Uluslararası Filateli Federasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uluslararası Filateli Federasyonu için Sovyetler Birliği zamanında basılan bir posta pulu

Uluslararası Filateli Federasyonu, (fr. Fédération Internationale de Philatélie) (FIP), kuruluşu 18 Haziran 1926, Merkezi Zürih, İsviçre olan dünya filateli federasyonu . Asıl hedefleri pul koleksiyonculuğu ve filateliyi yaygınlaştırmak olan FIP seksenden fazla ulusal federasyondan oluşan bir filatelik kuruluştur.

Organizasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

1926 yılında az sayıda Avrupa Federasyonunun dünya çapında bir araya gelerek oluşmasından beri, bazen Hobilerin Kralı ve Kralların Hobisi olarak da adlandırılan hobiyi yaygınlaştırmak için çalışmıştır. FIP gelişmekte olan ülkelerde, Asya'da ve duraksamakta olduğu görülen endüstrileşmiş ülkelerde hobiyi yaygınlaştırmak için çalışır.[1]

Çeşitli ülkelerde bulunan filatelik organizasyonlar arasındaki bağlantıları koordine eder.[2]

Komisyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aerofilateli, Astrofilateli, Sahtekarlıklar ile savaş, Maksimafili, Filatelik yayınlar, Posta tarihi, Antiye, Tematik filateli, Geleneksel Filateli, Fiskal Pullar ve Gençlik filatelisi konularını kapsayan on bir FIP komisyonu vardır.[3]

İllegal pullar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya Filateliyi Geliştirme Birliği - World Association for the Development of Philately, WADP Numbering System (WNS), 1 Ocak 2002 tarihinde FIP ve Universal Postal Union arasında başlatılan bir ortak projedir. Bu ortak girişim UPU üyesi ülkeler tarafından çıkartılan gerçek posta pullarının bir veri tabanını oluşturmaktadır. Bunun amacı yasa dışı olarak çıkarılmış pullar ile savaşmaktır.[4]

FIP sergileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kamunun FIP çalışmalarını gördüğü esas platform onun uluslararası filatelik sergilerdir. Yıllık FIP kongresi uluslararası sergilerden birisi sırasında gerçekleştirilir. FIP 2008 yılının önemli segileri için Tel Aviv, Paris, Bükreş, Prag ve Viyana şehirlerini seçmiştir.[5] 2004 yılında FIP ilk "Dünya Pul Yarışması"'nı Singapurda gerçekleştirdi ve 2008 yılının ikinci yarışması için Tel Aviv şehrini seçmiştir. Yarışmalar ulsual takımları ve filatelik jürileri kapsamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "F.I.P . Today and Tomorrow". Fédération Internationale de Philatélie. 23 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2008. 
  2. ^ Horning, Otto (1970). The Illustrated Encyclopedia of Stamp Collecting. Feltham, English: The Hamlyn Publishing Group. ss. p. 63. ISBN 0-6000-1797-4. 
  3. ^ "FIP Commissions/Sections". Fédération Internationale de Philatélie. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2008. 
  4. ^ "About the WADP Numbering System". World Association for the Development of Philately. 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2008. 
  5. ^ "FIP Exhibitions" (PDF). Fédération Internationale de Philatélie. 27 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]