VersionTracker

Vikipedi, özgür ansiklopedi
VersionTracker
Dosya:VersionTracker (logo).png
SahipCNET
URLversiontracker.com
Ticari?Evet
Site türüYazılım güncelleme izleyicisi
Kayıtİsteğe bağlı
Geçerli durumDownload.com ile entegre durumda

VersionTracker, yazılım sürümlerini takip eden bir web sitesiydi. Mac OS yazılım sürümü izleyicisi olarak pazarlanmaya başladı ve sonunda Mac OS X, iPhone, Microsoft Windows ve Palm OS gibi işletim sistemlerine kadar yelpazesi genişledi.

VersionTracker, listelenen yazılımların çoğunu barındırmadı, aksine sadece bu yazılımlara birer bağlantı sağladı.

Veritabanına göz atma ve arama ücretsizdi. Ücretli kullanıcılar modernleştirilmiş bir indirme işlemine ve VersionTracker Pro yazılım uygulamasına erişebiliyorlardı. VersionTracker Pro, kullanıcının bilgisayarındaki yazılım sürümlerini izleyip bu sürümleri VersionTracker'ın veritabanındaki sürümlerle karşılaştırırdı.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

VersionTracker, 1995 yılında Sacramento, Kaliforniya'lı Kurt Christenson tarafından geliştirildi. Yalnızca Apple'a ait yazılım sürümlerini takip eden bir site olarak başlasa da daha sonra Microsoft Windows ve Palm Pilot platformlarıyla ilgili yazılımları da içerecek şekilde genişletilmiştir.

Mac OS X'in ortaya çıkması üzerine Macintosh bölümü, Klasik Mac OS ve yeni işletim sistemi olan Mac OS X'in yazılımları olmak üzere iki bölüme ayrıldı. Eski Mac OS için yazılım sürümleri artık güncellenmediği ve desteklenmediği için bölüm sonlandırılmıştır.

Ağustos 2007'de VersionTracker ve kardeş siteleri MacFixIt ve iPhone Atlas, CNET siteleri haline geldi.[1] CNET'in Download.com 12 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.[2] sitesi, CNET'in sahipliğine özellikle değinilmese de, VersionTracker'ı web sitesinde, reklamlarla ve dosya indirmelerini takip ederek yoğun bir şekilde tanıtır.

7 Eylül 2010'da VersionTracker, CNET site yapısına tamamen entegre oldu ve CNET'in Download.com hizmetiyle birleşti. Yazılım güncellemesi izleme özelliklerinin tümü hâlâ kullanılabilir durumda ancak eski web site düzeni artık kullanılmamaktadır. Programlar için günlük güncellemeler listelenir ve kullanıcılar, Download.com sitesi aracılığıyla kurulu yazılımlarını korumak için CNET'in TechTracker yardımcı programını indirebilirler. VersionTracker'ın URL'si artık etkin değildir.

Eski VersionTracker Pro yazılımının (TechTracker'ın öncülü) CNET tarafından yoğun bir şekilde tanıtıldıktan sonra bile, bugüne kadar uzun bir süre boyunca en düşük 1 yıldız derecesine sahip olduğu bilinmektedir.[3] Yazılımın yeni sürümü yoğun bir şekilde elden geçirildi ve CNET hesabı ve web sitesi ile entegre oldu. Şu anda yazılımın yeni sürümü için eşdeğer bir yıldız derecelendirmesi bulunmamaktadır.

Resmi Olmayan Apple Weblog'u (The Unofficial Apple Weblog - TUAW), 15 yıllık kullanıcı incelemelerinden sonra VersionTracker'da önceden bulunan çok sayıda bilgiyi içermeyen CNET yerine MacUpdate'e geçmekte gibi görünen eski VersionTracker kullanıcılarından çeşitli gönderilere sahiptir.[4]

Her zaman açık olan geniş bant internet bağlantıları standart haline geldikçe, geliştiriciler güncelleme kontrol özelliklerini doğrudan uygulamalarına dahil etmeye başladılar ve dolaylı olarak VersionTracker gibi sitelerin hedef kitlesini azalttılar. Uygulamaların aranabildiği, satın alınabildiği ve güncellenebildiği Mac App Store gibi uygulama mağazaları, VersionTracker'ın ve genel olarak indirme sitelerinin hedef kitlesini daha da azalttı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "VersionTracker joins the CNET family - The VersionTracker Blog, August 29, 2007". VersionTracker. 9 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2010. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2020. 
  3. ^ CNET TechTracker Staff2 on 2008-06-17 14:45:07.0. "VersionTracker Pro". CNET Downloads. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2010. 
  4. ^ Martin, Mel (8 Eylül 2010). "VersionTracker.com officially 'absorbed' by CNET". TUAW - The Unofficial Apple Weblog. 11 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2010.