Under the Queen's Umbrella

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Under the Queen's Umbrella
The Queen's Umbrella
Umbrella
Tanıtım posteri
FormatTelevizyon dizisi
TürDram
Tarihî
Kara mizah
GeliştirenStudio Dragon
SenaristPark Ba-ra
YönetmenKim Hyung-sik
Park Geon-ho
BaşrolKim Hye-soo
Kim Hae-sook
Choi Won-young
BesteciKim Jun-seok
Jung Se-rin
Ülke Güney Kore
DiliKorece
Bölüm sayısı16
Yapım
Yönetici yapımcıYoo Sang-won
Shin Seon-joo
Kim Seung-won
YapımcıChoi Soon-gyu
Kwon Kyung-hyun
Park Jin-hyung
Son Jae-seong
KurgucuKim Na-young
Görüntü yönetmeniLee Yong-joo
Kang Moon-bong
Gösterim süresi70 dakika
Yapım şirketiHow Pictures
Studio Dragon
Yayın bilgileri
KanaltvN
Görüntü formatı1080i (HDTV)
Yayın tarihi15 Ekim 2022 (2022-10-15) - 4 Aralık 2022 (2022-12-04)
Dış bağlantılar

Under the Queen's Umbrella (Korece슈룹, romanizeSyurup) Kim Hye-soo, Kim Hae-sook ve Choi Won-young'un başrollerini paylaştığı 2022 Güney Kore televizyon dizisidir. 15 Ekim - 4 Aralık 2022 tarihleri arasında her Cumartesi ve Pazar saat 21:10'da (KST) tvN'de yayınlandı.[1] Ayrıca belirli bölgelerde Netflix'te yayınlanabilir.

Dizi ticari bir hit oldu ve Kore kablolu televizyon tarihinin en yüksek reytingli dramalarından biri oldu.[2]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Joseon hanedanlığı içinde kurgusal bir dönemde geçen dizi, kraliyet ailesini rahatsız eden baş belası prensleri uygun prensler haline getirmek için en iyi %1'lik eğitim yöntemini ele alıyor.[3][4]

Kraliçe Hwa-ryung'un (Kim Hye-soo) kraliyet rolünde zarafet ve haysiyeti somutlaştırması bekleniyor. Ancak, oğulları yaramaz baş belaları olduğunu kanıtlıyor. Bu zorlukla karşı karşıya kalan kraliçe, katı protokolleri terk etmeye karar verir ve oğullarını eğitim ve kişisel gelişim yoluyla hak eden prenslere dönüştürmek için bir yolculuğa çıkar. Kararlılık ve azimle, annelik ve kraliyet yaşamının karmaşıklıklarında gezinirken, oğullarına kraliyet sorumluluklarını yerine getirmek için gerekli değerleri ve becerileri aşılamaya çalışır.

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Soylu olmayan bir ailede doğdu. Çocukları baş belası prenslerdir ve kocası kraldır. Asabi ve hassas, naif bir bayandır. Kişiliği sakin bir göl gibiydi ama birileri ona her zaman taş attığı için değişti. Dul Kraliçe Jo onu her zaman küçük düşürür. Birçok sıkıntısı olmasına rağmen, devam etmeye çalışır, o da çocukları için.
Kraliçe'nin kayınvalidesi ve rakibi. Kralın annesi. Oğlunu kral yapan bir annedir. Oğlu uğruna elleri kana bulanacak kadar bir kadın. Memleket onun oğluna ait olsa da bu saray onundur. Oğlunu çok seviyor ama gelinine karşı çok katıdır. Gururu, kral olarak övülen oğludur.
Kral ve Im Hwa-ryung'un kocası, Dul Kraliçe'nin gururlu oğlu ve ülkenin barış ve huzurunu açan dönemin bilge hükümdarı. Önceki kralın cariyesinin oğlu olarak kral oldu ve meşruiyet konusunda karmaşık bir psikolojiye sahipti ve tahtı ele geçiren utançtan kaçmak için kutsal bir hükümdar olmak için daha çok çalıştı. Daha sonra merhametinin arabuluculuğunda kendisiyle barıştı, bakanlarının muhalefetini görmezden geldi ve eski sistemi devirdi.

Yardımcı karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliçe'nin oğulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliçe Hwa-ryung'un ikinci oğlu. Bazen kibirli bazen de ciddi bir adam. Sarayda büyümüş ve insan ilişkilerinden anlamayan diğer prenslerin aksine, sarayın dışında Batı Köyü'nde normal insanların hayatını deneyimlemiş ve özgür bir ruha sahiptir. Zor bir çocukluktan sonra, onun için silinmez bir yara oldu. Sonunda yarışmadan çıktı ve Veliaht Prens oldu.
Kraliçe'nin üçüncü oğlu. Adından da anlaşılacağı gibi, pek çok güvensiz şey yaratan bir prenstir. Nefret dolu olmayan bir baş belası. Birlikte olmak eğlenceli hale gelen biri. Ancak aşkı da yoğundur ve açık sözlü bir romantiktir. İlgilenmesi gereken çok şey olan olgunlaşmamış bir çocuk.
Kraliçe'nin dördüncü oğlu. Sadece yakışıklı değil, aynı zamanda kaligrafi, resim ve Gayageum'da da iyidir ve sorunlu prensler arasında annesi için parlak bir ışıktır. Bir kızın kalbiyle karşılaştırılabilir olan bir oğul, itaatkar olma alışkanlığına sahiptir.
Kraliçe'nin en küçük oğlu. Sürekli başarısızlıkta bile her zaman pozitiftir. En küçük çocuk gibi, her an Hwa-ryung'un kollarına koşmayı ve ona sarılmayı bilen büyüleyici bir prenstir.

Cariyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Prestijli bir aileden geliyor, Hwang Won-hyung'un en büyük kızı. Prens Uiseong'un annesi. Zarif, ağırbaşlı ve hiçbir koşulda rahatsız edilmemiş biri. Bununla birlikte, aynı zamanda karşı konulması gereken zorlu bir rakiptir. Saygınlığını koruyor ama zarif bir ifadeyle köpeğini paramparça edebilen bir kadın. İnsanlarla nasıl ilgilenileceğini bilen biri.
Orta Saray'dan gelen cariye. Prens Bogum'un annesi. Büyüleyici ve kıvrak zekalıdır ve birlikte olmaktan zevk alır biri, bu yüzden kral tarafından tercih edilir. Mütevazı kökenleri oğlunu geride tutmaya devam ediyor. Oğlu için tökezleyen bir kaya haline gelmemek için rütbede yükselmek istiyor.
Prens Simso'nun annesi. Çocuğu için her şeyi yapabilecek bir kadın. Zaten soylu bir ailede doğmuş, ancak her zaman başkalarını kıskanan bir kadın. Her zaman şüpheci ve meraklıdır, bu yüzden söylenti üretmekte iyidir.

Cariyelerin oğulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hwang Gwi-in'in oğlu. İçinde akan kanın erdemli olduğunu düşünür. Alçak şeylere insan gibi bile davranmaz. Her zaman memnuniyetsizdir ve sık sık Seongnam ile çatışır.
Tae So-yong'un oğlu. Babasına ve annesine benzeyen yakışıklı bir yüzü olan bir prens. Parlak, dürüst, inatçı ve kararlı bir prenstir. Özel ders vermeden sınıfında birinciliği asla kaçırmayan örnek bir öğrenci. Başını belaya sokmayan bir çocuk.
Go Gwi-in'in oğlu. Doğal olarak iyi kalpli ve temkinli bir prenstir. Ancak ona sayısız kez çirkin olduğu söylendi ve her zaman korkutuldu. Benlik saygısı dibe vurmuştur ve şimdi annesinin beklentilerini karşılamadığı için kendinden nefret etmektedir.
  • Hong Jae-min - Prens Hodong, En genç prenstir ve genellikle bir şeyler yerken veya masumca gülümserken görülür
  • Byun Hong-joon - Prens Hwapyeong, Choi Sook-ui'nin büyük oğlu,
  • Shin Yi-an - Prens Yeongmin,[16] Choi Sook-ui'nin ikinci oğlu,
  • Bae Jae-hyun - Prens Namhyeon

Saraydaki insanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Danıştay başkanı. Acımasız ve inatçı bir rakip. Hwang Gwi-in'in babası. Prens Uiseong'un anne tarafından büyükbabası. Bir cariyenin oğlu olan Yi Ho veliaht prens olarak taç giyip tahta çıkarken Baş Devlet Konseyi üyesi unvanını kazanan hırslı bir adam.
Askeri İşler bakanı. Prens Taein'in ölümünden sonra Yoon ailesi tamamen çöktü. Ancak, Hwang Won-hyung ve Dul Kraliçe Jo arasında ılımlı bir ipte yürüyen Yoon Soo-kwang, bir gün imparatorluk ailesini geçmenin hayalini kurar.
Baş Kraliyet sekreteri. Prenslerin eğitiminden sorumlu bir keşiş ve bilgin. Doğru kelimeleri iyi konuşan ve hiç bitmeyen bir kişiliğe sahip, adil fikirli ve ilkeli bir kişi olduğu söylenir. Prensleri eğitirken onlara sakin ve nazikçe öğretir.
  • Seo Yi-sook - Tahttan alınan Kraliçe Yoon, Prens Taein'in annesi. Şu anda rütbesi düşürüldü ve sadece hayatta kalıyor.
  • Park Joon-myun - Nedime Shin, Orta Saray'ın saray hanımı. Gong tabletini Hwa-ryung'un yanında taşıyan ve ona yardım eden kişidir.
  • Lee Jung-eun - Nedime Nam,[20] Dul Kraliçe Jo'nun saray hanımı.
  • Lee Hwa-kyum - Kraliyet Eşi Ok Suk-won,[21] Doğu Sarayı'nın eski bir saray hanımı, bir cariye ve Prens Hodong'un annesidir.
  • Han Dong-hee - Veliaht Prenses Min[22]
Veliaht Prens'in eşi ve Yi Han'ın annesi. Zarif bir görünüme ve neşeli bir mizaca sahiptir. Ancak veliaht prensin ölümünden sonra çevresindeki saray halkının kendisine zarar vermeye çalıştığından endişelendiği için çocuklarıyla birlikte kayınvalidesi Hwa-ryung'a koşarken gösterildi ve Orta Sarayda yaşamak zorunda kaldı.
  • Seo Woo-jin - Yi Han, Veliaht Prens ve Veliaht Prenses Min'in oğlu.
  • Kim Jae-bum - Doktor Kwon / Yi Ik-hyeon, Veliaht Prens'in doktoru.[23]
  • Oh Ye-ju - Yoon Chung-ha,[24] Yoon Soo-kwang'ın kızı. Seçimlerini nasıl eyleme geçireceğini bilen bir kadın. Bir amacı varsa, kesinlikle başaracaktır.
  • Min Eung-sik - Kral Sun, Yi Ho'nun babası, Kraliçe Yoon'un ve Dul Kraliçe Jo'nun kocası, Çoktan ölmüş.
  • Baek Seung-hyun - Kim Eung-boo
  • Lee So-hee - Özel Nedime Park[25]

Saray dışı karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kwon Hae-hyo - Usta Toji / Yoo Sang-uk, Veba nedeniyle izole olan Seochon'da hastaları tedavi eden yüzünde uzun bir yara izi olan bir doktordur ve Veliaht Prens'in muzdarip olduğu kan sorununa aşina olduğu söylenir.
  • Kim Seung-soo - Park Gyeong-woo,[26] Şehirden uzakta bir ada olan Manwoldo Adası'nda çalışıyor ve çocuklara aritmetik öğretiyor.
  • Jeon Hye-won - Cho-wol[27]
  • Tae Won-seok - Seo Ham-deok

Konuk oyuncu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliçe'nin en büyük oğlu. Hiç kimse bir sonraki imparator olarak mükemmelliğini sorgulamaya cesaret edemedi. Büyük bir disiplinde ustalaştı ve temel dövüş sanatlarından okçuluk ve kılıç ustalığına kadar her şeyde mükemmel. Küçük kardeşlerine çok iyi bakar ve annesine karşı çok düşüncelidir. Kan kasılması geçirdi ve Doğu Sarayı'nda öldü.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahnelerin çoğu Mungyeong Saejae Açık Seti'nde, bazıları ise Jeonju Hanok Köyü'nde çekildi.[30] Başrol oyuncusu Kim Hye-soo, 2 Nisan - 20 Kasım 2022 tarihleri arasında çekim yaptı.[31]

26 Ağustos 2022'de oyuncu kadrosu açıklandı ve senaryonun ilk okuması yapıldı.[6] Eylül'de tvN ilk video fragmanını yayınladı ve 14 Eylül'de ana poster yayınlandı.[1] Ekim'de sunum çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.[32][33]

21 Kasım 2022'de aktör Moon Sang-min'in Ekim ayı sonunda bir aksiyon sahnesi çekerken sol gözünün alt kısmında yüz yaralanması geçirdiği ortaya çıktı. Ameliyat oldu ve birkaç gün sonra sete geri döndü.[34]

Eleştiri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanu I. Raj (NME) incelemesinde, diziyi Sky Castle gibi diğer modern zaman dizileriyle karşılaştırmanın kaçınılmaz olduğunu yazıyor, "çünkü her iki hikaye de sürekli ayrıcalığı güvence altına almak için yaygara koparan toplumun üst kademeleri hakkındadır", ancak bu dizide kötülük ve zulüm bu amacın ürünleri iken, Under the Queen's Umbrella'da "bir annenin ve hayatta kalma içgüdülerinin test edilmesinin" sonucudur.[35]

Nathan Sartain (Ready Steady Cut), karakterlerin çok sayıda olmalarına rağmen iyi tanımlandığı sürükleyici bir saray draması olarak görüyor. Dizinin türü hakkında şöyle yazıyor: "Sözde bir kara komedi olan bir şey için, Under the Queen's Umbrella, dramatik unsurlarından büyük ölçüde yararlanıyor. Mizah genellikle iyi yerleştirilmiş, elbette, ancak hızla gelişen olay örgüsünün gerçek ciddiyeti çok daha ilgi çekici ve gösteriyi daha yüksek bir seviyeye yükseltmeye yardımcı olan şey." Ayrıca, Kim Hye-soo'nun öncülük ettiği "sağlam oyunculuk yeteneği listesini" de vurguluyor.[36]

Müzikler[37][değiştir | kaynağı değiştir]

Under the Queen's Umbrella
OST
soundtrack'i
Yayımlanma5 Aralık 2022 (2022-12-05)
TarzSoundtrack
Süre135:00
Dil
Şirket
  • Genie Music
  • Stone Music Entertainment

Parça 1[38][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm şarkılar Choi In-young tarafından yazılıp bestelendi. 

29 Ekim 2022'de (2022'de-10-29) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "아이" (Child)Elaine 3:30
2. "아이" (Child (Inst.))  3:30
Toplam süre:
7:00

Parça 2[39][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Kim Min tarafından yazıldı, tüm müzikler Kim Min ve Taylor tarafından bestelendi.

12 Kasım 2022'de (2022'de-11-12) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "너의 곁에" (By Your Side)ID:Earth 2:55
2. "너의 곁에" (By Your Side (Inst.))  2:55
Toplam süre:
5:50

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Under the Queen's Umbrella : Güney Kore bölüm başı izleyicileri (milyon)
sezonBölüm numarasıOrtalama
12345678910111213141516
11.8462.0391.6822.2861.7502.6902.1042.8732.4263.0152.5993.2472.9353.3893.0474.049TBD
Kaynak: Nielsen Korea tarafından ülke çapında gerçekleştirilen izleyici ölçümü.[40]
Ortalama TV izleyici reytingleri
Bölüm Yayın tarihi Ortalama kitle payı
Nielsen Korea[40]
Ülke çapında Seul
1 15 Ekim 2022 7.649% (1.) 8.668% (1.)
2 16 Ekim 2022 9.062% (1.) 10.259% (1.)
3 22 Ekim 2022 6.980% (1.) 7.307% (1.)
4 23 Ekim 2022 9.471% (1.) 10.065% (1.)
5 29 Ekim 2022 7.751% (1.) 8.334% (1.)
6 30 Ekim 2022 11.285% (1.) 12.008% (1.)
7 5 Kasım 2022 9.365% (1.) 9.590% (1.)
8 6 Kasım 2022 11.821% (1.) 13.043% (1.)
9 12 Kasım 2022 9.993% (1.) 11.015% (1.)
10 13 Kasım 2022 12.296% (1.) 13.391% (1.)
11 19 Kasım 2022 10.842% (1.) 11.548% (1.)
12 20 Kasım 2022 13.415% (1.) 14.201% (1.)
13 26 Kasım 2022 12.851% (1.) 14.012% (1.)
14 27 Kasım 2022 14.100% (1.) 14.786% (1.)
15 3 Aralık 2022 13.353% (1.) 14.562% (1.)
16 4 Aralık 2022 16.852% (1.) 18.159% (1.)
  • Yukarıdaki tabloda, mavi sayılar en düşük reytingleri ve kırmızı sayılar en yüksek reytingleri temsil eder.
  • Bu dizi kablo kanalında/ödemeli TV'de yayınlanmaktadır bu yüzden daha küçük bir izleyici kitlesine sahip.

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Aday Sonuç
2023 Kore Birinci Marka Ödülleri Erkek Oyuncu (Çaylak) Moon Sang-min Kazandı
59. Baeksang Sanat Ödülleri[41] En İyi Kadın Oyuncu Kim Hye-soo Adaylık
En İyi Yeni Erkek Oyuncu Moon Sang-min Kazandı
9. APAN Yıldız Ödülleri[42] En Üstün Ödülü, Mini Dizide Kadın Oyuncu Kim Hye-soo Adaylık
En İyi Yeni Erkek Oyuncu Moon Sang-min Kazandı
8. Asya Sanatçı Ödülleri[43] Yılın Çaylağı Kazandı
Potansiyel Ödülü Yoo Seon-ho Kazandı
Bechdel Günü Dizi Yazarı Ödülü Park Ba-ra Kazandı

Listeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayıncı Yıl Liste Yer
Forbes 2022 2022'nin En İyi 20 Kore Dizisi[44] Var

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Kim, Hyun-sook (14 Eylül 2022). "김혜수, 가장 걸음 빠른 조선 중전마마…'슈룹' 메인 포스터". entertain.naver.com (Korece). 13 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  2. ^ Kang, Ae-ran (5 Aralık 2022). "중전 김혜수가 보여준 엄마의 사랑 '슈룹' 시청률 16.9%로 종영". entertain.naver.com (Korece). 27 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  3. ^ Kim, Jin-seok (12 Temmuz 2021). "[단독] 김혜수, 조선시대 교육 그린 드라마 '슈룹' 주인공". entertain.naver.com (Korece). 26 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  4. ^ Min, Kyung-won (3 Kasım 2022). "'Under the Queen's Umbrella' combines drama, determination and some distortion". Korea JoongAng Daily (İngilizce). 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  5. ^ Lee, Jae-lim (1 Eylül 2022). "Kim Hye-soo returns to small screen as queen in 'The Queen's Umbrella'". Korea JoongAng Daily (İngilizce). 22 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  6. ^ a b c d Kim, Na-young (26 Ağustos 2022). "김혜수, 중전된다…김해숙·최원영·김의성 등 '슈룹' 역대급 라인업 완성". entertain.naver.com (Korece). 26 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  7. ^ Lee, Se-bin (6 Ekim 2022). "체리블렛 채린, tvN '슈룹'으로 첫 정극 도전…김혜수 젊은 시절 연기". entertain.naver.com (Korece). 7 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  8. ^ Yoon, Sung-yeol (12 Mayıs 2022). "[단독]문상민, 김혜수 아들 된다..'슈룹' 남자 주인공 낙점". entertain.naver.com (Korece). 4 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  9. ^ Park, Jung-sun (26 Ağustos 2022). "신예 윤상현, '슈룹' 출연…김혜수 아들 된다". entertain.naver.com (Korece). 26 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  10. ^ Lee, Seul-gi (26 Ağustos 2022). "유선호, 김혜수와 모자 호흡…'슈룹' 계성대군 캐스팅[공식]". entertain.naver.com (Korece). 26 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  11. ^ Park, Ah-reum (26 Ağustos 2022). "김가은 '슈룹' 합류, 극성맘 된다[공식]". entertain.naver.com (Korece). 26 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  12. ^ Cha, Hye-young (26 Ağustos 2022). "우정원, '슈룹' 출연 확정…김혜수와 연기 호흡". entertain.naver.com (Korece). 26 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  13. ^ Hong, Se-young (27 Temmuz 2022). "[단독] SF9 찬희 '슈룹' 출연, 김혜수·옥자연과 호흡". entertain.naver.com (Korece). 27 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  14. ^ Kim, Hyun-sook (29 Ağustos 2022). "김민기, '슈룹' 출연 확정…김혜수와 호흡". entertain.naver.com (Korece). 26 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  15. ^ Kim, Da-eun (30 Ağustos 2022). "신예 문성현, tvN 새 드라마 '슈룹' 캐스팅". entertain.naver.com (Korece). 30 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  16. ^ Lee, Joon-hyun (31 Ağustos 2022). "신이안, '슈룹' 영민군 役 캐스팅…안정적 연기+남다른 분위기". entertain.naver.com (Korece). 31 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  17. ^ Yoo, Byung-chul (26 Ağustos 2022). "김의성, tvN '슈룹' 케스팅…장르 넘나드는 열일행보". entertain.naver.com (Korece). 26 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  18. ^ Yoo, Jung-min (26 Ağustos 2022). "장현성, 드라마 '슈룹' 합류...'야망 가득 전략가'로 변신". entertain.naver.com (Korece). 26 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  19. ^ Lee, Joon-hyun (6 Eylül 2022). "김영재, '슈룹' 합류…김혜수·김해숙·최원영과 호흡". entertain.naver.com (Korece). 6 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  20. ^ Son, Jin-ah (16 Eylül 2022). "이정은, '슈룹' 출연 확정…김혜수·김해숙과 호흡(공식)". entertain.naver.com (Korece). 11 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  21. ^ Lee, Seon-woo (16 Ekim 2022). "김가은·이화겸·이소희 후궁 3인방 연기대결 '후끈'". entertain.naver.com (Korece). 22 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  22. ^ Lee, Joon-hyun (29 Ağustos 2022). "신예 한동희, '슈룹' 출연…김혜수 만난다". entertain.naver.com (Korece). 29 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  23. ^ Park, Soo-in (14 Ekim 2022). "'인질' 김재범 '슈룹' 출연, 황정민 이어 김혜수와 연기 호흡". entertain.naver.com (Korece). 15 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  24. ^ Kim, Won-gyum (14 Ekim 2022). "신예 오예주, 드라마 '슈룹' 캐스팅…저돌적 성격의 '청하' 역할". entertain.naver.com (Korece). 16 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  25. ^ Hwang, Soo-yeon (29 Ağustos 2022). "신예 이소희, '슈룹' 출연 확정…김혜수 만난다 [공식입장]". entertain.naver.com (Korece). 29 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  26. ^ Oh, Ji-won (6 Kasım 2022). "김승수, '슈룹' 합류…왕실 권력 다툼 키 플레이어로 등장". entertain.naver.com (Korece). 6 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  27. ^ Park, Pan-seok (2 Eylül 2022). "전혜원, '슈룹' 출연..첫 사극 도전 김혜수 만난다". entertain.naver.com (Korece). 3 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  28. ^ Lee, Jung-hyuk (6 Kasım 2022). "[종합]'월드스타' 비가 '슈룹'에 왜 나와? 역대급 '얼굴 굴욕 카메오 신'에 정지훈, 배우맞네!". entertain.naver.com (Korece). 6 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  29. ^ Ahn, Byung-gil (20 Kasım 2022). "'슈룹' 안용준도 떴다". entertain.naver.com (Korece). 20 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  30. ^ Yoo, Ji-hye (3 Kasım 2022). "주말드라마 '슈룹' 배경 '전주 한옥마을', 300여 년 된 은행나무 '단풍맛집 1번지' [원픽! 핫 플레이스]". entertain.naver.com (Korece). 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  31. ^ Park, Seo-hyun (21 Kasım 2022). "김혜수, '슈룹' 촬영 끝! 233일 대장정 종료 "덕분에..고마워요"". entertain.naver.com (Korece). 22 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  32. ^ Kim, Ye-seul (7 Ekim 2022). ""안 볼 이유 없다" 김혜수의 자신감, '슈룹' [들어봤더니]". 쿠키뉴스 (Korece). 18 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  33. ^ "김혜수 20년만 TV 사극, 안 할 이유가 없었다던 '슈룹'". 아이즈 (Korece). 7 Ekim 2022. 13 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  34. ^ Jung, Hee-yeon (21 Kasım 2022). "문상민 '슈룹' 촬영 중 안면부상 "봉합수술 후 회복중" [공식입장]". entertain.naver.com (Korece). 22 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  35. ^ Raj, Tanu I. (20 Ekim 2022). "'Under The Queen's Umbrella' review: Kim Hye-soo carries this cutthroat palace drama". NME (İngilizce). 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  36. ^ Sartain, Nathan (17 Ekim 2022). "Under the Queen's Umbrella season 1 review - a fascinatingly high-stakes period drama". Ready Steady Cut (İngilizce). 10 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  37. ^ "슈룹 OST - Various Artists". 멜론 (Korece). 29 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2024. 
  38. ^ "슈룹 OST Part 1 - 일레인". 멜론 (Korece). 29 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2024. 
  39. ^ "슈룹 OST Part 2 - ID:Earth (아이디얼스)". 멜론 (Korece). 29 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2024. 
  40. ^ a b Nielsen Korea ratings:
    • "Ep. 1". Nielsen Korea (Korece). 15 Ekim 2022. 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 
    • "Ep. 2". Nielsen Korea (Korece). 16 Ekim 2022. 15 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2022. 
    • "Ep. 3". Nielsen Korea (Korece). 22 Ekim 2022. 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022. 
    • "Ep. 4". Nielsen Korea (Korece). 23 Ekim 2022. 23 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2022. 
    • "Ep. 5". Nielsen Korea (Korece). 29 Ekim 2022. 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2022. 
    • "Ep. 6". Nielsen Korea (Korece). 30 Ekim 2022. 30 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2022. 
    • "Ep. 7". Nielsen Korea (Korece). 5 Kasım 2022. 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2022. 
    • "Ep. 8". Nielsen Korea (Korece). 6 Kasım 2022. 10 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2022. 
    • "Ep. 9". Nielsen Korea (Korece). 12 Kasım 2022. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
    • "Ep. 10". Nielsen Korea (Korece). 13 Kasım 2022. 14 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2022. 
    • "Ep. 11". Nielsen Korea (Korece). 19 Kasım 2022. 20 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2022. 
    • "Ep. 12". Nielsen Korea (Korece). 20 Kasım 2022. 20 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2022. 
    • "Ep. 13". Nielsen Korea (Korece). 26 Kasım 2022. 27 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2022. 
    • "Ep. 14". Nielsen Korea (Korece). 27 Kasım 2022. 27 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2022. 
    • "Ep. 15". Nielsen Korea (Korece). 3 Aralık 2022. 5 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2022. 
    • "Ep. 16". Nielsen Korea (Korece). 4 Aralık 2022. 6 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2022. 
  41. ^ Yoo, Joon-ha (28 Nisan 2023). "'슈룹' 문상민, TV부문 남자 신인연기상 수상 "저 상탔어요" [59th 백상]". entertain.naver.com (Korece). 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  42. ^ Ahn, Tae-hyun (31 Aralık 2023). "이준호, '2023 에이판 어워즈' 대상 영예…5관왕 올랐다". 뉴스1 (Korece). 31 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  43. ^ "이준호·뉴진스·세븐틴·스키즈·임영웅, AAA '대상'..뉴진스 6관왕 '최다'[2023 AAA][종합]". 스타뉴스 (Korece). 14 Aralık 2023. 14 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  44. ^ MacDonald, Joan (11 Aralık 2022). "The 20 Best Korean Dramas Of 2022". Forbes (İngilizce). 29 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]