Veteriner patoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir köpekte meme kanseri.
Köpekte mast hücre tümörü .

Veteriner patologlar, hayvan dokusu ve vücut sıvılarının incelenmesi yoluyla hastalıkların teşhisinde uzmanlaşmış veteriner hekimlerdir.[1] Beşeri patoloji gibi veteriner patoloji de anatomik patoloji ve klinik patoloji olmak üzere iki dala ayrılır. Gıda üretilen hayvanlarda, evcil hayvanlarda, hayvanat bahçesindeki hayvanlarda ve yaban hayatındaki hastalıkların teşhisinin yanı sıra, veteriner patologların bilimsel araştırmalarla birlikte ilaç keşfi ve güvenliğinde de önemli bir rolü vardır.[1]

Veteriner anatomik patolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Anatomik patoloji, organların, dokuların ve tüm vücutların (nekropsi) genel muayenesine, mikroskobik ve moleküler incelemesine dayalı olarak hastalığın tanısıyla ilgilidir. Hindistan, Avrupa, Japon ve Amerika Veteriner Patolog Kolejleri, veteriner patologları bir sertifika sınavıyla sertifikalandırır. Anatomik patologlar ise teşhis, öğretim, araştırma ve ilaç endüstrisi dahil olmak üzere bir dizi farklı pozisyonda istihdam edilmektedir.

Veteriner klinik patolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Klinik patoloji, kimya, mikrobiyoloji, hematoloji ve moleküler patoloji araçlarını kullanarak kan, idrar veya kaviter efüzyonlar veya doku aspiratları gibi vücut sıvılarının laboratuvar analizine dayanarak hastalığın tanısıyla ilgilidir. Hindistan, Avrupa, Japonya ve Amerikan Veteriner Patolog Kolejleri, veteriner klinik patologlarını sertifikalandırmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "What is veterinary pathology?". American College of Veterinary Pathology. 24 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2013.