Trnovo Köprüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Trnovo Köprüsü
UNESCO Dünya Mirası
Trnovo Köprüsü
Resmî adıJože Plečnik'in Ljubljana'daki eserleri - İnsan Merkezli Kentsel Tasarım
Konum Slovenya
Kriteriv
Referans1643
Tescil2020 (44. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Trnovo Köprüsü (SlovenceTrnovski most) Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da Gradaščica Nehri'nin üzerinde yer alan köprüdür.

Şehir merkezinin güneyindeki Karun Caddesi'nin (Karunova ulica) sonundaki Trnovo Kilisesi'nin önünde yer alır ve Emona Caddesi'nin (Emonska cesta) bir devamıdır. Pazar bahçeleri ve kültürel etkinlikleriyle tanınan en eski Ljubljana banliyöleri olan Krakovo ve Trnovo mahallelerini birbirine bağlar.[1] 17. yüzyılın sonlarından beri alanda bir köprü bulunmaktaydı. Modern köprü, mimar Jože Plečnik'in planları üzerine mimar Matko Curk tarafından 1928 ila 1932 yılları arasında inşa edildi.[2] Genişliği ve taşıdığı ağaçlar ile ayırt edilir. Plečnik'in Gradaščica kıyılarını yenilemesinin en belirgin nesnesidir. Jože Plečnik'in Ljubljana'daki eserleri - İnsan Merkezli Kentsel Tasarım Dünya Mirası alanının bir parçasıdır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Suburbs of Krakovo and Trnovo". Ljubljana Tourist Guide. Ljubljana Tourism. February 2012. s. 30. 
  2. ^ Volja do dela je bogastvo: mikrozgodovinska študija o ljubljanskem stavbnem podjetniku Matku Curku (1885-1953) in njegovi družini [The Will to Work Is a Fortune: A Microhistorical Study About the Ljubljana Construction Businessman Matko Curk (1885–1953)]. Korenine (Slovence). Nova revija. 1999. ISBN 961-6017-78-0. 
  3. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "The works of Jože Plečnik in Ljubljana – Human Centred Urban Design". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 30 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.