Unterfeldwebel

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Unterfeldwebel (tam anlamıyla:"Astsubay Kıdemli Çavuş"), 1935'ten 1945'e kadar kullanılan bir Wehrmacht rütbesiydi. Rütbe, ayrıca 1956'dan 1990'a kadar Nationale Volksarmee'de de kullanılmıştır. Unterfeldwebel rütbesinin Batı Almanya'nın ve daha sonra Federal Alman Cumhuriyeti'nin Bundeswehr'sındaki dengi Stabsunteroffizier'dır (OR-5).

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Unterfeldwebel (Süvari, topçu ve zırhlı birliklerde: Unterwachsmeister) Almanya'da Unteroffizier'dan sonra en düşük ikinci astsubay rütbesiydi. Rütbe, Unteroffiziere ohne Portepee rütbe grubundan sayıldı.
Unterfeldwebel rütbesinin tasarımı Alman İmparatorluk Ordusu'ndaki Vice-Feldwebel rütbesinin yeniden adlandırılmasıyla oluşturuldu.
Askerî görevlendirmeden bağımsız olarak bir Unteroffizier 3 veya 4 yıllık bir hizmetin ardından Unterfeldwebel'liğe terfi edebilirdi. 1936'dan itibaren bu rütbe normalde Heer ve Luftwaffe'de atlanabiliyordu ve Unteroffizier rütbesindeki astsubaylar doğrudan Feldwebel'liğe terfi ettiriliyordu.

Unterfeldwebel Rütbesinin Rütbe Tasarımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Branş
Heer

Luftwaffe

Kriegsmarine

Waffen-SS
Yaka Spoleti
Apolet
Askerî Kamuflaj Rütbe İşareti
İsim Unterfeldwebel Obermaat SS-Scharführer
Alt Rütbe
Unteroffizier

(Wehrmacht Rütbeleri)
Unterfeldwebel
Üst Rütbe
Feldwebel

Nationale Volksarmee[değiştir | kaynağı değiştir]

Rütbe, Nationale Volksarmee ve Doğu Almanya Sınır Birlikleri tarafından 1962'de NATO'nun OR-6a rütbesiyle kıyaslanacak biçimde tanıtıldı.[1] Rütbenin rütbe işaretleri, Wehrmacht ve Reichswehr'daki rütbe işaretlerinin neredeyse aynısı biçiminde kaldı.

Alt Rütbe
Unteroffizier


Unterfeldwebel
(Obermaat)
Üst Rütbe
Feldwebel

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "OR"nin açılımı İng: "Other Rank, officers excepted / Tr: Diğer rütbe, subaylar hariç / Ru:Прочие звания, кроме офицерских" anlamına geliyordu.

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dictionary to the German military history, 1st edition (Liz.5, P189/84, LSV:0547, B-Nr. 746 635 0), military publishing house of the GDR (VEB) – Berlin, 1985, Volume 2, page 1013.