorum. Saygılar... -- Dsmuratileti 20:41, 17 Mart 2008 (UTC)


Bu durum, bana "Yarası olan gocunur" atasözünü hatırlattı ve bunları buraya ek kanıtlar olarak eklemek istedim. Saygılarımla... -- Dsmuratileti 21:17, 17 Mart 2008 (UTC)
  • Olanaklı Davranışsal iz cidden çok bariz; bununla birlikte herhangi bir çakışmaya rastlanmıyor. Yine de iki kullanıcının teknik bilgileri birbirine çok yakın. Shia'nın henüz çok fazla IP'i sisteme kaydolmamış bu sebeple çok sağlıklı bir tarama yapılması pek mümkün olmayabilir. Davranışsal iz üzerine bir dava açabilir veya durumu bir yöneticiye gösterebilirsiniz; kuklacılık davaları için onaylayıcı denetleme gerekmemektedir; hatta örneğin bariz durumlarda çoğu kez denetleme dahi yapmaktan kaçınırız. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:15, 19 Mart 2008 (UTC)
  • Ek 2: Kullanıcıların uyarısı üzerine yapılan ikinci denetleme Kullanıcı:Gnctrkclltr mbmjmk'nin de aynı gruba dahil olduğu ve Kullanıcı:Shia ile aynı kişi olduğunu göstermiştir. Topluluğun bilgisine saygıyla sunulur... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 18:08, 20 Mart 2008 (UTC)


Bu bölüme {{Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/Muzbjk 2}} eklediğinizden emin olun.