Trianon Sendromu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Trianon Antlaşması haritası. Anlaşmanın imzalanmasından sonra Macarlar dışında bırakılan Macar toplulukları kırmızıyla gösterilmiştir.
Békéscsaba'daki Trianon Antlaşması Anıtı, Macaristan

Trianon Sendromu veyaTrianon Travması (Macarca: Trianon szindróma), çoğunlukla Macaristan'da meydana gelen sosyal bir olguya verilen addır. Sendrom, Trianon Antlaşması'nın sonuçları hakkında kızgınlık ve Macaristan'ın geçmişte şimdikinden daha iyi olduğu inancından oluşur.[1] Trianon Antlaşması, I. Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan ve Macaristan Krallığı'nın topraklarının üçte ikisinden fazlasını Avusturya, Çekoslovakya, İtalya, Sloven, Hırvat ve Sırp Devleti (daha sonra adı Yugoslavya olarak değiştirildi), Romanya ve Polonya'ya kaptırdığı bir barış antlaşmasıydı. Trianon Sendromu'nun, bu ülkelerden bazılarında Macar revizyonizminden duyulan endişe biçiminde de mevcut olduğu düşünülebilir.[2]

Trianon Sendromu, 1920'den 1945'e kadar Macaristan'da büyük bir öneme sahipti, ardından ülke Sovyetler Birliği tarafından işgal edildi ve 1990'da Sovyet etkisinin sona ermesinin ardından yeniden ortaya çıktı; Trianon Antlaşması ve onu unutmayı tercih edenler.[3] Son yıllarda, Trianon Sendromu, Macaristan'daki milliyetçi ve popülist politikacılar tarafından, özellikle de ülkenin iktidardaki siyasi partisi Fidesz ve Macaristan'ın şu anki Başbakanı Viktor Orbán tarafından dile getirildi. Bu, anma törenleri, milliyetçi mitingler ve anıtların dikilmesi yoluyla yapıldı.[4] Örneğin, 2010'dan beri Macaristan'da Macaristan'ı ülke dışında yaşayan Macar diasporasına yaklaştırma umuduyla her 4 Haziran Ulusal Birlik Günü olarak kutlanmaktadır.

Macar medyası, Trianon Sendromunun Romanya'da da politikacılar ve milliyetçi entelektüeller arasında bulunduğunu öne sürdü. Anlaşmanın imzalanmasının 100. yılı yaklaştıkça Romanya medyasında anlaşmayla ilgili yazılar çoğaldı.[5] Ayrıca, Rumen bir politikacı olan Titus Corlățean, Transilvanya'nın ülke ile birleşmesini kutlamak için 4 Haziran'ın Romanya'da Trianon Antlaşması Günü olarak ilan edilmesi için baskı yaptı.[6] Bu tatil sonunda 18 Kasım 2020'de o zamanki Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından ilan edildi.

Ülkedeki Macar azınlığın aleyhine olan Slovakya'nın idari bölünmesi ve Kosova'nın bağımsızlık ilanının hem Romanya hem de Slovakya tarafından tanınmaması da Macar medyası tarafından Trianon Sendromu'na atfedildi.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "How Hungary's 'Trianon Trauma' Inflames Identity Politics | Balkan Insight". 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  2. ^ Traub, James. "Hungary's 500-Year-Old Victim Complex". 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Unsolved Conflict in the Carpathian Basin" (PDF). web.archive.org. 2 Haziran 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  4. ^ "The Day of National Unity in Hungary fails to unite Hungarians | Heinrich Böll Stiftung | Prague Office - Czech Republic, Slovakia, Hungary". cz.boell.org. 17 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Trianon-szindróma". Magyar Szó Online. 8 Ara 2019. 30 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  6. ^ "Legea controversată care prevede instituirea datei de 4 iunie drept "Ziua Tratatului de la Trianon" a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis". G4Media.ro. 18 Kas 2020. 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  7. ^ "Trianon és a magyar–szomszéd viszony a százéves évfordulón | Új Szó | A szlovákiai magyar napilap és hírportál". ujszo.com. 4 Haz 2020. 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023.