Doğu Almanya Sınır Birlikleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alman Demokratik Cumhuriyeti Sınır Birlikleri
Grenztruppen Teknelerinde bulunan bayrak
Etkin1 Aralık 1946–1990
Ülke Doğu Almanya
BağlılıkMilli Savunma Bakanlığı (1961-1990) Doğu Almanya Devlet Güvenlik Bakanlığı (1952-53)
Büyüklük47.000
KarargâhPätz
Nişanlar
Araç Madalyonu

Alman Demokratik Cumhuriyeti Sınır Birlikleri (Almanca: Grenztruppen der DDR), 1946'dan 1990'a kadar Doğu Almanya'nın sınır muhafızlarıydı. Berlin Duvarı'nı ve Almanya'nın iç sınırını korumakla görevliydi. İlk zamanlarda sınırı Volkspolizei koruyordu. Daha sonra 1946'da sınır birlikleri kurulunca sınır koruma görevi sınır birliklerine verildi. Doğu Almanya'nın Batı Berlin ve Batı Almanya arasındaki uluslararası sınırlarını koruyan birincil güçtü. Birlik, 1961'de Milli Savunma Bakanlığı'na (MfNV) bağlandı ve doğrudan 1971 yılına kadar Nationale Volksarmee'nin (Ulusal Halk Ordusu) bir alt birimiydi. Sınır Birlikleri gönüllüler ve askere alınanlardan oluşuyordu, Sovyet Sınır Birlikleri ve Polonya'nın Sınır Koruma Birliklerinden sonra üçüncü büyük Varşova Paktı sınır muhafızlarıydı, yaklaşık 47.000 personele sahipti. Grenztruppen'in ana rolü, Doğu Almanya'dan yasadışı göç olan Republikflucht'u (Batı Almanya ve Varşova paktı dışındaki ülkelere göç için kullanılan bir terim) engellemekti.

Askerler Yoğun bir disiplin ile yönetiliyordu ve tatiller çok kısaydı sivil hayattan çok fazla uzak kalıyorlardı. Ayrıca askerler hem ordu içinde hem de dışarıda siyasi eğitimde alıyordu.

Sınır Birlikleri Berlin Duvarı'ndaki birçok ölümden tartışmalı bir şekilde sorumluydu. Sadece 29 sınır muhafızı görev başında öldürüldü ve birçoğu Almanya'nın Yeniden Birleşmesinden sonra suçlamalarla karşı karşıya kaldı.[1][2]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]