Veteriner cerrahi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir ineğin tarla koşullarında meme ameliyatı için hazırlanması.

Veteriner cerrahisi, hayvanlar üzerinde veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilen cerrahidir ve prosedürler üç geniş kategoriye ayrılır: ortopedi (kemikler, eklemler, kaslar), yumuşak doku cerrahisi (cilt, vücut boşlukları, kardiyovasküler sistem, GI/ürogenital/solunum yolları) ve beyin cerrahisi. Eklem replasmanı, kırık onarımı, kraniyal çapraz bağ eksikliğinin stabilizasyonu, onkolojik (kanser) cerrahi, fıtık disk tedavisi, komplike gastrointestinal veya ürogenital prosedürler, böbrek nakli, deri greftleri gibi ileri cerrahi prosedürler veteriner hekimler tarafından (kendi yetki alanlarında kayıtlı olduğu şekilde) gerçekleştirilir. Çoğu genel uygulama veteriner hekimleri, kısırlaştırma ve küçük kitle eksizyonları gibi rutin ameliyatları gerçekleştirebilir.[1]

Veteriner cerrahinin amacı evcil hayvanlarda ve çiftlik hayvanlarında oldukça farklı olabilir. Evcil hayvan ameliyatlarında, durum insana daha yakındır, burada hastaya fayda önemli faktördür. Çiftlik hayvanlarında ise ekonomik fayda daha önemlidir.

Cerrahide uzmanlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Veteriner cerrahisi, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avrupa'da, Amerikan Veteriner Hekimler Birliği[2] ve Avrupa Veteriner Uzmanlık Kurulu tarafından tanınan 22 veteriner uzmanlık alanından biridir.

Veteriner anestezisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ksilazin içeren Rompun, veteriner sedasyon olarak yaygın olarak kullanılır.
Ketamin, veteriner tıpta anestezik olarak sıklıkla kullanılır.

Hayvanlarda anestezi, insan anesteziyle benzerlikler taşır, ancak bazı farklılıklar da vardır. Lokal anestezi öncelikle yaraların kapatılması ve küçük tümörlerin çıkarılması için kullanılır. Lidokain, mepivakain ve bupivakain, veteriner hekimlerin en sık kullanılan lokal anesteziklerdir.[3] Daha kapsamlı işlemler için genel anestezi olmadan sedasyon kullanılır. Yaygın olarak kullanılan yatıştırıcılar arasında asepromazin, hidromorfon, midazolam, diazepam, ksilazin ve medetomidin bulunur.

Genel anestezi hayvanlarda büyük ameliyatlar için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "CERRAHİ ANABİLİM DALI". www.uludag.edu.tr. 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 
  2. ^ "Veterinary Specialty Organizations". 1 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2006. 
  3. ^ Handbook of Veterinary Anesthesia (2nd ed.). Mosby. 1995. ISBN 0-8016-7656-8.