Güney Avrupa'daki Dünya Mirasları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), Güney Avrupa'daki 17 ülkede ("egemen devlet" olarak da adlandırılır), ArnavutlukAndorraBosna-HersekBulgaristanHırvatistanKıbrıs , YunanistanİtalyaMakedonyaMaltaKaradağPortekizSan MarinoSırbistanSlovenyaİspanyaTürkiye ve Vatikan'ın yanı sıra Cebelitarık'taki [[Britanya Denizaşırı Toprakları]]'nda bir bölgede yer alan 168 bölgeyi, Dünya Mirası olarak belirlemiştir.

Tablo[değiştir | kaynağı değiştir]

Tablonun üzerindeki sıralama butonuna basılarak ilgili kategori ile ilgili yeniden sıralama yapılabilir.

Site - Dünya Miras Komitesi'nin resmi adından almıştır
Konum - alfabetik olarak ülkeye göre sıralanmıştır.
Kriter - Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği ölçütler
Alan - tampon bölgeler hariç, hektar ve acre olarak. Sıfır değeri, UNESCO tarafından hiçbir veri yayınlanmamış demektir
Yıl - Dünya Mirasları Listesine eklenme tarihi
Tanım - Mevcutsa, site ile ilgili diğer bilgiler

Listelenen alanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  * Sınır-aşan site
  † Tehlike altında
Site Fotoğraf Konum Criteria Alan (ha) Yıl Açıklama Kaynaklar
18. Yüzyıl Caserta Kraliyet Sarayı ve BahçesiVantielli Su Kemeri ve San Leucio Kompleksi A row of water basins leading to a large palace building. Provinces of Caserta and Benevento, Campania, İtalya
41°4′24″K 14°19′35″D / 41.07333°K 14.32639°D / 41.07333; 14.32639 (18th-Century Royal Palace at Caserta with the Park, the Aqueduct of Vanvitelli, and the San Leucio Complex)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
87 (210); buffer zone 111 (270) 1997 [1]
Atina Akropolisi Ruins of a white temple with columns on a rock above a city. Attica, Yunanistan
37°58′15″K 23°43′34″D / 37.97083°K 23.72611°D / 37.97083; 23.72611 (Acropolis, Athens)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
304 (750); buffer zone 117 (290) 1987 [2]
ElhamraGeneralife ve AlbaicinGranada A courtyard with a gallery and a basin supported by lion sculptures. Province of Granada, Andalusia, İspanya
37°10′36″K 3°35′40″B / 37.17667°K 3.59444°B / 37.17667; -3.59444 (Alhambra, Generalife and Albayzín, Granada)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
1994 [3]
Alto Douro Şaraplık Üzüm Bağları A river with terraced vineyards. Douro Subregion, Trás-os-Montes e Alto Douro Province, Portekiz
41°6′6″K 7°47′56″B / 41.10167°K 7.79889°B / 41.10167; -7.79889 (Alto Douro Wine Region)
Cultural:
(iii)(iv)(v)
24.600 (61.000); buffer zone 225.400 (557.000) 2001 [4]
Arap-Norman Palermo ve Cefalú ve Monreale'deki Katedral Kiliseleri Palermo-San-Cataldo-bjs-1.jpg Province of Palermo, Sicily, İtalya

38°6′39″K 13°21′11″D / 38.11083°K 13.35306°D / 38.11083; 13.35306 (Arab-Norman Palermo and the Cathedral Churches of Cefalú and Monreale)

Cultural:
(ii)(iv)
624 (1.540); buffer zone 483 (1.190) 2015 [5]
Aranjuez Kültürel Peyzajı A large palace building with white and orange walls. Aranjuez, Community of Madrid, İspanya
40°2′11″K 3°36′34″B / 40.03639°K 3.60944°B / 40.03639; -3.60944 (Aranjuez Cultural Landscape)
Cultural:
(ii)(iv)
2.048 (5.060); buffer zone 16.605 (41.030) 2001 [6]
Aquileia Antik Kenti Roman stone church. Province of Udine, Friuli-Venezia Giulia, İtalya
45°46′6″K 13°22′3″D / 45.76833°K 13.3675°D / 45.76833; 13.3675 (Archaeological Area and the Patriarchal Basilica of Aquileia)
Cultural:
(iii)(iv)(vi)
155 (380) 1998 [7]
Agrigento Arkeolojik Alanı Ruins of a classical temple with columns. Province of Agrigento, Sicily, İtalya
37°17′23″K 13°35′36″D / 37.28972°K 13.59333°D / 37.28972; 13.59333 (Archaeological Area of Agrigento)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
934 (2.310); buffer zone 1.869 (4.620) 1997 [8]
PompeiHerkulaneum ve Torre Annunziata Antik Kentleri  150x150px Province of Naples, Campania, İtalya
40°45′0″K 14°29′0″D / 40.75°K 14.483333°D / 40.75; 14.483333 (Archaeological Areas of Pompei, Herculaneum and Torre Annunziata)
Cultural:
(iii)(iv)(v)
98 (240); buffer zone 24 (59) 1997 [9]
Tárraco Antik Kenti Ruins of an amphitheatre near the sea. Province of Tarragona, Catalonia, İspanya
41°6′53″K 1°15′34″D / 41.11472°K 1.25944°D / 41.11472; 1.25944 (Archaeological Ensemble of Tárraco)
Cultural:
(ii)(iii)
100 (250) 2000 [10]
Emerita Augusta Antik Kenti Ruins of an amphitheatre near the sea. Province of Badajoz, Extremadura, İspanya
38°54′58″K 6°20′16″B / 38.91611°K 6.33778°B / 38.91611; -6.33778 (Archaeological Ensemble of Mérida)
Cultural:
(iii)(iv)
1993 [11]
Aigai Antik Kenti (modern adı Vergina) Facade of an underground structure with a painting above the door. Imathia, Central Macedonia, Yunanistan
40°28′17″K 22°19′6″D / 40.47139°K 22.31833°D / 40.47139; 22.31833 (Archaeological Site of Aigai (modern name Vergina))
Cultural:
(i)(iii)
1.421 (3.510); buffer zone 4.812 (11.890) 1996 [12]
Atapuerca Antik Kenti
Archaeological excavation site in red earth.
Province of Burgos, Castile and León, İspanya
42°22′17″K 3°32′50″B / 42.37139°K 3.54722°B / 42.37139; -3.54722 (Archaeological Site of Atapuerca)
Cultural:
(iii)(v)
2000 [13]
Delfi Antik Kenti Ruins of an amphitheatre in a mountain landscape. Phocis, Central Greece, Yunanistan
38°28′53″K 22°29′46″D / 38.48139°K 22.49611°D / 38.48139; 22.49611 (Archaeological Site of Delphi)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
51 (130); buffer zone 14.314 (35.370) 1987 [14]
Mistra Antik Kenti 
A complex of buildings partially in ruins in a mountain landscape.
Laconia, Peloponnese, Yunanistan
37°4′50″K 22°22′0″D / 37.08056°K 22.366667°D / 37.08056; 22.366667 (Archaeological Site of Mystras)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)
54 (130); buffer zone 1.203 (2.970) 1989 [15]
Olimpiya Antik Kenti Ruins of buildings and a column. Elis, Western Peloponnese, Yunanistan
37°39′0″K 21°40′0″D / 37.65°K 21.666667°D / 37.65; 21.666667 (Archaeological Site of Olympia)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
106 (260); buffer zone 1.458 (3.600) 1989 [16]
Miken ve Tiryns Antik Kentleri A gate of stone with a relief of two four legged animals. Argolis, Peloponnese, Yunanistan
37°44′0″K 22°45′0″D / 37.733333°K 22.75°D / 37.733333; 22.75 (Archaeological Sites of Mycenae and Tiryns)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
1999 [17]
Troya Antik Kenti Ruined walls. Çanakkale Province, Türkiye
39°57′23″K 26°14′20″D / 39.95639°K 26.23889°D / 39.95639; 26.23889 (Archaeological Site of Troy)
Cultural:
(ii)(iii)(vi)
158 (390) 1998 [18]
AssisiAssisili Francesco Bazilikası ve Diğer Fransisken Alanlar A white church with a white tower next to it. İtalya
43°3′58″K 12°37′21″D / 43.06611°K 12.6225°D / 43.06611; 12.6225 (Assisi, the Basilica of San Francesco and Other Franciscan Sites)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
14.563 (35.990); buffer zone 4.087 (10.100) 2000 [19]
Padova Botanik BahçesiPadova A garden with a church in the background. City and Province of Padua, Veneto, İtalya
45°23′57″K 11°52′50″D / 45.39917°K 11.88056°D / 45.39917; 11.88056 (Botanical Garden (Orto Botanico), Padua)
Cultural:
(ii)(iii)
220 (540); buffer zone 11 (27) 1997 [20]
Burgos Katedrali White gothic style cathedral. Burgos, Province of Burgos, Castile and León, İspanya
42°20′25″K 3°42′14.5″B / 42.34028°K 3.704028°B / 42.34028; -3.704028 (Burgos Cathedral)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
1984 [21]
Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu 71 Bursa la Grande Moschea.jpg City of Bursa and village of Cumalıkızık, Bursa Province, Türkiye
40°11′5″K 29°3′44″D / 40.18472°K 29.06222°D / 40.18472; 29.06222 (City of Bursa)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
193 (480) 2014 [22]
Butrint Ruins of an amphitheatre and other structures. Sarandë District, Arnavutluk
39°45′4″K 20°1′34″D / 39.75111°K 20.02611°D / 39.75111; 20.02611 (Butrint)
Cultural:
(iii)
3.980 (9.800); buffer zone 4.611 (11.390) 1992[nb 1] [23]
[24]
[25]
Castel del Monte Octagonal castle with a tower on each of the eight corners. Andria and Corato, Province of Bari, Apulia, İtalya
41°5′5″K 16°16′15″D / 41.08472°K 16.27083°D / 41.08472; 16.27083 (Castel del Monte)
Cultural:
(i)(ii)(iii)
310 (770); buffer zone 10.847 (26.800) 1996 [26]
Vall de Boí'deki Katalan Romanesk Kiliseler
Stone church with a separate massive tower.
Province of Lleida, Catalonia, İspanya
42°30′17″K 0°48′13″D / 42.50472°K 0.80361°D / 42.50472; 0.80361 (Catalan Romanesque Churches of the Vall de Boí)
Cultural:
(ii)(iv)
2000 [27]
Sevilla KatedraliAlcázar ve Batı Hint Adaları Genel ArşiviSevilla
Cityscape with a large church and another large building.
Province of Seville, Andalusia, İspanya
37°23′2″K 5°59′30″B / 37.38389°K 5.99167°B / 37.38389; -5.99167 (Cathedral, Alcázar and Archivo de Indias in Seville)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(vi)
12 (30); buffer zone 187 (460) 1987[nb 2] [28]
Modena KatedraliTorre della Ghirlandina ve Piazza GrandeModena
A white stone church with one tall tower.
City and Province of Modena, Emilia–Romagna, İtalya
44°38′46″K 10°55′32″D / 44.64611°K 10.92556°D / 44.64611; 10.92556 (Cathedral, Torre Civica and Piazza Grande, Modena)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
120 (300); buffer zone 110 (270) 1997 [29]
Altamira Mağarası ve Kuzey İspanya'daki Paleolitik Mağara Sanatı Rock painting of a bison in red and black. Santillana del Mar, Cantabria, İspanya
43°22′57″K 4°6′58″B / 43.3825°K 4.11611°B / 43.3825; -4.11611 (Cave of Altamira and Paleolithic Cave Art of Northern Spain)
Cultural:
(i)(iii)
2.235 (5.520) 1985[nb 3] [30]
Azorlardaki Angra do Heroísmo Kentinin Orta Bölgesi Coastal town with white houses and churches with red roofs. Terceira Island, Azores, Portekiz
38°39′18″K 27°13′12″B / 38.655°K 27.22°B / 38.655; -27.22 (Central Zone of the Town of Angra do Heroismo in the Azores)
Cultural:
(iv)(vi)
1983 [31]
Hirokitya Small white circular huts with flat roof. Larnaca District, Kıbrıs Cumhuriyeti
34°47′54″K 33°20′36″D / 34.79833°K 33.34333°D / 34.79833; 33.34333 (Choirokoitia)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)
1998 [32]
Santa Maria delle Grazie, Milan ve "Son Akşam Yemeği", Leonardo da Vinci
Painting of the last supper.
Province of Milano, Lombardy, İtalya
45°27′57″K 9°10′14″D / 45.46583°K 9.17056°D / 45.46583; 9.17056 (Church and Dominican Convent of Santa Maria delle Grazie with "The Last Supper" by Leonardo da Vinci)
Cultural:
(i)(ii)
150 (370) 1980 [33]
Cilento ve Vallo di Diano Ulusal Parkı ile PaestumVelia Antik Kentleri ve Certosa di Padula Ruins of a temple with columns. Province of Salerno, Campania, İtalya
40°17′0″K 15°16′0″D / 40.283333°K 15.266667°D / 40.283333; 15.266667 (Cilento and Vallo di Diano National Park with the Archeological sites of Paestum and Velia, and the Certosa di Padula)
Cultural:
(iii)(iv)
159.110 (393.200); buffer zone 178.101 (440.100) 1998 [34]
Safranbolu Şehri White houses with red tile roofs on a hillside. District of Safranbolu, Karabük Province, Türkiye
41°15′36″K 32°41′23″D / 41.26°K 32.68972°D / 41.26; 32.68972 (City of Safranbolu)
Cultural:
(ii)(iv)(v)
193 (480) 1994 [35]
Tarihi Valletta Şehri Coastal city with churches and a large dome. Malta Island, Malta
35°54′2″K 14°30′52″D / 35.90056°K 14.51444°D / 35.90056; 14.51444 (City of Valletta)
Cultural:
(i)(vi)
56 (140) 1980 [36]
Tarihi Verona Şehri
A city with a small square and a tower.
City and Province of Verona, Veneto, İtalya
45°26′19″K 10°59′38″D / 45.43861°K 10.99389°D / 45.43861; 10.99389 (City of Verona)
Cultural:
(ii)(iv)
453 (1.120); buffer zone 431 (1.070) 2000 [37]
Vicenza Şehri ve Veneto'daki Palladyan Villaları A three storied villa. Provinces of Padua, Rovigo, Treviso, Venice, Verona and Vicenza, Veneto, İtalya
45°32′57″K 11°32′58″D / 45.54917°K 11.54944°D / 45.54917; 11.54944 (City of Vicenza and the Palladian Villas of the Veneto)
Cultural:
(i)(ii)
334 (830) 1994[nb 4] [38]
[39]
Tomar'daki Mesih Manastırı Christian religious building with a bell. Tomar, Santarém District, Portekiz
39°36′17″K 8°25′3″B / 39.60472°K 8.4175°B / 39.60472; -8.4175 (Convent of Christ in Tomar)
Cultural:
(i)(vi)
1983 [40]
Amalfi Sahili Mountainous coastline. Province of Salerno, Campania, İtalya
40°39′0″K 14°36′0″D / 40.65°K 14.6°D / 40.65; 14.6 (Costiera Amalfitana)
Cultural:
(ii)(iv)(v)
11.231 (27.750) 1997 [41]
Crespi d'Adda
A row of parallel and connected factory buildings.
Province of Bergamo, Lombardy, İtalya
45°35′36″K 9°32′18″D / 45.59333°K 9.53833°D / 45.59333; 9.53833 (Crespi d'Adda)
Cultural:
(iv)(v)
1995 [42]
Sintra Kültürel Peyzajı Buildings with red roofs on a hillside. Sintra, Portekiz
38°47′0″K 9°25′0″B / 38.783333°K 9.416667°B / 38.783333; -9.416667 (Cultural Landscape of Sintra)
Cultural:
(ii)(iv)(v)
946 (2.340); buffer zone 3.641 (9.000) 1995 [43]
Serra de Tramuntana'nın Kültürel Peyzajı A mountain village with a church. Mallorca, İspanya
39°43′51″K 2°41′41″D / 39.73083°K 2.69472°D / 39.73083; 2.69472 (Cultural Landscape of the Serra de Tramuntana)
Cultural:
(ii)(iv)(v)
30.745 (75.970); buffer zone 78.617 (194.270) 2011 [44]
Delos A row of white lion sculptures on pedestals. Cyclades, South Aegean, Yunanistan
37°24′0″K 25°16′0″D / 37.4°K 25.266667°D / 37.4; 25.266667 (Delos)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)(vi)
351 (870) 1990 [45]
Doñana Ulusal Parkı  Wetlands with birds. Huelva and Seville Provinces, Andalusia, İspanya
36°56′52″K 6°21′32″B / 36.94778°K 6.35889°B / 36.94778; -6.35889 (Doñana National Park)
Natural:
(vii)(ix)(x)
54.252 (134.060) 1994[nb 5] [46]
[47]
Durmitor Milli Parkı Fog in a mountain landscape with white rocks. Karadağ
43°7′59″K 19°1′0″D / 43.13306°K 19.016667°D / 43.13306; 19.016667 (Durmitor National Park)
Natural:
(vii)(viii)(x)
32.100 (79.000) 1980[nb 6] [48]
[49]
Ravenna'daki İlkel Hristiyanlık Anıtları
Mosaic showing a man with a crown.
City and Province of Ravenna, Emilia-Romagna, İtalya
44°25′14″K 12°11′47″D / 44.42056°K 12.19639°D / 44.42056; 12.19639 (Early Christian Monuments of Ravenna)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
132 (330) 1996 [50]
Poreč'in Tarihi Merkezindeki Euphrasian Bazilikası'nın Episkopal Kompleksi Small courtyard of a church with Christian paintings on the outside of the upper floor. Poreč, Istria County, Hırvatistan
45°13′45″K 13°35′40″D / 45.22917°K 13.59444°D / 45.22917; 13.59444 (Episcopal Complex of the Euphrasian Basilica in the Historic Centre of Poreč)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)
110 (270) 1997 [51]
Cerveteri ve Tarquinia'daki Etrüsk Nekropoller Grass-covered conical structures. Provinces of Rome and Viterbo, Lazio, İtalya
42°0′25″K 12°6′7″D / 42.00694°K 12.10194°D / 42.00694; 12.10194 (Etruscan Necropolises of Cerveteri and Tarquinia)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
21 (52); buffer zone 5.786 (14.300) 2004 [52]
Ferrara, Rönesans Şehri ve Po Deltası Sunset over a river. City and Province of Ferrara, Emilia–Romagna, İtalya
44°50′16″K 11°37′10″D / 44.83778°K 11.61944°D / 44.83778; 11.61944 (Ferrara, City of the Renaissance, and its Po Delta)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)(v)(vi)
46.712 (115.430); buffer zone 117.649 (290.720) 1995[nb 7] [53]
[54]
Garajonay Ulusal Parkı A foggy picture of a rain forest riddled with weeds and various plant life. SpaLa Gomera,
İspanya
28°07′35″K 17°14′14″B / 28.126250°K 17.237222°B / 28.126250; -17.237222 (Garajonay National Park)
Natural:SpaGara
(vii), (ix)
3.984 (9.840) 1986
Elvas Sınır Kasabası Garnizonu ve Tahkimatı Ramparts of Elvas. Alentejo, Portekiz
38°52′50″K 7°9′48″B / 38.88056°K 7.16333°B / 38.88056; -7.16333 (Garrison Border Town of Elvas and its Fortifications)
Cultural:
(iv)
179 (440); buffer zone 608 (1.500) 2012 [55]
Gamzigrad-Romuliana, Galerius'un Sarayı Ruins of a building with columns. Eastern Serbia, Sırbistan
43°53′57.5″K 22°11′10″D / 43.899306°K 22.18611°D / 43.899306; 22.18611 (Gamzigrad-Romuliana, Palace of Galerius)
Cultural:
(iii)(iv)
179 (440); buffer zone 545 (1.350) 2007 [56]
CenovaLe Strade Nuove ve Palazzi dei Rolli Şablon:Centre Province of Genoa, Liguria, İtalya
44°24′44″K 8°55′52″D / 44.41222°K 8.93111°D / 44.41222; 8.93111 (Genoa: Le Strade Nuove and the system of the Palazzi dei Rolli)
Cultural:
(ii)(iv)
16 (40); buffer zone 113 (280) 2006 [57]
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Detail of stone carving. District of Divriği, Sivas Province, Türkiye
39°22′25″K 38°7′25″D / 39.37361°K 38.12361°D / 39.37361; 38.12361 (Great Mosque and Hospital of Divriği)
Cultural:
(i)(iv)
2.016 (4.980) 1985 [58]
Göreme Millî Parkı ve Kapadokya White stone pinnacle rocks topped by a dark colored rock. Nevşehir Province in Central Anatolia Region, Türkiye
38°40′0″K 34°51′0″D / 38.666667°K 34.85°D / 38.666667; 34.85 (Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia)
Mixed:
(i)(iii)(v)(vii)
9.576 (23.660) 1985 [59]
Gorham's Mağarası Gorham's Cave.jpg Cebelitarık, Birleşik Krallık
36°07′13″K 5°20′31″B / 36.120397°K 5.342075°B / 36.120397; -5.342075 (Gorham's Cave)[60]
Cultural:
(iii)
2016[60]
Ħal-Saflieni Katakompu Underground structure. Paola, Malta Island, Malta
35°52′17″K 14°30′27″D / 35.87139°K 14.5075°D / 35.87139; 14.5075 (Hal Saflieni Hypogeum)
Cultural:
(iii)
1980 [61]
Hattuşaş: Hitit Başkenti Stone gate with sculpted lions. Sungurlu, Çorum Province, Türkiye
40°0′50″K 34°37′14″D / 40.01389°K 34.62056°D / 40.01389; 34.62056 (Hattusha: the Hittite Capital)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
268 (660) 1986 [62]
Cıva'nın Mirası. Almadén ve Idrija  Almadén mine. Slovenya; İspanya
38°46′31″K 4°50′20″B / 38.77528°K 4.83889°B / 38.77528; -4.83889 (Heritage of Mercury. Almadén and Idrija)
Cultural:
(ii)(iv)
104 (260) 2012 [63]
Pamukkale ve Hierapolis Millî Parkı Hanging white limestone wall. Denizli Province, Türkiye
37°55′26″K 29°7′24″D / 37.92389°K 29.12333°D / 37.92389; 29.12333 (Hierapolis-Pamukkale)
Mixed:
(iii)(iv)(vii)
1.077 (2.660) 1988 [64]
İstanbul'un Tarihî Alanları A large building with a square tower, three mosques and ten minarets near water. Istanbul city and İstanbul Province, Türkiye
41°0′30″K 28°58′48″D / 41.00833°K 28.98°D / 41.00833; 28.98 (Historic Areas of Istanbul)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
678 (1.680) 1985 [65]
Split'in Tarihi Bölgeleri ve Split'teki Diocletianus Sarayı 
A grey palace building with columns.
Split-Dalmatia County, Hırvatistan
43°30′34″K 16°26′36″D / 43.50944°K 16.44333°D / 43.50944; 16.44333 (Historical Complex of Split with the Palace of Diocletian)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)
21 (52) 1979 [66]
Tarihi Cordoba Şehri ve Kurtuba Camii  Dense city centre with white houses and a large church or palace complex. Province of Córdoba, Andalusia, İspanya
37°52′45″K 4°46′47″B / 37.87917°K 4.77972°B / 37.87917; -4.77972 (Historic Centre of Cordoba)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
1984[nb 8] [67]
[68]
Tarihi Èvora Şehri Ruins of a classical columned temple. Évora Municipality, Alentejo, Portekiz
38°24′23″K 7°54′28″B / 38.40639°K 7.90778°B / 38.40639; -7.90778 (Historic Centre of Évora)
Cultural:
(ii)(iv)
1986 [69]
Tarihi Floransa Şehri Bridge across a river with buildings on it. City and Province of Florence, Tuscany, İtalya
43°46′23″K 11°15′22″D / 43.77306°K 11.25611°D / 43.77306; 11.25611 (Historic Centre of Florence)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
505 (1.250) 1982 [70]
Guimarães'in Tarihi Merkezi
A square palace complex with white walls and many chimneys.
Braga District, Minho Province, Portekiz
41°26′27″K 8°17′41″B / 41.44083°K 8.29472°B / 41.44083; -8.29472 (Historic Centre of Guimarães)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)
16 (40); buffer zone 45 (110) 2001 [71]
Tarihi Napoli Şehri Narrow street with five-storied buildings. City and Province of Naples, Campania, İtalya
40°51′5″K 14°15′46″D / 40.85139°K 14.26278°D / 40.85139; 14.26278 (Historic Centre of Naples)
Cultural:
(ii)(iv)
1995 [72]
Tarihi Porto (Oporto) Şehri Metal bridge across a river and city centre built on a hillside. Norte, Portekiz
41°8′30″K 8°37′0″B / 41.14167°K 8.616667°B / 41.14167; -8.616667 (Historic Centre of Oporto)
Cultural:
(iv)
1996 [73]
Tarihi Roma ŞehriPapalık Makamı’nın Ortak Topraksal Haklar ile Paylaşılan Mülkü ve Surdışı St. Paul Bazilikası
Building with white columns in the lower floor and Christian paintings on the walls of the upper floor.
Şablon:Ülke veri Holy See; Roma, Lazio, İtalya
41°53′25″K 12°29′32″D / 41.89028°K 12.49222°D / 41.89028; 12.49222 (Historic Centre of Rome, the Properties of the Holy See in that City Enjoying Extraterritorial Rights and San Paolo Fuori le Mura)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
1.485 (3.670) 1980[nb 9] [74]
Tarihi San Gimignano Şehri A small town dominated by many tall stone towers.. San Gimignano, Province of Siena, Tuscany, İtalya
43°28′5″K 11°2′30″D / 43.46806°K 11.04167°D / 43.46806; 11.04167 (Historic Centre of San Gimignano)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
14 (35) 1990 [75]
Tarihi Siena Şehri A large square surrounded by multi-storied buildings. One of the buildings has a tall and narrow tower. City and Province of Siena, Tuscany, İtalya
43°19′7″K 11°19′54″D / 43.31861°K 11.33167°D / 43.31861; 11.33167 (Historic Centre of Siena)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
170 (420); buffer zone 9.907 (24.480) 1995 [76]
Tarihi Pienza Şehri Narrow street and three-storied houses. Pienza, Province of Siena, Tuscany, İtalya
43°4′37″K 11°40′43″D / 43.07694°K 11.67861°D / 43.07694; 11.67861 (Historic Centre of the City of Pienza)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
441 (1.090) 1996 [77]
Tarihi Urbino Şehri  A large palace in a city. Province of Pesaro, Marte, İtalya
43°43′30″K 12°38′0″D / 43.725°K 12.633333°D / 43.725; 12.633333 (Historic Centre of Urbino)
Cultural:
(ii)(iv)
29 (72); buffer zone 3.609 (8.920) 1998 [78]
Berat ve Ergiri’nin Tarihi Kent Merkezleri White houses with greyish roofs on a hillside. Berat and Gjirokastër, Arnavutluk
40°4′10″K 20°8′0″D / 40.06944°K 20.133333°D / 40.06944; 20.133333 (Historic Centres of Berat and Gjirokastra)
Cultural:
(iii)(iv)
59 (150); buffer zone 136 (340) 2005[nb 10] [79]
Tarihi Toledo Şehri City with churches and other large structures on a hillside near a river. Province of Toledo, Castile–La Mancha, İspanya
39°52′1″K 4°1′46″B / 39.86694°K 4.02944°B / 39.86694; -4.02944 (Historic City of Toledo)
Cultural:
(i)(ii)(vi)
1986 [80]
Tarihi Trogir Şehri  Coastal town with a palm tree promenade and houses with red roofs. Split-Dalmatia County, Hırvatistan
43°30′45″K 16°15′6″D / 43.5125°K 16.25167°D / 43.5125; 16.25167 (Historic City of Trogir)
Cultural:
(ii)(v)
640 (1.600); buffer zone 480 (1.200) 2008 [81]
Tarihi Cuenca Şehri Town built on a rocky cliff. Province of Cuenca, Castile–La Mancha, İspanya
40°4′36″K 2°7′54″B / 40.07667°K 2.13167°B / 40.07667; -2.13167 (Historic Walled Town of Cuenca)
Cultural:
(ii)(v)
1996 [82]
İbiza, Biyoçeşitlilik ve Kültür Balearic Islands, İspanya
38°54′40″K 1°26′7″D / 38.91111°K 1.43528°D / 38.91111; 1.43528 (Ibiza, Biodiversity and Culture)
Mixed:
(ii)(iii)(iv)(ix)(x)
8.564 (21.160) 1999 [83]
Eolie Adaları A group of volcanic islands. Southern Tyrrhenian Sea, İtalya
38°29′16″K 14°56′44″D / 38.48778°K 14.94556°D / 38.48778; 14.94556 (Isole Eolie (Aeolian Islands))
Natural:
(viii)
1.216 (3.000) 2000 [84]
La Lonja de la Seda de Valencia Interior of a building with high curled columns. Valensiya, Province of Valencia, Valencian Community, İspanya
39°28′28″K 0°22′42″B / 39.47444°K 0.37833°B / 39.47444; -0.37833 (La Lonja de la Seda de Valencia)
Cultural:
(i)(iv)
1996 [85]
Pico Adası Bağcılık Kültürü Peyzajı
Vineyards with low walls built of boulders and the sea in the distance.
Azores, Portekiz
38°30′48″K 28°32′28″B / 38.51333°K 28.54111°B / 38.51333; -28.54111 (Landscape of the Pico Island Vineyard Culture)
Cultural:
(iii)(v)
190 (470); buffer zone 2.445 (6.040) 2004 [86]
Las Médulas Landscape with red rocks. Province of León, Castile and León, İspanya
42°28′10″K 6°46′15″B / 42.46944°K 6.77083°B / 42.46944; -6.77083 (Las Médulas)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
1997 [87]
Val di Noto'nun Geç Barok Şehirleri, (Güneydoğu Sicilya)
White baroque church.
Provinces of Catania, Ragusa and Syracuse, Sicily, İtalya
36°53′35.5″K 15°4′8″D / 36.893194°K 15.06889°D / 36.893194; 15.06889 (Late Baroque Towns of the Val di Noto (South-Eastern Sicily))
Cultural:
(i)(ii)(iv)(v)
113 (280); buffer zone 306 (760) 2002 [88]
Madeira'daki Defne Ormanı A foggy picture of the top of a very dense forest. PorMadeira,
Portekiz
32°46′00″K 17°00′00″B / 32.766667°K 17°B / 32.766667; -17 (Laurisilva of Madeira)
Natural:PorLau
(ix), (x)
15.000 (37.000) 1999
İtalya'daki Lombardlar, Places of Power (M.S. 568–774)
Basilica of San Salvatore in Brescia.
İtalya
46°5′39″K 13°25′59″D / 46.09417°K 13.43306°D / 46.09417; 13.43306 (Longobards in Italy. Places of the power (568-774 A.D.))
Cultural:
(ii)(iii)(vi)
14 (35); buffer zone 306 (760) 2011 [89]
Madriu-Perafita-Claror Vadisi A small stone hut in the mountains. Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany, Andorra
42°29′41″K 1°35′44″D / 42.49472°K 1.59556°D / 42.49472; 1.59556 (Madriu-Perafita-Claror Valley)
Cultural:
(v)
2004[nb 11] [90]
[91]
Mantova ve Sabbioneta Palace like building with a colonnade. İtalya
45°9′34″K 10°47′40″D / 45.15944°K 10.79444°D / 45.15944; 10.79444 (Mantua and Sabbioneta)
Cultural:
(ii)(iii)
235 (580); buffer zone 2.330 (5.800) 2008 [92]
Rodos Orta Çağ Şehri Fortresss at a harbour with sailing boats. Rhodes, South Aegean, Yunanistan
36°26′50″K 28°13′40″D / 36.44722°K 28.22778°D / 36.44722; 28.22778 (Medieval City of Rhodes)
Cultural:
(ii)(iv)(v)
66 (160) 1988 [93]
Toskana'daki Medici Villaları ve Bahçeleri Tuscany, İtalya
43°51′28″K 11°18′15″D / 43.85778°K 11.30417°D / 43.85778; 11.30417 (Medici Villas and Gardens in Tuscany)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
125 (310); buffer zone 3.539 (8.750) 2013 [94]
Kosova'daki Ortaçağ Anıtları Stone church with various towers. Kosovo,[nb 12] officially listed as Autonomous Province of Kosovo, Sırbistan
42°39′40″K 20°15′56″D / 42.66111°K 20.26556°D / 42.66111; 20.26556 (Medieval Monuments in Kosovo)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)
288 (710); buffer zone 115 (280) 2004[nb 13] [95]
[96]
Malta'daki Megalit Tapınaklar: ĠgantijaĦaġar QimMnajdra, ve Tarxien Tapınağı
Prehistoric stone structure with a geometric relief.
Gozo and Malta Island, Malta
36°2′57″K 14°16′10″D / 36.04917°K 14.26944°D / 36.04917; 14.26944 (Megalithic Temples of Malta)
Cultural:
(iv)
1980[nb 14] [97]
Drina Köprüsü A bridge with many arcs across a river. Republika Srpska, Bosna-Hersek
43°46′53″K 19°17′17″D / 43.78139°K 19.28806°D / 43.78139; 19.28806 (Mehmed Paša Sokolović Bridge in Višegrad)
Cultural:
(ii)(iv)
150 (370); buffer zone 12 (30) 2007 [98]
Meteora Rock pillars with buildings on top of some of them. Trikala, Thessaly, Yunanistan
39°43′0″K 21°38′0″D / 39.716667°K 21.633333°D / 39.716667; 21.633333 (Meteora)
Mixed:
(i)(ii)(iv)(v)(vii)
272 (670); buffer zone 1.884 (4.660) 1988 [99]
DafniHosios Loukas ve Nea Moni Manastırları
Mosaic of a baptemn.
Attica, Central Greece and North Aegean, Yunanistan
38°24′0″K 22°45′0″D / 38.4°K 22.75°D / 38.4; 22.75 (Monasteries of Daphni, Hosios Loukas and Nea Moni of Chios)
Cultural:
(i)(iv)
370 (910); buffer zone 5.816 (14.370) 1990 [100]
Escurial Manastırı ve ÇevresiMadrid A large building complex with towers. San Lorenzo de El Escorial, Community of Madrid, İspanya
40°34′54″K 4°7′35″B / 40.58167°K 4.12639°B / 40.58167; -4.12639 (Monastery and Site of the Escurial, Madrid)
Cultural:
(i)(ii)(vi)
1984 [101]
Alcobaça Manastırı Church facade integrated into a complex of white buildings with red roofs. Alcobaça, Leiria District, Portekiz
39°33′0″K 8°58′36″B / 39.55°K 8.97667°B / 39.55; -8.97667 (Monastery of Alcobaça)
Cultural:
(i)(iv)
1989 [102]
Batalha Manastırı Gothic church Batalha, Leiria District, Portekiz
39°39′28″K 8°49′37″B / 39.65778°K 8.82694°B / 39.65778; -8.82694 (Monastery of Batalha)
Cultural:
(i)(ii)
098 (240); buffer zone 86 (210) 1983 [103]
Jerónimos Manastırı ve Belém KulesiLizbon White tower near the sea. Lizbon, Portekiz
38°41′31″K 9°12′57″B / 38.69194°K 9.21583°B / 38.69194; -9.21583 (Monastery of the Hieronymites and Tower of Belém in Lisbon)
Cultural:
(iii)(vi)
266 (660); buffer zone 103 (250) 1983[nb 15] [104]
Monte San Giorgio A wooded mountain and a lake. İtalya; İsviçre
45°53′20″K 8°54′50″D / 45.88889°K 8.91389°D / 45.88889; 8.91389 (Monte San Giorgio)
Natural:
(viii)
1.089 (2.690); buffer zone 3.207 (7.920) 2003[nb 16] [105]
[106]
Asturias Krallığı ve Oviedo Anıtları
High and narrow stone church building.
Asturias, İspanya
43°21′45″K 5°50′35″B / 43.3625°K 5.84306°B / 43.3625; -5.84306 (Monuments of Oviedo and the Kingdom of the Asturias)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
1985[nb 17] [107]
[108]
Aynoroz A large building complex and church built on a cliffside. Autonomous region of Mount Athos, Yunanistan
40°16′0″K 24°13′0″D / 40.266667°K 24.216667°D / 40.266667; 24.216667 (Mount Athos)
Mixed:
(i)(ii)(iv)(v)(vi)(vii)
33.042 (81.650) 1988 [109]
Etna Yanardağı  Sicily, İtalya
37°45′22″K 14°59′48″D / 37.75611°K 14.99667°D / 37.75611; 14.99667 (Mount Etna)
Natural:
(viii)
19.237 (47.540) 2013 [110]
Aragon'daki Müdeccen Mimarisi
A tower of reddish stone.
Teruel and Zaragoza Provinces, Aragon, İspanya
40°20′38″K 1°6′26″B / 40.34389°K 1.10722°B / 40.34389; -1.10722 (Mudéjar Architecture of Aragon)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
1986[nb 18] [111]
Ohri'deki Doğal ve Kültürel Miras Stone church next to a lake. Ohrid Municipality, Kuzey Makedonya
41°7′5″K 20°48′48″D / 41.11806°K 20.81333°D / 41.11806; 20.81333 (Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region)
Mixed:
(i)(iii)(iv)(vii)
83.350 (206.000) 1979[nb 19] [112]
[113]
KotorKotor'un Doğal ve Kültürel-Tarihi Bölgesi A town in rocky mountains next to a bay or lake. Bay of Kotor, Kotor and surrounding territory, Karadağ
42°29′0″K 18°42′0″D / 42.483333°K 18.7°D / 42.483333; 18.7 (Natural and Culturo-Historical Region of Kotor)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
1979 [114]
[115]
[116]
Selimiye Camii ve Külliyesi Large mosque with four minarets and a large dome of dark stone. Edirne, East Thrace, Türkiye
41°40′40″K 26°33′34″D / 41.67778°K 26.55944°D / 41.67778; 26.55944 (Selimiye Mosque and its Social Complex)
Cultural:
(i)(iv)
250 (620); buffer zone 38 (94) 2011 [117]
Tarihi Mostar Şehri ve Mostar Köprüsü  A high bridge across a river with its peak at the middle. Herzegovina-Neretva Canton, Bosna-Hersek
43°20′53″K 17°48′39″D / 43.34806°K 17.81083°D / 43.34806; 17.81083 (Old Bridge Area of the Old City of Mostar)
Cultural:
(vi)
2005 [118]
Nemrut Dağı Large sculpted heads of a bird and a human lying on the ground. Adıyaman Province, Türkiye
38°2′12″K 38°45′49″D / 38.03667°K 38.76361°D / 38.03667; 38.76361 (Nemrut Dağ)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
11 (27) 1987 [119]
Çatalhöyük Neolitik Kenti Excavations at the southern area of the site. Central Anatolia Region, Türkiye
37°40′0″K 32°49′41″D / 37.666667°K 32.82806°D / 37.666667; 32.82806 (Neolithic Site of Çatalhöyük)
Cultural:
(iii)(iv)
37 (91); buffer zone 111 (270) 2012 [120]
Tarihi Dubrovnik Şehri Marina in a city with churches and a fort. Dubrovnik-Neretva County, Hırvatistan
42°39′2″K 18°5′29″D / 42.65056°K 18.09139°D / 42.65056; 18.09139 (Old City of Dubrovnik)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
97 (240); buffer zone 54 (130) 1979[nb 20] [121]
[122]
[123]
Tarihi Salamanca Şehri Cityscape with two large churches. Province of Salamanca, Castile and León, İspanya
40°57′55″K 5°39′52″B / 40.96528°K 5.66444°B / 40.96528; -5.66444 (Old City of Salamanca)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
1988 [124]
Tarihi Ávila Şehri ve Sur Dışı Kiliseleri Defensive stone wall with semi-circular towers. Province of Ávila, Castile and León, İspanya
40°39′23″K 4°42′0″B / 40.65639°K 4.7°B / 40.65639; -4.7 (Old Town of Ávila with its Extra-Muros Churches)
Cultural:
(iii)(iv)
1985[nb 21] [125]
Tarihi Cáceres Şehri  An old town with churches built on a hillside. Province of Cáceres, Extremadura, İspanya
39°28′28″K 6°22′12″B / 39.47444°K 6.37°B / 39.47444; -6.37 (Old Town of Cáceres)
Cultural:
(iii)(iv)
1986 [126]
Korfu Eski Şehri View over an old town near the sea with a castle. Corfu, Ionian Islands, Yunanistan
39°37′26″K 19°55′39″D / 39.62389°K 19.9275°D / 39.62389; 19.9275 (Old Town of Corfu)
Cultural:
(iv)
70 (170); buffer zone 162 (400) 2007 [127]
Tarihi Segovia Şehri ve Antik Su Kemeri A three-storied aqueduct running through a town. Province of Segovia, Castile and León, İspanya
40°56′54.5″K 4°7′9″B / 40.948472°K 4.11917°B / 40.948472; -4.11917 (Old Town of Segovia and its Aqueduct)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
1985 [128]
Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler Constantine and Helen, Church of Archangel Michael, Pedoulas Troodos Mountains, Limassol and Nicosia Districts, Kıbrıs Cumhuriyeti
34°55′13″K 33°5′45″D / 34.92028°K 33.09583°D / 34.92028; 33.09583 (Painted Churches in the Troodos Region)
Cultural:
(iii)(vi)
1985[nb 22] [129]
[130]
Barselona'daki Katalan Müzik Sarayı ve Sant Pau Hastanesi Binaları A large building complex of red stone. Province of Barcelona, Catalonia, İspanya
41°23′16″K 2°10′30″D / 41.38778°K 2.175°D / 41.38778; 2.175 (Palau de la Música Catalana and Hospital de Sant Pau, Barcelona)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
1997[nb 23] [131]
Selanik'in Erken Hristiyan ve Bizans Anıtları A church with a square bell tower. Thessaloniki, Central Macedonia, Yunanistan
40°38′18″K 22°57′54″D / 40.63833°K 22.965°D / 40.63833; 22.965 (Paleochristian and Byzantine Monuments of Thessalonika)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
533 (1.320) 1988 [132]
Elche Palmiye Korusu
A forest of palm trees with a city in the background.
Province of Alicante, Valencian Community, İspanya
38°16′10″K 0°41′54″D / 38.26944°K 0.69833°D / 38.26944; 0.69833 (Palmeral of Elche)
Cultural:
(ii)(v)
2000 [133]
Baf  A colorful mosaic showing various people. Paphos District, Kıbrıs Cumhuriyeti
34°45′30″K 32°24′20″D / 34.75833°K 32.40556°D / 34.75833; 32.40556 (Paphos)
Cultural:
(iii)(vi)
1980 [134]
Pergamon Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı Pergamon - 01.jpg Bergama, İzmir Türkiye
39°7′33″K 27°10′48″D / 39.12583°K 27.18°D / 39.12583; 27.18 (Pergamom)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
333 (820); buffer zone 477 (1.180) 2014 [135]
Piazza del Duomo, Pisa White church, leaning tower and a circular building. City and Province of Pisa, Tuscany, İtalya
43°43′23″K 10°23′47″D / 43.72306°K 10.39639°D / 43.72306; 10.39639 (Piazza del Duomo, Pisa)
Cultural:
(i)(ii)(iv)(vi)
887 (2.190); buffer zone 254 (630) 1987[nb 24] [136]
[137]
Plitvice Gölleri Milli Parkı  Turqois colored lakes among white rocks. Lika-Senj County, Hırvatistan
44°52′40″K 15°36′52″D / 44.87778°K 15.61444°D / 44.87778; 15.61444 (Plitvice Lakes National Park)
Natural:
(vii)(viii)(ix)
19.200 (47.000) 1979[nb 25] [138]
[139]
[140]
Poblet Manastırı 
Entrance to a beige stone church decorated with sculptures..
Vimbodí i Poblet, Province of Tarragona, Catalonia, İspanya
41°22′51″K 1°4′57″D / 41.38083°K 1.0825°D / 41.38083; 1.0825 (Poblet Monastery)
Cultural:
(i)(iv)
1991 [141]
Porto VenerePalmariaTino ve TinettoCinque Terre A coastal town with multi storied colorful houses. Province of La Spezia, Liguria, İtalya
44°6′25″K 9°43′45″D / 44.10694°K 9.72917°D / 44.10694; 9.72917 (Portovenere, Cinque Terre, and the Islands (Palmaria, Tino and Tinetto))
Cultural:
(ii)(iv)(v)
4.689 (11.590) 1997 [142]
Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler
Pile dwelling over a lake.
Avusturya; Fransa; Almanya; İtalya; Slovenya; İsviçre
47°16′42″K 8°12′27″D / 47.27833°K 8.2075°D / 47.27833; 8.2075 (Prehistoric Pile dwellings around the Alps)
Cultural:
(iv)(v)
274 (680); buffer zone 3.961 (9.790) 2011 [143]
Côa Vadisi ve Siega Verde'deki Tarih Öncesi Kaya İşlemeleri Rock carvings of animals including a horse. Portekiz; İspanya
40°41′51″K 6°39′40″B / 40.6975°K 6.66111°B / 40.6975; -6.66111 (Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley and Siega Verde)
Cultural:
(i)(iii)
1998[nb 26] [144]
Pireneler-Monte Perdido A rocky mountain landscape. Gèdre, Hautes-Pyrénées, Midi-Pyrénées, Fransa; Communes of Torla, Fanlo, Tella-Sin, Puértolas and Bielsa in Province of Huesca, Aragon, İspanya
42°41′K 0°0′D / 42.683°K 0°D / 42.683; 0 (Pyrénées - Mont Perdu)
Mixed:
(iii)(iv)(v)(vii)(viii)
30.639 (75.710) 1997[nb 27] [145]
Pythagorion ve Sisam Heraionu
Ruins and a column.
Samos, North Aegean, Yunanistan
37°41′27″K 26°56′36″D / 37.69083°K 26.94333°D / 37.69083; 26.94333 (Pythagoreion and Heraion of Samos)
Cultural:
(ii)(iii)
668 (1.650); buffer zone 402 (990) 1992 [146]
Úbeda ve Baeza'daki Rönesans Anıt Topluluğu A stone church with one tower. Province of Jaen, Andalusia, İspanya
38°0′41″K 3°22′16″B / 38.01139°K 3.37111°B / 38.01139; -3.37111 (Renaissance Monumental Ensembles of Úbeda and Baeza)
Cultural:
(ii)(iv)
900 (2.200); buffer zone 176 (430) 2003 [147]
Savoya Kraliyet Hanedanı Sarayları  Large symmetrical palace complex with white walls. Province of Turin, Piedmont, İtalya
45°4′21″K 7°41′9″D / 45.0725°K 7.68583°D / 45.0725; 7.68583 (Residences of the Royal House of Savoy)
Cultural:
(i)(ii)(iv)(v)
371 (920); buffer zone 6.931 (17.130) 1997[nb 28] [148]
[149]
Albula/Bernina Peyzajlarındaki Rhaetian Demiryolları A train running through a snowy mountain valley. İtalya; İsviçre
46°29′54″K 9°50′47″D / 46.49833°K 9.84639°D / 46.49833; 9.84639 (Rhaetian Railway in the Albula / Bernina Landscapes)
Cultural:
(ii)(iv)
152 (380); buffer zone 109.386 (270.300) 2008 [150]
İber Akdeniz Havzası'ndaki kaya sanatları
Rock drawing of a deer.
Andalusia, Aragon, Castile–La Mancha, Catalonia, Murcia and Valencia, İspanya
39°47′24″K 1°2′0″B / 39.79°K 1.033333°B / 39.79; -1.033333 (Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula)
Cultural:
(iii)
1998 [151]
Valcamonica Kaya Resimleri  Rock drawing of warriors. Province of Brescia, Lombardy, İtalya
45°57′25″K 10°17′50″D / 45.95694°K 10.29722°D / 45.95694; 10.29722 (Rock Drawings in Valcamonica)
Cultural:
(iii)(vi)
432 (1.070); buffer zone 1.018 (2.520) 1979 [152]
Lugo'daki Antik Roma Surları A stone wall. Province of Lugo, Galicia, İspanya
43°0′40″K 7°33′12″B / 43.01111°K 7.55333°B / 43.01111; -7.55333 (Roman Walls of Lugo)
Cultural:
(iv)
2000 [153]
Santiago de Compostela Yolu A shell and a drinking bottle. Aragon, Navarre, La Rioja, Castile and León and Galicia, İspanya
42°27′33″K 5°53′0″B / 42.45917°K 5.883333°B / 42.45917; -5.883333 (Route of Santiago de Compostela)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
1993 [154]
Santa María de Guadalupe Kraliyet Manastırı A complex of various buildings including towers made of natural stones. Guadalupe, Province of Cáceres, Extremadura, İspanya
39°27′10″K 5°19′39″B / 39.45278°K 5.3275°B / 39.45278; -5.3275 (Royal Monastery of Santa María de Guadalupe)
Cultural:
(iv)(vi)
1993 [155]
Lombardiya ve Piyemonte'nin Kutsal Dağları A circular building on top of a mountain. Lombardy, Piedmont, İtalya
45°58′28″K 9°10′10″D / 45.97444°K 9.16944°D / 45.97444; 9.16944 (Sacri Monti of Piedmont and Lombardy)
Cultural:
(ii)(iv)
91 (220); buffer zone 722 (1.780) 2003 [156]
Epidaurus'taki Asklepios Tapınağı Ruins of an amphitheatre. Argolis, Peloponnese, Yunanistan
37°40′0″K 23°7′0″D / 37.666667°K 23.116667°D / 37.666667; 23.116667 (Sanctuary of Asklepios at Epidaurus)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
1.394 (3.440); buffer zone 3.386 (8.370) 1988 [157]
San Cristóbal de La Laguna A modern plaza with many large trees and a fountain in the middle. SpaProvince of Santa Cruz de Tenerife,
İspanya
28°28′40″K 16°18′42″B / 28.477889°K 16.311778°B / 28.477889; -16.311778 (San Cristóbal de La Laguna)
Cultural:SpaSan
(ii), (iv)
60 (150) 1999
San Marino'nun Tarihi Merkezi ve Monte Titano Mountain with some rocks and three fortresses on top. San Marino
43°55′58″K 12°27′7″D / 43.93278°K 12.45194°D / 43.93278; 12.45194 (San Marino Historic Centre and Mount Titano)
Cultural:
(iii)
55 (140); buffer zone 167 (410) 2008 [158]
San Millán Yuso ve San Millán Suso Manastırları An old church building of stone. San Millán de la Cogolla, La Rioja, İspanya
42°19′33″K 2°51′54″B / 42.32583°K 2.865°B / 42.32583; -2.865 (San Millán Yuso and Suso Monasteries)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
19 (47); buffer zone 266 (660) 1997 [159]
Santiago de Compostela (Eski Şehir) A large cathedral with many towers. Province of A Coruña, Galicia, İspanya
42°52′51″K 8°32′41″B / 42.88083°K 8.54472°B / 42.88083; -8.54472 (Santiago de Compostela (Old Town))
Cultural:
(i)(ii)(vi)
1985 [160]
Škocjan Mağaraları Very large entrance to a cave. Škocjan pri Divaci, Matavun and Betanja in Divača and Sežana communes, Obalno-kraška statistical region, Slovenya
45°40′0″K 14°0′0″D / 45.666667°K 14°D / 45.666667; 14 (Škocjan Caves)
Natural:
(vii)(viii)
413 (1.020) 1986 [161]
Hvar Adası'ndaki Stari Grad Ovası Foundations of a former building and a plain with trees. Split-Dalmatia County, Hırvatistan
43°10′54″K 16°38′19″D / 43.18167°K 16.63861°D / 43.18167; 16.63861 (Stari Grad Plain)
Cultural:
(ii)(iii)(v)
1.377 (3.400); buffer zone 6.403 (15.820) 2008 [162]
Stari Ras ve Sopoćani
Ruins of a fortress in the mountains.
near Novi Pazar, Raška District, Sırbistan
43°7′8″K 20°25′22″D / 43.11889°K 20.42278°D / 43.11889; 20.42278 (Stari Ras and Sopoćani)
Cultural:
(i)(iii)
199 (490); buffer zone 9.936 (24.550) 1979 [163]
Studenica Manastırı Kraljevo, Raška District, Sırbistan
43°29′10″K 20°32′12″D / 43.48611°K 20.53667°D / 43.48611; 20.53667 (Studenica Monastery)
Cultural:
(i)(ii)(iv)(vi)
116 (290); buffer zone 269 (660) 1986 [164]
Barumini nuraghes Foundations of former circular buildings. Barumini, Province of Medio Campidano, Sardinia, İtalya
39°42′21″K 8°59′29″D / 39.70583°K 8.99139°D / 39.70583; 8.99139 (Su Nuraxi di Barumini)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
233 (580); buffer zone 392 (970) 1997 [165]
Siraküza ve Pantalica Nekropolü Rock caves on a hillside. City and Province of Syracuse, Sicily, İtalya
37°3′34″K 15°17′35″D / 37.05944°K 15.29306°D / 37.05944; 15.29306 (Syracuse and the Rocky Necropolis of Pantalica)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)(vi)
2005 [166]
Bassae'deki Apollon Epikurios Tapınağı Ruins of a temple with columns. Messenia, Arkadya and Elis, Western Peloponnese, Yunanistan
37°26′6″K 21°53′49″D / 37.435°K 21.89694°D / 37.435; 21.89694 (Temple of Apollo Epicurius at Bassae)
Cultural:
(i)(ii)(iii)
20 (49); buffer zone 202 (500) 1986 [167]
Šibenik'teki St. James Katedrali
A white church with a dome.
Šibenik, Šibenik-Knin County, Hırvatistan
43°44′11″K 15°53′25″D / 43.73639°K 15.89028°D / 43.73639; 15.89028 (The Cathedral of St James in Šibenik)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
010 (25) 2000 [168]
Dolomitler  A rocky mountain landscape. İtalya
46°36′47″K 12°9′47″D / 46.61306°K 12.16306°D / 46.61306; 12.16306 (The Dolomites)
Natural:
(vii)(viii)
141.903 (350.650); buffer zone 89.267 (220.580) 2009 [169]
Aziz Yuhanna Manastırı ve Apokalipsis Mağarası ile birlikte Batnaz Adası'nın Tarihî Merkezi (Hora) Fortress of dark stones on a hill above a town with white houses. Patmos, Dodecanese, South Aegean, Yunanistan
37°18′0″K 26°33′0″D / 37.3°K 26.55°D / 37.3; 26.55 (The Historic Centre (Chorá) with the Monastery of Saint-John the Theologian and the Cave of the Apocalypse)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
1999 [170]
Sassi ve Matera'nın Rupestrian Kiliseleri Parkı  Structures built into the rock. City and Province of Matera, Basilicata, İtalya
40°39′59″K 16°36′37″D / 40.66639°K 16.61028°D / 40.66639; 16.61028 (The Sassi and the Park of the Rupestrian Churches of Matera)
Cultural:
(iii)(iv)(v)
1.016 (2.510); buffer zone 4.365 (10.790) 1993 [171]
TrulliAlberobello Small white houses with conic roofs. Province of Bari, Apulia, İtalya
40°46′57″K 17°14′13″D / 40.7825°K 17.23694°D / 40.7825; 17.23694 (The Trulli of Alberobello)
Cultural:
(iii)(iv)(v)
11 (27) 1996 [172]
Herkül Kulesi  A stone tower with a square base topped by two octagonal sections. A Coruña, Galicia, İspanya
43°23′9″K 8°24′23″B / 43.38583°K 8.40639°B / 43.38583; -8.40639 (Tower of Hercules)
Cultural:
(iii)
233 (580); buffer zone 1.936 (4.780) 2009 [173]
Alcalá Üniversitesi ve Tarihî Semt Plateresque facade of a three storied building. Community of Madrid, İspanya
40°28′53″K 3°22′5″B / 40.48139°K 3.36806°B / 40.48139; -3.36806 (University and Historic Precinct of Alcalá de Henares)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
1998 [174]
Coimbra Üniversitesi - Alta ve Sofya A number of buildings surrounding a central court with a clocktower to the left. Coimbra, Portekiz
40°12′28″K 8°25′32.79″B / 40.20778°K 8.425775°B / 40.20778; -8.425775 (University of Coimbra – Alta and Sofia)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
36 (89); buffer zone 82 (200) 2013 [175]
Val d'Orcia Hilly grass landscape. Province of Siena, Tuscany, İtalya
43°4′K 11°33′D / 43.067°K 11.55°D / 43.067; 11.55 (Val d'Orcia)
Cultural:
(iv)(vi)
61.188 (151.200); buffer zone 5.660 (14.000) 2004 [176]
Vatikan Large circular square with colonned buildings and an obilisk in the middle. Şablon:Ülke veri Holy See
41°54′8″K 12°27′27″D / 41.90222°K 12.4575°D / 41.90222; 12.4575 (Vatican City)
Cultural:
(i)(ii)(iv)(vi)
1984 [177]
Venedik ve Venedik Lagünü A city with churches among water. Province of Venezia, Veneto, İtalya
45°26′3.5″K 12°20′20″D / 45.434306°K 12.33889°D / 45.434306; 12.33889 (Venice and its Lagoon)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(v)(vi)
1987 [178]
Hadrianus'un VillasıTivoli Ruins of a stone building. Tivoli, Province of Rome, Lazio, İtalya
41°56′39″K 12°46′19″D / 41.94417°K 12.77194°D / 41.94417; 12.77194 (Villa Adriana (Tivoli))
Cultural:
(i)(ii)(iii)
80 (200); buffer zone 500 (1.200) 1999 [179]
Villa d'Este, Tivoli Fountain and waterfall in a park. Tivoli, Province of Rome, Lazio, İtalya
41°57′50″K 12°47′47″D / 41.96389°K 12.79639°D / 41.96389; 12.79639 (Villa d'Este, Tivoli)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
450 (1.100); buffer zone 700 (1.700) 2001 [180]
Villa Romana del Casale  Mosaic of girls in bikini playing with a ball. Piazza Armerina, Province of Enna, Sicily, İtalya
37°21′58″K 14°20′3″D / 37.36611°K 14.33417°D / 37.36611; 14.33417 (Villa Romana del Casale)
Cultural:
(i)(ii)(iii)
892 (2.200); buffer zone 10 (25) 1997 [181]
Piyemonte'deki Üzüm Bağları Peyzajı : Langhe-Roero ve Monferrato Green vineyards cover rolling hills Langhe and Montferrat, Piedmont, İtalya
44°36′31″K 7°57′49″D / 44.60861°K 7.96361°D / 44.60861; 7.96361 (Vineyard Landscape of Piedmont)
Cultural:
(iii)(v)
10.789 (26.660); buffer zone 76.249 (188.420) 2014 [182]
Vizcaya Köprüsü  A metal transporter bridge running high above a river in a town. Biscay, Basque Country, İspanya
43°19′23″K 3°1′1″B / 43.32306°K 3.01694°B / 43.32306; -3.01694 (Vizcaya Bridge)
Cultural:
(i)(ii)
086 (210); buffer zone 12 (30) 2006 [183]
Antoni Gaudí'nin Eserleri A large palace structure with many towers under construction. İspanya
41°24′48″K 2°9′11″D / 41.41333°K 2.15306°D / 41.41333; 2.15306 (Works of Antoni Gaudí)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
1984[nb 29] [184]
[185]
Ksanthos ve Letoon Ruins of buildings and of an amphitheatre. Muğla and Antalya Provinces, Türkiye
36°20′6″K 29°19′13″D / 36.335°K 29.32028°D / 36.335; 29.32028 (Xanthos-Letoon)
Cultural:
(ii)(iii)
126 (310); buffer zone 63 (160) 1988 [186]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Extended in 1999 by a small coastal area in order to prevent tourism developments and minor modification in 2007 declaring the Butrint National Park as buffer zone.
  2. ^ Minor boundary modification in 2010.
  3. ^ Extended in 2008 to include the Palaeolithic cave art of Northern Spain and name change from Altamira Cave to the present name.
  4. ^ Extended in 1996 to include sites outside of the vicinity of Vicenza and name change from Vicenza, City of Palladio to the present name.
  5. ^ Extended in 2005 to bring the property in line with the extended National Park.
  6. ^ Minor modification of boundaries in 2005 to bring it in line with those of the state National Park.
  7. ^ Extended in 1999 to include the Po Delta and name change from Ferrara, city of the Renaissance to the present name.
  8. ^ Extended in 1994 to include the surroundings of the Cathedral–Mosque of Córdoba and name change from Mosque of Cordoba to the present name.
  9. ^ Extended in 1990 and name change from Historic Centre of Rome to the present name.
  10. ^ Extension of borders in 2008.
  11. ^ Minor extension of the buffer zone in 2006.
  12. ^ Şablon:Kosovo-note
  13. ^ Extended in 2006 to include the Patriarchate of Peć monastery, the Gračanica monastery and Our Lady of Ljeviš. Name change from Dečani Monastery to the present name.
  14. ^ Extended in 1992 to include the temples of Ħaġar Qim, Mnajdra, Ta' Ħaġrat, Skorba and Tarxien.
  15. ^ Extension of the buffer zone of the Tower of Belém in 2008.
  16. ^ Extended in 2010 to include the Italian portion of the site.
  17. ^ Extended in 1998 to include the Cámara Santa, San Julián de los Prados and the La Foncalada fountain in Oviedo. Name change from Churches of the Kingdom of the Asturias to the present name.
  18. ^ Extended in 2001 to include architecture outside of Teruel in Calatayud, Cervera de la Cañada, Tobed and Zaragoza. Name change from Mudejar Architecture of Teruel to the present name.
  19. ^ Extended in 1980 to include the cultural and historical area and name change from Lake Ohrid to Ohrid region with its cultural and historical aspects and its natural environment. Minor boundary modification in 2009.
  20. ^ Extended in 1994.
  21. ^ Minor extension of the boundary in 2007.
  22. ^ Extended in 2001 to include the church Metamorfosis tou Sotiros (Transfiguration of the Saviour) in Palaichori.
  23. ^ Minor modification of the buffer zone in 2008.
  24. ^ Minor modification to boundaries in 2007.
  25. ^ Extended in 2000 by 10.020 ha (24.800 akre) to ensure the integrity of the site.
  26. ^ Extended in 2010 by the Siega Verde site in Spain and name change from Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley to the present name.
  27. ^ Extended in 1999 by an area of 550 ha (1.400 akre) in the upper Valley of Héas.
  28. ^ Minor modification of boundaries in 2010.
  29. ^ Extended in 2005 to include the Nativity façade and Crypt of Sagrada Familia, Casa Vicens, Casa Batlló, and the Crypt in Colonia Güell. Name change from Parque Güell, Palacio Güell and Casa Mila in Barcelona to the present name.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Notlar
  1. ^ "18th-Century Royal Palace at Caserta with the Park, the Aqueduct of Vanvitelli, and the San Leucio Complex". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  2. ^ "Acropolis, Athens". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  3. ^ "Alhambra, Generalife and Albayzín, Granada". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  4. ^ "Alto Douro Wine Region". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  5. ^ ”Le genie architectural des Normands a su s’adapter aux lieux en prenant ce qu’il y a de meilleur dans le savoir-faire des batisseurs arabes et byzantins”, Les Normands en Sicile, p.14
  6. ^ "Aranjuez Cultural Landscape". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  7. ^ "Archaeological Area and the Patriarchal Basilica of Aquileia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  8. ^ "Archaeological Area of Agrigento". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  9. ^ "Archaeological Areas of Pompei, Herculaneum and Torre Annunziata". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  10. ^ "Archaeological Ensemble of Tárraco". UNESCO. 11 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  11. ^ "Archaeological Ensemble of Mérida". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  12. ^ "Archaeological Site of Aigai (modern name Vergina)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  13. ^ "Archaeological Site of Atapuerca". UNESCO. 13 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  14. ^ "Archaeological Site of Delphi". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  15. ^ "Archaeological Site of Mystras". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  16. ^ "Archaeological Site of Olympia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  17. ^ "Archaeological Sites of Mycenae and Tiryns". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  18. ^ "Archaeological Site of Troy". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  19. ^ "Assisi, the Basilica of San Francesco and Other Franciscan Sites". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  20. ^ "Botanical Garden (Orto Botanico), Padua". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  21. ^ "Burgos Cathedral". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  22. ^ "Bursa and Cumalıkızık: the Birth of the Ottoman Empire". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aug 2014. 
  23. ^ "Butrint". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  24. ^ 21st session 1997, ss. 24–25
  25. ^ 29th session 2005, ss. 31–32
  26. ^ "Castel del Monte". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  27. ^ "Catalan Romanesque Churches of the Vall de Boí". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  28. ^ "Cathedral, Alcázar and Archivo de Indias in Seville". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  29. ^ "Cathedral, Torre Civica and Piazza Grande, Modena". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  30. ^ "Cave of Altamira and Paleolithic Cave Art of Northern Spain". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  31. ^ "Central Zone of the Town of Angra do Heroismo in the Azores". UNESCO. 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  32. ^ "Choirokoitia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  33. ^ "Church and Dominican Convent of Santa Maria delle Grazie with "The Last Supper" by Leonardo da Vinci". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  34. ^ "Cilento and Vallo di Diano National Park with the Archeological sites of Paestum and Velia, and the Certosa di Padula". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  35. ^ "City of Safranbolu". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  36. ^ "City of Valletta". UNESCO. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  37. ^ "City of Verona". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  38. ^ "City of Vicenza and the Palladian Villas of the Veneto". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  39. ^ "Decision - 20COM VIII.C - Extension and Change of Name: The City of Vicenza and the Palladian Villas of the Veneto (Italy)". UNESCO. 10 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  40. ^ "Convent of Christ in Tomar". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  41. ^ "Costiera Amalfitana". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  42. ^ "Crespi d'Adda". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  43. ^ "Cultural Landscape of Sintra". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  44. ^ "Cultural Landscape of the Serra de Tramuntana". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  45. ^ "Delos". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  46. ^ "Doñana National Park". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  47. ^ "Decision - 29COM 8B.16 - Minor Modifications to the boundaries (Doñana National Park )". UNESCO. 26 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  48. ^ "Durmitor National Park". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  49. ^ "Decision - 29COM 8B.15 - Minor Modifications to the boundaries (Durmitor National Park )". UNESCO. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  50. ^ "Early Christian Monuments of Ravenna". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  51. ^ "Episcopal Complex of the Euphrasian Basilica in the Historic Centre of Poreč". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  52. ^ "Etruscan Necropolises of Cerveteri and Tarquinia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  53. ^ "Ferrara, City of the Renaissance, and its Po Delta". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  54. ^ "Decision - 23COM VIII.C.2 - Extension: Ferrara, City of the Renaissance and its Po Delta (extension of Ferrara, city of the Renaissance) (Italy)". UNESCO. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  55. ^ "Garrison Border Town of Elvas and its Fortifications". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2012. 
  56. ^ "Gamzigrad-Romuliana, Palace of Galerius". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  57. ^ "Genoa: Le Strade Nuove and the system of the Palazzi dei Rolli". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  58. ^ "Great Mosque and Hospital of Divriği". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  59. ^ "Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  60. ^ a b Gorham's Cave Complex, UNESCO, erişim tarihi: 15 Temmuz 2016 
  61. ^ "Hal Saflieni Hypogeum". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  62. ^ "Hattusha: the Hittite Capital". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  63. ^ "Heritage of Mercury. Almadén and Idrija". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  64. ^ "Hierapolis-Pamukkale". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  65. ^ "Historic Areas of Istanbul". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  66. ^ "Historical Complex of Split with the Palace of Diocletian". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  67. ^ "Historic Centre of Cordoba". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  68. ^ "Decision - 18COM XI - Extension and Change of Name: The Historic Centre of Cordoba (extension of the Mosque of Cordoba) (Spain)". UNESCO. 30 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  69. ^ "Historic Centre of Évora". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  70. ^ "Historic Centre of Florence". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  71. ^ "Historic Centre of Guimarães". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  72. ^ "Historic Centre of Naples". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  73. ^ "Historic Centre of Oporto". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  74. ^ "Historic Centre of Rome, the Properties of the Holy See in that City Enjoying Extraterritorial Rights and San Paolo Fuori le Mura". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  75. ^ "Historic Centre of San Gimignano". UNESCO. 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  76. ^ "Historic Centre of Siena". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  77. ^ "Historic Centre of the City of Pienza". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  78. ^ "Historic Centre of Urbino". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  79. ^ "Historic Centres of Berat and Gjirokastra". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  80. ^ "Historic City of Toledo". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  81. ^ "Historic City of Trogir". UNESCO. 21 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  82. ^ "Historic Walled Town of Cuenca". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  83. ^ "Ibiza, Biodiversity and Culture". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  84. ^ "Isole Eolie (Aeolian Islands)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  85. ^ "La Lonja de la Seda de Valencia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  86. ^ "Landscape of the Pico Island Vineyard Culture". UNESCO. 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  87. ^ "Las Médulas". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  88. ^ "Late Baroque Towns of the Val di Noto (South-Eastern Sicily)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  89. ^ "Longobards in Italy. Places of the power (568-774 A.D.)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  90. ^ "Madriu-Perafita-Claror Valley". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  91. ^ "Decision - 30COM 8B.59 - Minor modifications to the boundaries (Madriu-Perafita-Claror Valley)". UNESCO. 13 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  92. ^ "Mantua and Sabbioneta". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  93. ^ "Medieval City of Rhodes". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  94. ^ "Medici Villas and Gardens in Tuscany". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  95. ^ "Medieval Monuments in Kosovo". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  96. ^ 30th session 2006, ss. 157–158
  97. ^ "Megalithic Temples of Malta". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  98. ^ "Mehmed Paša Sokolović Bridge in Višegrad". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  99. ^ "Meteora". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  100. ^ "Monasteries of Daphni, Hosios Loukas and Nea Moni of Chios". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  101. ^ "Monastery and Site of the Escurial, Madrid". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  102. ^ "Monastery of Alcobaça". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  103. ^ "Monastery of Batalha". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  104. ^ "Monastery of the Hieronymites and Tower of Belém in Lisbon". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  105. ^ "Monte San Giorgio". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  106. ^ "Decision - 34COM 8B.6 - Natural Properties- Monte San Giorgio (Italy)". UNESCO. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  107. ^ "Monuments of Oviedo and the Kingdom of the Asturias". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  108. ^ "Decision - 22COM VIII.B.2 - Extension: Monuments of Oviedo and the Kingdom of the Asturias (Spain)". UNESCO. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  109. ^ "Mount Athos". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  110. ^ "Mount Etna". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  111. ^ "Mudéjar Architecture of Aragon". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  112. ^ "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  113. ^ "REPORT OF THE RAPPORTEUR ON THE FOURTH SESSION OF THE WORLD HERITAGE COMMITTEE". UNESCO. 28 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  114. ^ "Natural and Culturo-Historical Region of Kotor". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  115. ^ "World Heritage Committee: Third session" (PDF). UNESCO. s. 13. 28 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  116. ^ 27th session 2003, s. 27
  117. ^ "Selimiye Mosque and its Social Complex". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  118. ^ "Old Bridge Area of the Old City of Mostar". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  119. ^ "Nemrut Dağ". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  120. ^ "Neolithic Site of Çatalhöyük". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aug 2013. 
  121. ^ "Old City of Dubrovnik". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  122. ^ "World Heritage Committee: Fifteenth session" (PDF). UNESCO. s. 31. 28 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  123. ^ "World Heritage Committee: Twenty-second session" (PDF). UNESCO. ss. 12–13. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  124. ^ "Old City of Salamanca". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  125. ^ "Old Town of Ávila with its Extra-Muros Churches". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  126. ^ "Old Town of Cáceres". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  127. ^ "Old Town of Corfu". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  128. ^ "Old Town of Segovia and its Aqueduct". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  129. ^ "Painted Churches in the Troodos Region". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  130. ^ "Decision - 25COM X.B - Painted Churches in the Troodos Region [Extension to include the Church of Ayia Sotira, Palaichori] (Cyprus)". UNESCO. 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  131. ^ "Palau de la Música Catalana and Hospital de Sant Pau, Barcelona". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  132. ^ "Paleochristian and Byzantine Monuments of Thessalonika". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  133. ^ "Palmeral of Elche". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  134. ^ "Paphos". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  135. ^ "Pergamon and its Multi-Layered Cultural Landscape". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aug 2014. 
  136. ^ "Piazza del Duomo, Pisa". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  137. ^ "Decision - 31COM 8B.61 - Nomination of natural, mixed and cultural properties to the world heritage list - Piazza del Duomo, Pisa". UNESCO. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  138. ^ "Plitvice Lakes National Park". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  139. ^ 16th session 1992, ss. 24–25
  140. ^ 21st session 1997, ss. 10–11
  141. ^ "Poblet Monastery". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  142. ^ "Portovenere, Cinque Terre, and the Islands (Palmaria, Tino and Tinetto)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  143. ^ "Prehistoric Pile dwellings around the Alps". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Dec 2011. 
  144. ^ "Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley and Siega Verde". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  145. ^ "Pyrénées - Mont Perdu". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  146. ^ "Pythagoreion and Heraion of Samos". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  147. ^ "Renaissance Monumental Ensembles of Úbeda and Baeza". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  148. ^ "Residences of the Royal House of Savoy". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  149. ^ "Decision - 34COM 8B.58 - Cultural Properties - Examination of minor boundary modifications - Residences of the Royal House of Savoy (Italy)". UNESCO. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  150. ^ "Rhaetian Railway in the Albula / Bernina Landscapes". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  151. ^ "Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  152. ^ "Rock Drawings in Valcamonica". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  153. ^ "Roman Walls of Lugo". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  154. ^ "Route of Santiago de Compostela". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  155. ^ "Royal Monastery of Santa María de Guadalupe". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  156. ^ "Sacri Monti of Piedmont and Lombardy". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  157. ^ "Sanctuary of Asklepios at Epidaurus". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  158. ^ "San Marino Historic Centre and Mount Titano". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  159. ^ "San Millán Yuso and Suso Monasteries". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  160. ^ "Santiago de Compostela (Old Town)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  161. ^ "Škocjan Caves". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  162. ^ "Stari Grad Plain". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  163. ^ "Stari Ras and Sopoćani". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  164. ^ "Studenica Monastery". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  165. ^ "Su Nuraxi di Barumini". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  166. ^ "Syracuse and the Rocky Necropolis of Pantalica". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  167. ^ "Temple of Apollo Epicurius at Bassae". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  168. ^ "The Cathedral of St James in Šibenik". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  169. ^ "The Dolomites". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  170. ^ "The Historic Centre (Chorá) with the Monastery of Saint-John the Theologian and the Cave of the Apocalypse". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  171. ^ "The Sassi and the Park of the Rupestrian Churches of Matera". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  172. ^ "The Trulli of Alberobello". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  173. ^ "Tower of Hercules". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  174. ^ "University and Historic Precinct of Alcalá de Henares". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  175. ^ "University of Coimbra – Alta and Sofia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2013. 
  176. ^ "Val d'Orcia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  177. ^ "Vatican City". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  178. ^ "Venice and its Lagoon". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  179. ^ "Villa Adriana (Tivoli)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  180. ^ "Villa d'Este, Tivoli". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  181. ^ "Villa Romana del Casale". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  182. ^ "Vineyard Landscape of Piedmont: Langhe-Roero and Monferrato". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2014. 
  183. ^ "Vizcaya Bridge". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  184. ^ "Works of Antoni Gaudí". UNESCO. 14 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  185. ^ "Decision - 29COM 8B.47 - Extension of Properties Inscribed on the World Heritage List (Parque Güell, Palacio Güell and Casa Mila in Barcelona)". UNESCO. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  186. ^ "Xanthos-Letoon". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 

Şablon:Lists of World Heritage Sites in Europe Şablon:Lists of World Heritage Sites