Sky Castle

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sky Castle
SKY Castle
Tanıtım posteri
FormatTelevizyon dizisi
TürHiciv
Drama
Kara mizah
Aile
Gizem
SenaristYoo Hyun-mi
YönetmenJo Hyun-tak
BaşrolYum Jung-ah
Lee Tae-ran
Yoon Se-ah
Oh Na-ra
Kim Seo-hyung
BesteciJTBC Content Hub
Ülke Güney Kore
DiliKorece
Bölüm sayısı20
Yapım
Yönetici yapımcıKim Ji-yeon
Moon Bo-mi
Park Joon-seo
YapımcıJoo Sang-kyoo
Gösterim süresi60-80 dakika
Yapım şirketiHB Entertainment
Drama House
Dağıtımcı firmaJTBC
Yayın bilgileri
KanalJTBC
Görüntü formatı1080i (HDTV)
Ses formatıDolby Digital
Yayın tarihi23 Kasım 2018 (2018-11-23) - 1 Şubat 2019 (2019-02-01)
Dış bağlantılar

Sky Castle (KoreceSKY 캐슬, romanizeSKY Kaeseul) Yum Jung-ah, Lee Tae-ran, Yoon Se-ah, Oh Na-ra ve Kim Seo-hyung'un oynadığı 2018-2019 Güney Kore televizyon dizisidir. JTBC'de 23 Kasım 2018'den 1 Şubat 2019'a kadar Cuma ve Cumartesi günleri yayınlandı.[1][2][3][4][5][6]

Yayınlandığı sırada, Sky Castle Kore kablolu televizyon tarihinin en yüksek reytingi alan dramasıydı.[7] Dizi, eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı ve 55. Baeksang Sanat Ödülleri'nde olmak üzere birçok ödül kazandı.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Kore'deki üst sınıf ebeveynlerin materyalist arzularına ve başkalarının hayatlarını yok etme pahasına ailelerinin başarılarını acımasızca nasıl güvence altına aldıklarına yakından bakan bir hiciv dizisi. Dram, zengin doktorların ve profesörlerin yaşadığı Seul banliyösünde SKY Castle (seçkin üniversitelere referans) adı verilen lüks bir yerleşim bölgesinde yaşayan ev hanımlarının yaşamları etrafında dönüyor. Eşler, kocalarını daha başarılı hale getirmeye ve çocuklarını en iyi üniversitelere kabul edilecek en iyi öğrenciler olarak yetiştirmeye kararlıdırlar, bu yüzden bunu elde etmek için mümkün olan her yolu kullanırlar.[3]

Han Seo-jin (Yum Jung-ah), hırslı bir doktor olan Kang Joon-sang (Jung Joon-ho) ile evlidir. En büyük kızı Kang Ye-seo'nun (Kim Hye-yoon) da doktor olmasını istiyor. Bunu yapmak için, öğrencilerinin Seul Ulusal Üniversitesi'ne kabulü söz konusu olduğunda yüzde yüz başarı oranına sahip bir koordinatör olan Kim Joo-young'u (Kim Seo-hyung) işe alır.

No Seung-hye (Yoon Se-ah), mükemmeliyetçi bir hukuk profesörü olan Cha Min-hyuk'un (Kim Byung-chul) karısıdır. Kocasının ikiz oğulları Cha Seo-joon (Kim Dong-hee) ve Cha Ki-joon'u (Jo Byeong-kyu) öğretme şeklini sevmiyor. Daha sonra, Harvard Üniversitesi'ne gittiğinden beri Min-hyuk'un her zaman gururu olan kızları Cha Se-ri'nin (Park Yoo-na) onlardan bir şeyler sakladığı ortaya çıkar.

Jin Jin-hee (Oh Na-ra), Woo Soo-han'ın (Lee Eugene) annesidir. Oğlunun kocası Woo Yang-woo (Jo Jae-yoon) gibi olmasını istiyor, bu da doktor olmak anlamına geliyor. Bilgi almak ve ailesi için mükemmel bir kariyer ve eğitim elde etmek için Seo-jin ile arkadaş olur.

Joo-young'un eski bir öğrencisi olan ve yakın zamanda Seul Ulusal Üniversitesi'ne kabul edilen Park Young-jae'nin (Song Geon-hee) annesi Lee Myung-joo'nun (Kim Jung-nan) intiharının ardından, Lee Soo-im'in (Lee Tae-ran) ailesi SKY Castle'a taşınır. Kocası Hwang Chi-young (Choi Won-young), Joon-sang ve Yang-woo ile aynı hastanede çalışıyor ve oğlu Hwang Woo-joo (Kang Chan-hee), Ye-seo ile aynı okula gidiyor. Ailesi, görüş farklılıkları nedeniyle sık sık diğer sakinlerle çatışıyor.

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yum Jung-ah - Han Seo-jin / Kwak Mi-hyang:[8] Kızının Seul Ulusal Üniversitesi'nin tıp fakültesine girmesinden başka bir şey istemeyen aşırı hevesli bir anne. Geçmişini, öküz kanı ve sakatat satan alkolik bir babayla fakir büyüdüğünü bilen kocası ve kayınvalidesi dışında herkesten gizler. Kang Ye-seo ve Kang Ye-bin'in annesidir; Kang Joon-sang'ın karısı ve Madam Yoon'un gelini.
  • Lee Tae-ran - Lee Soo-im:[8] Mahallenin yeni bir üyesi, diğer ebeveynlerin çocuklarını üniversiteye götürme yöntemlerini çok sert olduğuna inanarak onaylamaz. Diğer ebeveynler tarafından sevilmiyor. Seo-jin'in gerçek kimliğinin farkındadır, çünkü onu gençken tanıyordu. Hwang Woo-joo'nun üvey annesidir; Hwang Chi-young'un karısı.
  • Yoon Se-ah - No Seung-hye:[8] Soo-im ile arkadaş olan ve diğer annelerin herkese ve çocuklarına nasıl davrandıklarını küçümsemeye başlayan bir kadın. Yollarını değiştirir ve oğullarını babalarının sert öğretim yöntemlerinden korur. Cha Se-ri, Cha Seo-joon ve Cha Ki-joon'un annesidir; Cha Min-hyuk'un karısı.
  • Oh Na-ra - Jin Jin-hee:[8] Seo-jin'in bir arkadaşı, başarılı olabilmesi için çocuğunun Seo-jin'in kızıyla her şeyi yapmasını sağlamaya çalışır. Seo-jin'e bilgi konusunda güvenmesi için hediyelerle rüşvet verir. Ama sır saklamakta zorlanır. Sadakati, kiminle birlikte olduğuna bağlı olarak kolayca değişir. Woo Soo-han'ın annesidir; Woo Yang-woo'nun karısı.
  • Kim Seo-hyung - Kim Joo-young:[9] Sadece seçkinlerin erişebileceği tanınmış bir öğretmendir ve aynı anda sadece iki öğrenciye hitap etmektedir. Öğrencilerin kabul edilmesindeki %100 başarı oranı nedeniyle, Seo-jin onu kızının öğretmeni olarak işe almaya kararlıydı. Young-jae ve Ye-seo'ya ders verdi. Kaçmaya çalıştığı bir geçmişi saklar. Fairfax'ta yaşadıklarında alkışlanan bir dahi olan Kay (veya Katherine) adında bir kızı var.

Yardımcı karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Han Seo-jin'in ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Seo-jin'in kocası. Joonam Üniversitesi Hastanesi'nde cerrah. Min-hyuk'u mutlak bir küçümseme içinde tutar ve talihsizliklerinden zevk alır. Çok hırslı ve hastanedeki statüsünü yükseltmek için iyi bir sicil tutmaya takıntılı. Rakiplerini yoldan çıkarmak için hiçbir şeyde durmayacak.
Seo-jin'in büyük kızı. Hayali Seul Ulusal Üniversitesi'nin tıp fakültesine girmek ve üçüncü nesil bir doktor olmak. Çok dürtüseldir ve hedeflerine ulaşmada babası kadar kararlıdır. Woo-joo'ya karşı hisleri vardır.
  • Lee Ji-won - Kang Ye-bin:[10] Seo-jin'in küçük kızı. Alaycıdır ve sık sık kız kardeşiyle çatışır ve ailesinin sadece Ye-seo'yu önemsediğine inanır. Bununla birlikte, kompleksteki diğer çocuklarla iyi geçinir ve ailede Hye-na'ya ısınan ilk kişidir.

Lee Soo-im'in ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Soo-im'in kocası. Joonam Üniversitesi Hastanesi'nde cerrah. Joon-sang'ın rakibi. Soo-im'in ebeveynlerine ait bir yetimhanede büyüdü. Woo-joo'nun doğum annesi vefat ettikten sonra, Soo-im ile yeniden evlendi.
Soo-im'in kendi oğlu gibi davrandığı üvey oğlu. Hye-na'yı sever ve Ye-seo tarafından sevilir. Her zaman zorluk çeken başkalarına yardım eden nazik bir öğrenci.

No Seung-hye'nin ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Seung-hye'nin kocası. Bir hukuk fakültesi profesörü ve eski savcı. Çocuklarına karşı katıdır ve özellikle akademik olarak onlardan çok yüksek beklentilere sahiptir.
  • Kim Dong-hee - Cha Seo-joon:[11] Seung-hye'nin büyük oğlu; Ki-joon'un ikizi. Woo-joo'nun sınıf arkadaşı. Küçük ikizinden daha sakin olmasına rağmen, babasının öğretme ve çalışma yönteminden kesinlikle hoşlanmıyor.
  • Jo Byeong-kyu - Cha Ki-joon:[12] Seung-hye'nin küçük oğlu; Seo-joon'un ikizi. Ye-seo'ya oyun oynamayı sever. Babasının öğretme ve çalışma yönteminden kesinlikle hoşlanmıyor.
  • Park Yoo-na - Cha Se-ri:[13] Seung-hye'nin kızı. Bir gece kulübünün pazarlama direktörüdür. Harvard Üniversitesi öğrencisi olduğu konusunda yalan söyledi ve ailesi tarafından yakalandı.

Jin Jin-hee'nin ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Jin-hee'nin kocası. Ortopedi cerrahı. Kang Joon-sang'a çok itaatkardır, ama aynı zamanda Hwang Chi-young'a da hayrandır.
Jin-hee'nin oğlu. Çalışmakla ilgilenmiyor, ancak yine de büyük akademik baskı altında elinden gelenin en iyisini yapıyor. Soo-han, Ye-bin'e aşık olur.

Kim Joo-young çevresindeki insanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lee Hyun-jin - Jo Tae-jun, Joo-young'un sekreteri.
  • Jo Mi-nyeo - Kay / Katherine, Kim Joo-young'un kızı. Ciddi beyin hasarına neden olan bir araba kazası sonucu akıl hastası oldu. Savant sendromu olduğu ima edilir.

Park ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kim Jung-nan - Lee Myung-joo, SKY Castle'ın eski bir sakini, oğlu gizli kız arkadaşına kaçtıktan sonra intihar etti.
  • Yoo Seong-ju - Park Soo-chang, Myung-joo'nun kocası ve Young-jae'nin babası. İlk başta, Young-jae'ye karşı sert ve küfürbazdır, ancak karısının ölümünden sonra oğluyla uzlaşmak ister.
  • Song Geon-hee - Park Young-jae, Myung-joo'nun oğlu. Annesinin ölümünden sonra, babası Park Soo-chang ile barışmak istiyor.
  • Lee Yun-seol - Lee Ga-eul, Young-jae'nin kız arkadaşı. Ondan 6 yaş büyük ve düşük sınıf bir aileden gelen Myung-joo tarafından temizlikçi olarak işe alındı. Myung-joo, statüsünü ve Young-jae ile olan ilişkisini onaylamadı.

Diğer karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kim Bo-ra - Kim Hye-na,[14] Sinah Ortaokulu öğrencisi. Ye-seo tarafından düşman muamelesi görür. Hwang Woo-joo'ya karşı hiçbir duygusu yok.
  • Jung Ae-ri - Madam Yoon, Joon-sang'ın annesi. Seo-jin'i, ailede üçüncü nesil bir doktora sahip olmak için Ye-seo'yu zirveye çıkarmaya iten kişidir.
  • Song Min-hyung - Choi In-ho, Joonam Üniversitesi Hastanesi'nin tıbbi müfettişi.
  • Lee Yeon-soo - Kim Eun-hye,[15] Hye-na'nın annesi. Eskiden Joon-sang'ın kız arkadaşıydı, ancak annesinin reddinden sonra ayrıldılar.
  • Kim Joo-ryoung - No Seong-hye, Seung-hye'nin ablası. New York'ta yaşıyor ve Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınan yeğeni Se-ri'ye bakıyor.
  • Woo Ji-hyun - Jeon Jin-man, Nöroşirürji asistanı.

Konuk oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Oyuncuların ilk senaryo okuması Ağustos 2018'de Sangam-dong, Seul, Güney Kore'deki JTBC Binası'nda gerçekleşti.[3]
  • Çekimlerin çoğu Gyeonggi Eyaleti, Yongin'de gerçekleşti.
  • Dizi hala geliştirilme aşamasındayken, çalışma adı Princess Maker'idi (Korece프린세스 메이커, romanizepeulinseseu meikeo).
  • Kim Jung-eun'a başrollerden biri teklif edildi, ancak teklifi reddetti.[16]
  • Dizi, yayınlanmaya başlamadan önce bile 16 bölümden 20 bölüme çıkarıldı.
  • Yum Jung-ah ve Kim Bo-ra daha önce Royal Family'de (2011) birlikte rol aldı.

Müzikler[17][değiştir | kaynağı değiştir]

SKY Castle OST
soundtrack'i
Yayımlanma25 Ocak 2019 (2019-01-25)
TarzSoundtrack
Dil
Şirket
  • Warner Music
  • JTBC Content Hub

Parça 1[18][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler MaRiN ve Kai tarafından yazıldı, tüm müzikler Bae Hyung-ho ve MaRiN tarafından bestelendi.

23 Kasım 2018'de (2018'de-11-23) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "프린세스메이커" (Princess Maker)Cheon Dan-bi 3:31
2. "프린세스메이커" (Princess Maker (Inst.))  3:31
Toplam süre:
7:02

Parça 2[19][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm şarkılar Park Ji-won ve Seo Jae-ha tarafından yazılıp bestelendi. 

30 Kasım 2018'de (2018'de-11-30) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "시간은 언제나 나의 편" (Time is Always On My Side)Romantic Punch 3:30
2. "시간은 언제나 나의 편" (Time is Always On My Side (Inst.))  3:30
Toplam süre:
7:00

Parça 3[20][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler ABOUT tarafından yazıldı, tüm müzikler ABOUT ve Pch 8um tarafından bestelendi.

7 Aralık 2018'de (2018'de-12-07) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "너여야만 해" (It Has To Be You)ABOUT 3:36
2. "너여야만 해" (It Has To Be You (Inst.))  3:36
Toplam süre:
7:12

Parça 4[21][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm şarkılar Choi Jung-in tarafından yazılıp bestelendi. 

12 Aralık 2018'de (2018'de-12-12) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "We all lie"  Ha Jin 3:15
2. "We all lie" (Inst.)  3:15
Toplam süre:
6:30

Parça 5[22][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm şarkılar Park Ji-won, Seo Jae-ha ve Kim Young-sung tarafından yazılıp bestelendi. 

21 Aralık 2018'de (2018'de-12-21) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "쉼표" (Comma)Wax 4:21
2. "쉼표" (Comma (Inst.))  4:21
Toplam süre:
8:42

Parça 6[23][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm şarkılar Park Ji-won, Seo Jae-ha ve Kim Young-sung tarafından yazılıp bestelendi. 

28 Aralık 2018'de (2018'de-12-28) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "I Do"  MIIII 3:10
2. "I Do" (Inst.)  3:10
Toplam süre:
6:20

Parça 7[24][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm şarkılar Lee Seung-jun ve Jo Won-il tarafından yazılıp bestelendi. 

4 Ocak 2019'da (2019'da-01-04) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "나만 잘 살면 되지" (It's Good As Long As Only I Live)Yook Jung-wan 3:06
2. "나만 잘 살면 되지" (It's Good As Long As Only I Live (Inst.))  3:06
Toplam süre:
6:12

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sky Castle şu anda kablolu televizyon tarihinin en yüksek reyting alan üçüncü Kore dizisidir.[7] Beklenmedik bir ticari hit oldu, %1 izlenme reytinginden çift haneli izlenme reytinglerine yükseldi ve Kore'deki İçerik Güç Endeksi (CPI) sıralamasının yanı sıra TV popülerlik sıralamasında da zirveye yerleşti.[25][26][27] Güney Kore'deki popülaritesinin yanı sıra, dizi Çin'de de büyük popülerlik kazandı.[28]

Sky Castle : Güney Kore bölüm başı izleyicileri (milyon)
sezonBölüm numarasıOrtalama
1234567891011121314151617181920
1N/A0.9561.0911.7131.6642.1241.8871.8872.1652.6952.2983.0463.0633.9514.1114.9425.1525.9506.0266.508N/A
Kaynak: Nielsen Korea tarafından ülke çapında gerçekleştirilen izleyici ölçümü.[29]
Ortalama TV izleyici reytingleri
Bölüm Yayın tarihi Ortalama kitle payı

(AGB Nielsen)[29]

Ülke çapında Seul
1 23 Kasım 2018 1.727% (NR) 2.900% (NR)
2 24 Kasım 2018 4.373% (2.) 4.584% (2.)
3 30 Kasım 2018 5.186% (1.) 6.035% (1.)
4 1 Aralık 2018 7.496% (1.) 8.144% (1.)
5 7 Aralık 2018 7.487% (1.) 8.623% (1.)
6 8 Aralık 2018 8.934% (1.) 9.754% (1.)
7 14 Aralık 2018 8.432% (1.) 9.667% (1.)
8 15 Aralık 2018 9.539% (1.) 10.471% (1.)
9 21 Aralık 2018 9.714% (1.) 10.522% (1.)
10 22 Aralık 2018 11.298% (1.) 13.312% (1.)
11 28 Aralık 2018 9.585% (1.) 10.296% (1.)
12 29 Aralık 2018 12.305% (1.) 13.646% (1.)
13 4 Ocak 2019 13.279% (1.) 14.389% (1.)
14 5 Ocak 2019 15.780% (1.) 17.254% (1.)
15 11 Ocak 2019 16.397% (1.) 18.443% (1.)
16 12 Ocak 2019 19.243% (1.) 21.010% (1.)
17 18 Ocak 2019 19.923% (1.) 21.927% (1.)
18 19 Ocak 2019 22.316% (1.) 24.501% (1.)
19 26 Ocak 2019 23.216% (1.) 24.622% (1.)
20 1 Şubat 2019 23.779% (1.) 24.357% (1.)
Ortalama 12.500% 13.723%
Özel 2 Şubat 2019 7.319% 7.327%
  • Yukarıdaki tabloda, mavi sayılar en düşük reytingleri ve kırmızı sayılar en yüksek reytingleri temsil eder.
  • Bu dizi kablo kanalında/ödemeli TV'de yayınlanmaktadır bu yüzden daha küçük bir izleyici kitlesine sahip.
  • 2019 AFC Asya Kupası'nın çeyrek finalinde Güney Kore ile Katar arasında oynanan bir maçın yayınlanması nedeniyle 25 Ocak'ta hiçbir bölüm yayınlanmadı.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştirel karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi, Kore toplumunun gizli ve tartışmalı yönlerinden bazılarına ışık tutan karanlık bir komedi olarak olumlu eleştiriler aldı. Ayrıca, Kore'nin rekabetçi eğitim sistemi üzerindeki ilişkilendirilebilir hikâyesi nedeniyle izleyicilerden patlayıcı tepkiler aldı.[30] Kültür eleştirmeni Jung Duk-hyun, dizinin izleyicilerden ilgi gördüğünü, çünkü zengin elit ailelerin eğitime takıntılı oldukları uzunluklarda izleyicilerin merakını arttırırken huzursuz bir akor vurduğunu söylüyor. Ayrıca şöyle diyor: "Eğitim açısından, dizi insanların bu kapalı zengin aile çevrelerinin çocukları için neler yaptıklarına göz atma arzusunu tatmin ediyor. Ancak aynı zamanda, izleyiciler hikayelerini izlerken huzursuzluk hissederler. Bu iki çelişkili duygu, 'bilmek istemek ama rahatsız hissetmek', dizi hayranlarının zihninde ilginç bir kimya yaratıyor ve mutlaka görülmesi gereken dizi listesine koyuyor."[31][32][33] Dizi, aşırı rekabetçi bir eğitim sistemi ve prestijli bir üniversiteye girme baskısı konusunda benzer sorunların bulunduğu Çin'de de popülerlik kazandı.[28][34]

Cinayet suçlaması ve sızıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi, psikiyatrist Lim Se-won'un öldürülmesini "kışkırttığı" iddiasıyla bir tartışmayı ateşledi, çünkü bir hastanın ameliyat sonuçlarıyla ilgili bir şikayet nedeniyle elinde bıçakla bir doktorun peşinden koştuğu bir sahneyi yayınladı.[35]

5 Ocak'ta 14. bölümün yayınlanmasının ardından, çevrimiçi topluluklardaki birkaç Koreli netizen, bir sonraki bölümde ne olacağına dair kendi teorilerini ortaya attı. Bir netizen'in teorisi, dizinin ipucu sayfasının bir fotoğrafı gibi görünen şeyle desteklendi ve dizide yeni bir rol için bir işe alım ilanındaki karakter tanımına dayanarak başka bir teori oluşturuldu. 15. bölüm 11 Ocak'ta yayınlandığında, bu teorilerin doğru olduğu kanıtlandı ve izleyicilerin hikâyenin sızdırılıp sızdırılmadığını sorgulamasına neden oldu.

12 Ocak'ta yapımcılar, "Hikaye sızdırılmadı. İzleyicilerimiz birçok teori ortaya attı. Şans eseri doğru oldular, bu yüzden insanlar spoiler olduklarını düşünüyor olmalılar."[36]

16 Ocak'ta, bir netizenin 17. ve 18. bölümler için senaryoların bazı bölümlerinin fotoğraflarını yüklemesinden sonra tartışmalar tekrar arttı. Senaryoda "Cha Ki-joon" isminin bırakılması oldukça dikkat çekti ve fotoğraflar online topluluklarda yayılmaya başladı.[37] Söylentilerle ilgili bir soruşturmanın ardından yapımcılar, 17. ve 18. bölümlerin (18 ve 19 Ocak'ta yayınlanacak) senaryolarının sızdırıldığını doğruladı.[38]

Yapım ekibi, Amerikalı müzisyen Bea Miller'ın "To the Grave" şarkısından "We All Lie" şarkısını intihal etmekle suçlandı. Ancak JTBC suçlamaları reddetti.[39]

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

SKY kelimesi, Güney Kore'deki en prestijli üç üniversiteye atıfta bulunmak için kullanılan bir kısaltmadır: Seul Ulusal Üniversitesi, Kore Üniversitesi ve Yonsei Üniversitesi.[40] Bu terim Güney Kore'de hem medya yayınlarında hem de üniversitelerin kendileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Güney Kore'de, SKY üniversitelerinden birine kabul edilmek, kişinin kariyerini ve sosyal statüsünü belirlemek olarak kabul edilir.[41] Ülkenin en etkili politikacılarının, avukatlarının, doktorlarının, mühendislerinin, gazetecilerinin, profesörlerinin ve bürokratlarının çoğu SKY üniversitelerinden birinden mezun oldu.

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Alıcı Sonuç
2019 55. Baeksang Sanat Ödülleri Büyük Ödül (Daesang) - Televizyon Sky Castle Adaylık
Yum Jung-ah Adaylık
En İyi Dizi Sky Castle Adaylık
En İyi Yönetmen Jo Hyun-tak Kazandı
En İyi Senaryo Yoo Hyun-mi Adaylık
En İyi Kadın Oyuncu Kim Seo-hyung Adaylık
Yum Jung-ah Kazandı
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Kim Byung-chul Kazandı
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Yoon Se-ah Adaylık
En İyi Yeni Kadın Oyuncu Kim Hye-yoon Kazandı
Teknik Ödülü (Görüntü yönetmen) Oh Jae-ho Adaylık
12. Kore Drama Ödülleri Büyük Ödül (Daesang) Yum Jung-ah Adaylık
En İyi Dizi Sky Castle Kazandı
En İyi Senaryo Yoo Hyun-mi Adaylık
En İyi OST "We all lie" (Ha Jin) Kazandı
Hot Star Çin Ödülü Kim Seo-hyung Kazandı
Popüler Karakter Ödülü (Kadın) Kim Bo-ra Kazandı
Melon Müzik Ödülleri En İyi OST "We all lie" (Ha Jin) Adaylık
Mnet Asya Müzik Ödülleri Adaylık
Kore Kültür ve Eğlence Ödülleri Mükemmellik Ödülü, Dizide Kadın Oyuncu Kim Hye-yoon Kazandı
Asya Televizyon Ödülleri En İyi Dizi Sky Castle Kazandı
Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu Kim Seo-hyung Adaylık

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "JTBC 하반기 기대작 'SKY 캐슬' 4인방 캐스팅 확정". JTBC News (Korece). 28 Ağustos 2018. 7 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2018. 
  2. ^ "염정아 JTBC 'SKY 캐슬' 주연…11월 방송". Yonhap News (Korece). 28 Ağustos 2018. 7 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2018. 
  3. ^ a b c "Elite-focused Black Comedy "SKY Castle" Holds Script Reading". Hancinema. 19 Ekim 2018. 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2019. 
  4. ^ "'SKY Castle' captures elite moms' education craze". The Korea Times. 25 Kasım 2018. 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2019. 
  5. ^ "Sky Castle' and the deep fissures in Korean society". The Korea Times. 22 Ocak 2019. 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2019. 
  6. ^ "JTBC's hit drama benefits cast members". The Korea Times. 28 Ocak 2019. 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2019. 
  7. ^ a b Jin, Min-ji (29 Ocak 2019). "'Sky Castle' hits record viewership". Korea JoongAng Daily (İngilizce). 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  8. ^ a b c d Kang, Seo-jung (28 Ağustos 2018). "'SKY 캐슬' 염정아X이태란X윤세아X오나라 출연확정 '믿고 보는 라인업'[공식입장]". OSEN (Korece). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  9. ^ Kang, Seo-jung (30 Ağustos 2018). "김서형, JTBC 'SKY 캐슬' 출연확정..미스터리 입시코디네이터[공식입장]". OSEN (Korece). 5 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  10. ^ Nam, Jae-ryun (5 Aralık 2018). "'SKY 캐슬' 김혜윤부터 송건희까지, '캐슬 2세들'의 탄탄한 연기력". entertain.naver.com (Korece). 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  11. ^ Lee, Seung-rok (2 Ekim 2018). ""존경하는 선배들과 같은 작품, 영광이다"…JYP 신예 배우 김동희, '에이틴' 끝나자마자 JTBC 'SKY캐슬' 캐스팅". 네이트 뉴스 (Korece). 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  12. ^ Hong, Se-young (15 Aralık 2018). "'SKY캐슬' 신스틸러 조병규 주목… 반항아美". entertain.naver.com (Korece). 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  13. ^ Lee, Ho-yeon (17 Aralık 2018). "[단독] '강남미인' 박유나, 'SKY 캐슬' 합류…윤세아·김병철 장녀 役". entertain.naver.com (Korece). 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  14. ^ Kim, Myung-mi (17 Ekim 2018). "김보라 'SKY 캐슬' 출연확정, 염정아 윤세아와 호흡(공식입장)". entertain.naver.com (Korece). 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  15. ^ Kim, Mi-ri (7 Aralık 2018). "'불타는 청춘' 이연수, 'SKY 캐슬' 특별 출연 [공식]". entertain.naver.com (Korece). 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  16. ^ Jo, Sung-kyung (13 Ağustos 2018). "[단독]배우 김정은, '프린세스 메이커' 주인공 물망..염정아와 귀부인사단 될까". 스포츠서울 (Korece). 20 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  17. ^ "SKY 캐슬 OST - Various Artists". 멜론 (Korece). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  18. ^ "SKY 캐슬 OST Part. 1 - 천단비". 멜론 (Korece). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  19. ^ "SKY 캐슬 OST Part.2 - 로맨틱펀치 (Romantic Punch)". 멜론 (Korece). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  20. ^ "SKY 캐슬 OST Part.3 - 어바웃 (ABOUT)". 멜론 (Korece). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  21. ^ "SKY 캐슬 OST Part.4 - 하진 (HAJIN)". 멜론 (Korece). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  22. ^ "SKY 캐슬 OST Part.5 - 왁스". 멜론 (Korece). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  23. ^ "SKY 캐슬 OST Part.6 - 미(MIIII)". 멜론 (Korece). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  24. ^ "SKY 캐슬 OST Part.7 - 육중완". 멜론 (Korece). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  25. ^ Park, Si-soo (6 Ocak 2019). "17.3%: 'SKY Castle' surges in TV ratings". koreatimes (İngilizce). 19 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  26. ^ Kim, Myung-mi (18 Aralık 2018). "'SKY 캐슬' 김혜윤 "시청률 1%→9%, 다들 포상휴가 기대중"[EN:인터뷰]". entertain.naver.com (Korece). 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  27. ^ Kim, Ye-eun (17 Aralık 2018). "'SKY캐슬', 송혜교X박보검 '남자친구' 밀어내고 드라마 화제성 1위". Newsen. 18 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  28. ^ a b Jang, Lina (18 Ocak 2019). "S. Korean Drama 'SKY Castle' Massively Popular in China". The Korea Bizwire (İngilizce). 18 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  29. ^ a b "Nielsen Korea". AGB Nielsen Media Research (Korece). 14 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2018. 
  30. ^ Jung, Ha-eun (9 Aralık 2018). "'SKY 캐슬', 예측불가 전개에 자체 최고 또 경신→10% 눈앞 [TV성적표]". entertain.naver.com (Korece). 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  31. ^ Park, Jin-hai (11 Aralık 2018). "Viewers drawn into drama mocking Korea's insane education craze". koreatimes (İngilizce). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  32. ^ Yoon, Suk-man (2 Ocak 2019). "Education consultant sees truth in 'SKY Castle': JTBC hit drama's plot is closer to reality than viewers may realize". Korea JoongAng Daily (İngilizce). 14 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  33. ^ Kang, Aa-young (15 Ocak 2019). "Old money's insatiable desire for success goes empty". koreatimes (İngilizce). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  34. ^ Shin, Kyung-jin (23 Ocak 2019). "China can't hide its love for 'SKY Castle': Without a distribution rights holder, pirating is only way to watch". Kore JoongAng Daily (İngilizce). 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  35. ^ Dong, Sun-hwa (2 Ocak 2019). "JTBC drama sparks controversy for 'copycat murder' of psychiatrist". koreatimes (İngilizce). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  36. ^ Jung, Hee-yeon (12 Ocak 2019). "[DA:이슈] '스카이 캐슬' 스포 확산, 어떤 내용이기에…"의도적 유출 아냐"". n.news.naver.com (Korece). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  37. ^ Lee, Song-hee (16 Ocak 2019). "[공식입장] 'SKY 캐슬' 측 "17화 대본 유출? 확인 중…최종화 대본 탈고 중"". n.news.naver.com (Korece). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  38. ^ Son, Ye-ji (16 Ocak 2019). "'스카이캐슬' 17회·18회 대본 무단 유포, 제작진 강경 대응 예고 (종합)". 헤럴드경제 (Korece). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  39. ^ Ko, Dong-hwan (2 Şubat 2019). "Did 'SKY Castle' copy American song?". koreatimes (İngilizce). Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  40. ^ Im, Eun-byel (10 Ocak 2019). "'Sky Castle' discusses realities of parenthood behind education craze". The Korea Herald (İngilizce). 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 
  41. ^ Sang-Hun, Choe (13 Ağustos 2008). "A Taste of Failure Fuels an Appetite for Success at South Korea's Cram Schools". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 15 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]