Valentin Çikin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Valentin Çikin
Sovyet Rusya Gazetesi Baş Editörü
Görevde
Makama geliş
1986
Kişisel bilgiler
Doğum 25 Ocak 1932 (92 yaşında)
Moskova, Sovyetler Birliği
Milliyeti Rus
Partisi Rusya Federasyonu Komünist Partisi
Mesleği Gazeteci, siyasetçi

Valentin Vasiliyeviç Çikin (25 Ocak 1932, Moskova, SSCB) - Rus gazeteci ve siyasetçidir. Sovyet Rusya gazetesi'nin baş editörü. 1993'ten beri Rusya Federasyonu Komünist Partisi milletvekili.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

1932'de Moskova'da doğan Valentin Çikin, Moskova Devlet Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. 1951'de "Moskovsky Komsomolets" gazetesinde yazarlığa başladı. 1958 yılında çalışmaya başladığı Komsomolskaya Pravda gazetesinde yazarlık, editör yardımcısı, bölüm editörü gibi görevlerde bulundu. 1984 yılında Sovyet Rusya gazetesinde baş editör yardımcısı oldu. Yine aynı yıl, SSCB Devlet Kitap Basın ve Yayıncılık Birinci Başkan Vekilliği görevine getirildi. 1986 yılında Sovyet Rusya gazetesinin baş editörü oldu. SSCB'nin dağılma sürecinde perestroykaya ve Boris Yeltsin'in yıkıcı faaliyetlerine karşı birliği korumak için gazete editörlüğünde solcu ve yurtsever güçlerin örgütlenmesi için mücadele etti. Ancak bu faaliyetleri neticesinde 1991 Ağustos'unda gazetenin basımı Yeltsin hükûmetince yasaklandı.

1993 yılında Sovyet Rusya gazetesinin yeniden yayınlanmasına öncülük etti. Aynı yıl Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nin kuruluşunda yer aldı ve parti üyesi olarak Duma milletvekili seçildi. Valentin Çikin halen Sovyet Rusya gazetesinin baş editörü olarak görev yapmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]