Tyrker

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Norveçlilere ait Grönlandlılar Sagasında kendisinden bahsedilen bir karakterdir. 11. yüzyılın ilk başlarında çeşitli deniz aşırı keşif yolculuklarına önderlik eden ünlü İzlandalı kaşif Leif Ericsson'un yanında yer alan, yaşça büyük bir hizmetçidir. Leif Ericsson kendisine "koruyucu baba" olarak seslenmekteydi, bu durum Tyrker'ın küçüklüğünden beri Leif'in bakımından ve korunmasından sorumlu olmuş, daha sonra da azat edilmiş bir köle olabileceği fikrini akla getirmektedir.

Leif Ericsson ve tayfası Leifsbudir'i inşa ettikten sonra kışı bu yeni keşfettikleri yerde geçirdiler. Burası muhtemelen Newfoundland ya da buraya yakındaki bir bölgeydi.

Hikâyeye göre; Leif ekibini keşif hareketlerini sıra ile yürütecek iki kola ayırdı ve adamlarını bir arada kalmaları ve geceyi barınaklarında geçirmeleri için uyardı. Ancak bir gece Tyrker ve başında bulunduğu ekip geri dönmedi. Öfkelenen Leif Ericsson on iki adamı ile birlikte onu aramaya gitti. Yerleşkelerinden çok uzaklaşmadan yaşlı Tyrker'ı ve adamlarını buldular. Onu bulmanın heyecanı ve alkolün de etkisi ile Leif, ellerini ve kollarını havada sallayarak ağlamaya başladı; "Neden, baba? Neden geciktin, ekibinden ayrılmana sebep olan şey nedir?" Tyrker Norveçlilerin bilmediğini unutarak bu soruya kendi anadilinde cevap verdi. Daha sonra durumu fark ederek Norveççe yanıtladı; "Ekibimden fazla uzaklaşmadım, buna rağmen sana bazı haberlerim var. Üzüm dolu sarmaşıklar gördüm." Leif bağırarak; "Söylediğin gerçek mi, baba?" diye sordu. Tyrker; "Benim geldiğim yerde bolca üzüm yetişir." Bu olayın üzerine Leif Ericsson yeni keşfettikleri bu diyara Vinland adını verdi.

Tyrker'ın hangi millete mensup olduğu tarihçiler arasında tartışma konusudur. Alman, Macar, Slav hatta Türk asıllı olabileceğine dair görüşler mevcuttur. Hikâyeden yola çıkarak konuştuğu dilin Almanca ya da Türkçe olabileceği düşünülmüştür.

Söz konusu döneme ait bir İskandinav yerleşiminin kalıntıları L'Anse aux Meadows'ta bulunmuştur.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]