Uluslararası Hemşireler Günü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dünya Hemşireler Günü, hemşirelerin topluma yaptıkları katkıları onurlandırmak üzere her yıl dünya genelinde 12 Mayıs tarihinde (Florence Nightingale'in doğum günü) kutlanan özel gün. Bazı ülkelerde 6-12 Mayıs günlerini içeren hafta boyunca kutlanır.[1]

Uluslararası kutlamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yılın Avustralyalı Hemşiresi başkentte özel bir törenle seçilir. Buna ek olarak, Avustralya eyalet ve bölgelerinin her birinde, 12 mayısın olduğu hafta boyunca çeşitli hemşirelik törenleri yapılır.

Çin[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin hastanelerindeki her hemşire her yıl hemşirelik yeminini okur.[2]

Birleşik Krallık[değiştir | kaynağı değiştir]

Her yıl bu tören Londra'daki Westminster Manastırı'nda yapılır. Tören sırasında, Abbey'deki Hemşire Şapeli'nden sembolik bir lamba alınır ve bir hemşireden diğerine, daha sonra da Dekan'a gönderilir ve Yüksek Sunak üzerine yerleştirilir. Bilginin, bir hemşireden diğerine geçişi ifade eder. Her yıl düzenlenen bu törenler Florence Nightingale'in gömüldüğü Hampshire şehrindeki East Wellow 'daki St Margaret Kilisesi 'nde doğum gününden sonraki pazar günü yapılır.[3]

ABD ve Kanada kutlamaları (Ulusal Hemşirelik Haftası)[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD, her yıl 6 Mayıs -12 Mayıs (Florence Nightingale 'in doğum günü) arasında Ulusal Hemşirelik Haftası'nı kutluyor . Kanada, Florence Nightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs'ı içeren hafta boyunca her yıl Ulusal Hemşirelik Haftası'nı kutluyor. Kanada Sağlık Bakanı, 1985 yılında Kanada'daki Ulusal Hemşirelik Haftası'nı başlattı.

ABD'de, Ulusal Hemşirelik Haftası ilk kez 11-16 Ekim 1954'te Florence Nightingale'in Kırım'a misyonunun 100. yıldönümü nedeniyle gerçekleşti. Başkan Nixon daha sonra 1974 yılında "Ulusal Hemşire Haftası" ilan etti. 1982 yılında Başkan Reagan, 6 Mayıs'ı resmi olarak Ulusal Hemşire Günü veya Ulusal RN Tanınma Günü olarak bilinen "Hemşireler İçin Ulusal Tanınma Günü" olarak resmen öneren bir karar imzaladı. 1990'da Amerikan Hemşireler Birliği (ANA), tatilini 6 Mayıs'tan 12 Mayıs'a kadar kutlayacak olan Ulusal Hemşirelik Haftası'na genişletti.[4][5] The National Association of School Nurses, however, claims that National School Nurse Day has been recognized since 1972.[6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "International Nurses Day". International Council of Nurses. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2013. 
  2. ^ "International Nurses Day – china.org.cn". www.china.org.cn. 15 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2016. 
  3. ^ "Commemoration Service". Florence Nightingale Foundation. 16 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2006. 
  4. ^ "National Nurses Day". Calendar Updates, LLC. 7 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2013. 
  5. ^ "National Nurses Week History". American Nurses Association. 4 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2013. 
  6. ^ "National School Nurse Day". National Association of School Nurses. 21 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]