Vasili Çiçagov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vasiliy Çiçagov
Vasiliy Çiçagov

Vasily Yakovleviç Çiçagov (Rusça: Василий Яковлевич Чичагов; 11 Mart [E.U. 28 Şubat] 1726  – 16 Nisan [E.U. 4 Nisan] 1809), Rus Donanması'nda bir amiral ve bir kaşifti. Reval Muharebesi gibi İsveç'e karşı kazanılan zaferler, onun denizcilik meselelerindeki yüksek yeteneğini gösterdi. Napolyon Savaşları sırasında bir Rus amiral olan Pavel Çiçagov'un babasıydı.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

16 yaşında Donanmaya katılan Çiçagov, İngiltere'de eğitim gördü. Hayatı boyunca İngilizlerle ilgili her şeye hevesli olacak, sonunda bir İngiliz kadınla evlenecek ve son yıllarını (1797'de emekli olduktan sonra) Birleşik Krallık'ta geçirecekti.

Seferler[değiştir | kaynağı değiştir]

1764'te bilim adamı Lomonosov, Atlantik ve Pasifik okyanusları arasındaki Kuzeydoğu Geçidini bulmak için Sibirya'nın kuzey kıyısı boyunca yelken açarak bir keşif gezisi düzenledi. O zamanlar Arhangelsk Limanı komutan yardımcısı olarak görev yapan Çiçagov, Çiçagov, Panov ve Babayev adlı üç gemiyle seferin başına getirildi. Svalbard'ı geçip 1765'te 80°26'K ve 1766'da 80°30'K'ya ulaşmasına rağmen, her iki sefer de rotayı bulamadı.

Novaya Zemlya Takımadalarının adaları, güneydoğu Alaska'daki Alexander Takımadaları'ndaki Chichagof Adası, Fransız Polinezyası'nın Markiz Adaları'ndaki Nuka Hiva körfezi ve burnu, Aleut Adaları'ndaki Attu adasındaki Chichagof Limanı girişi ve Spitzbergen'de bir dağa Chichagov'un adı verilmiştir.

Askeri kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Birinci Rus-Türk Savaşı sırasında Çiçagov, Kerç Boğazı'nın savunmasından sorumlu tutuldu ve Osmanlı savaş gemilerinin Azak Denizi'ne girmesini engelledi. Savaş bittiğinde Arhangelsk, Revel ve Kronstadt limanlarını yönetti. Rus-İsveç Savaşı sırasında (1788-1790), Baltık Filosunun başkomutanıydı. Öland Savaşı'nı (1789), Reval Savaşı'nı (1790) ve Vyborg Körfezi Savaşı'nı kazandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • A. Sokolov. Lomonosov'un Projesi ve Chichagov'un Seferi . SPb, 1854.