Tutunamadım (albüm)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tutunamadım
Gökhan Kırdar stüdyo albümü
Yayımlanma22 Mart 1995
KaydedilmeEylül 1994 - Şubat 1995
TarzPop, elektropop, rock, folk
Süre40:06
DilTürkçe
ŞirketGöksoy Plakçılık
YönetmenGökhan Kırdar
YapımcıKamil Gök
DerleyenGökhan Kırdar
Gökhan Kırdar kronolojisi
Serseri Mayın
(1994)
Tutunamadım
(1995)
Trip
(1997)
Tutunamadım albümüne çekilmiş video klipler
  1. "Ah Ayartan Yar"
    Yayımlanma: 18 Mart 1995
  2. "Yatağına Göz Koydum"
    Yayımlanma: 12 Temmuz 1995

Tutunamadım, Türk şarkıcı Gökhan Kırdar'ın ikinci stüdyo albümü. İlk kez 11 Mart 1995'te Göksoy Plakçılık etiketiyle yayımlandı. Kırdar'ın 1993 yılından beri anlaşması bulunan Göksoy Plakçılık ile çalıştığı ve Serseri Mayın'dan (1994) sonra satışa sunduğu ilk albümüdür. Albümün yapımcılığını Kamil Gök üstlenmiştir. İlk albümün aksiye pop tarzının yanı sıra ilk kez gerçekleştirilen yeni bir sentezin etnik, rock ve elektronik müzik anlayışının ilk örneklerini ortaya koydu. Şarkıcı, albümdeki on şarkıdan beşinin sözlerini kendisi, dört tanesini Mete Özgencil, bir tanesini Yıldırım Türker yazmıştır. Albümündeki tüm şarkıların bestelerini ve düzenlemelerini Gökhan Kırdar yaptı, ayrıca albümün müzik yönetmenliğini de üstlendi.

Kırdar, albümde yer alan son parçayı 1993 yılının sonlarında Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994) filmi için söyledi.[1] "Üstüme Basıp Geçme", "Dokun Tenime", "Yaşıyoruz" ve "Hep Aynı Aşk" gibi hit şarkıların bulunduğu albümden iki parça yayınlandı. Birinci albüme oranla sound anlayışı daha farklı olduğu için eserlerinin anlaşılması zorlaşsa da sanatçı böyle davranarak dünya müzik tarihi için farklı işler yapmaya yöneldi. Geri vokalinde Candan Erçetin'in yer aldığı albümde Erkan Oğur, İlyas Tetik, Gürol Ağırbaş, İsmail Soyberk ve Mustafa Süder gibi birçok müzisyen ile birlikte çalıştı.

Gökhan Kırdar, Tutunamadım albümüyle yılın zirvedeki albümleri arasına girdi.[2] Müzikte ortaya koyduğu yenilikçi anlayışa oranla ekip arkadaşlarının görsel yapımlarda aynı yaklaşımı göstermemesi nedeniyle sanat anlamında yollarını ayırmaya karar verdi. 1995 yılı ortalarında birlikte iki albüm hazırladıkları Göksoy Plakçılık şirketiyle anlaşmasını sona erdirmek üzere girişimlerde bulundu. Bir sonraki albümünde daha da deneysel çalışmalara yöneleceği için ve bu durum plak şirketi tarafından iyi karşılanmayacağını düşündüğü için müzik şirketiyle yollarını ayırdı.

Arka plan ve gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Eylül 1991 tarihinde Gökhan Kırdar, Beyazın Ötesi grubuyla İstanbul Beyaz Güvercin Müzik Yarışması'na katıldı. TRT 1 kanalında da yayınlanan yarışmadaki "Karanlığın Gizi" adlı şarkının söz ve müziği kendisi yazdı.[3] Bundan sonra farklı sanatçıların albümlerinde söz yazarlığı ve bestecilik yaptı. Nisan 1993 tarihinde Göksoy Plakçılık ile anlaşarak ilk albümünün kayıtlarına başladı. Aynı yılın sonlarında çekimlerine başlanan ve Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini üstlendiği Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994) adlı sinema filminin müziğini seslendirdi. 28 Ocak 1994 tarihinde Serseri Mayın adını verdiği ilk albümünü yayınladı. Albümde yer alan parçalar ve tarzıyla büyük bir ilgi gördü. 1990 yılında yazdığı "Yerine Sevemem" adlı parça albümden yayınlanan ilk şarkı oldu ve büyük beğeni topladı. Ardından albümden "Fayton", "Gözbebeğim" ve "Serseri Mayın" gibi parçalar yayınlandı ve albüm Türk pop müzik tarihinin klasik albümleri arasına girdi.

İlk albümle yakaladığı büyük çıkıştan sonra Eylül 1994 tarihinde ikinci albümünün kayıtlarına başladı. Dört ay kadar süren kayıtlar sonrasında 22 Mart 1995 tarihinde Tutunamadım adını verdiği ikinci albümünü yayınladı. Albümden "Ah Ayartan Yar" ve "Yatağına Göz Koydum" adlı parçalar yayınlandı.[4][5] Yayınlanan parçaların yanı sıra "Üstüme Basıp Geçme", ""Hep Aynı Aşk" ve "Gece, Melek ve Bizim Çocuklar" gibi parçalarda büyük beğeni topladı. Göksoy Plakçılık etiketiyle yayınlanan albümün yapımcılığını Kamil Gök üstlendi. Albümün yönetmenliğini ve düzenlemelerini Gökhan Kırdar yaptı. Müzikte ortaya koyduğu yenilikçi anlayışa oranla ekip arkadaşlarının görsel yapımlarda aynı yaklaşımı göstermemesi nedeniyle sanat anlamında yollarını ayırmaya karar verdi. Bir sonraki albümünde daha da deneysel çalışmalara yöneleceği için ve bu durum plak şirketi tarafından iyi karşılanmayacağını düşündüğü için müzik şirketiyle yollarını ayırdı ve pop müziğin yanı sıra farklı tarzda müziklere yöneldi.[6]

Kayıt[değiştir | kaynağı değiştir]

Gökhan Kırdar, Serseri Mayın (1994) adlı bir önceki albümünü yedi aylık bir süre içinde kaydetti. Albümün yönetmenliğini ve aranje, programlama ve klavye gibi birçok görevi Tarık Sezer üstlenmişti. İlk albümünde kalabalık bir ekiple çalışan Kırdar, ikinci albümü içinde yine aynı kişilerden ve farklı müzisyenlerden oluşan kalabalık bir ekiple çalıştı. Eylül 1994 tarihinde başladığı ikinci albümünün kayıtlarını beş ay kadar bir sürede tamamladı. Albüm 22 Mart 1995 tarihinde Tutunamadım adıyla Göksoy Plakçılık etiketiyle yayınlandı. Stüdyo YHB'de kaydedilen albümün yapımcılığını Kamil Gök üstlendi. Önceki albümün aksine Gökhan Kırdar ikinci albümünün müzik yönetmenliğinin yanı sıra aranjörlüğünü ve mixlerini yaptı.

Albümde akustik, elektro ve klasik gitarlarda Erdem Sökmen, bas gitarda Gürol Ağırbaş, perdesiz bas gitarda İsmail Soyberk, perküsyon ve bas davulda Aydın Karabulut, müzik danışmanlığı ve ud'da Erkan Oğur, kanunda Halil Karaduman, yönetimde Aykut Kutluel, mastered da Mehmet Günay, mix ve mühendis olarak Yusuf Bütünley, etnik perküsyonda Cengiz Ercümer, piyanoda Turhan Yükseler, saksafonda Harun Öncü, yaylılarda Ali İhsan Kısaç, Ayhan Şenyaylar, Saim Perker, Sennur Güzelel, Sevil Perker ve Yusuf Güler Aksöz, süpervizörlük ve sanat yönetmenliğinde Mete Özgencil, kemanda İlyas Tetik, keman, viyola, akordeon ve klarnette Mustafa Süder yer aldı. Geri vokallerde Mete Özgencil ve Candan Erçetin'in yer aldığı albümdeki tüm parçaların müziklerini Gökhan Kırdar besteledi. Çoğunluğu Gökhan Kırdar olmak üzere, Mete Özgencil ve Yıldırım Türker albümde söz yazarlığı yaptılar.[7]

Parça listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzik Süre
1. "Ah Ayartan Yar"  Mete ÖzgencilGökhan Kırdar 4:31
2. "Üstüme Basıp Geçme"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar 4:22
3. "Yatağına Göz Koydum"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar 3:05
4. "Tutunamadım"  Mete ÖzgencilGökhan Kırdar 5:25
5. "Dokun Tenime"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar 4:06
6. "Divane"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar 4:09
7. "Yaşıyoruz"  Mete ÖzgencilGökhan Kırdar 4:45
8. "Sabret"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar 4:10
9. "Hep Aynı Aşk"  Mete ÖzgencilGökhan Kırdar 3:16
10. "Gece, Melek ve Bizim Çocuklar"  Yıldırım TürkerGökhan Kırdar 3:37

Yapım görevlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Gece, Melek ve Bizim Çocuklar". Şarkı. Youtube. 13 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 
  2. ^ "Zirvedeki albümler". Haber. Milliyet. 12 Temmuz 1995 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2023. 
  3. ^ "1991 Yılı Altın Güvercin Şarkı Yarışması Finali". Müzik yarışması. TRT 1, Youtube. 27 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 
  4. ^ "Haftanın klibi, Yatağına Göz Koydum". Haber. Milliyet. 12 Temmuz 1995 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2023. 
  5. ^ "Gökhan Kırdar - Ah Ayartan Yar". Video klip. Youtube. 20 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2023. 
  6. ^ "Gökhan Kırdar, Biyografi". Biyografi. gokhankirdar.info. Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2023. 
  7. ^ "Gökhan Kırdar - Tutunamadım". Albüm. Apple Music. Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2023.