Tiyatro Hemhâl

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tiyatro Hemhâl, 2018 yılında İstanbul'da kurulmuş profesyonel bir tiyatro topluluğudur.

Kurucuları Nezaket Erden, Hakan Emre Ünal ve Ayşe Draz'dır. Topluluk, farklı metinlerden hareketle yazılmış oyunları yalın bir anlayışla sahnelemektedir. İlk oyunu Sevgili Arsız Ölüm'den itibaren birçok ödüle değer görülmüştür.

Oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tiyatro Hemhâl'in ilk oyunu, Latife Tekin’in, bir ailenin köyden kente göçünü anlatan, 1983 yılında yayımlanmış aynı adlı romanından sahneye uyarlanan Sevgili Arsız Ölüm'dür.[1] Romandaki Aktaş ailesinin göç hikayesini roman kişisi Dirmit’in anlatısı üzerinden aktaran tek kişilik oyunu Hakan Emre Ünal yazıp yönetmiş, Dirmit rolünü Nezaket Erden canlandırmıştır.[2] Oyun, 2018 Direklerarası Tiyatro Ödülleri'nde En İyi Tek Kişilik Prodüksiyon Ödülü'ne ve Nezaket Erden bu youndaki performansı ile Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri'nde Üstün Akmen Genç Oyuncu Ödülü'ne, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği'nin ve Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri'nin Yılın Kadın Oyuncusu Ödüllerine değer görüldü.

Jean Genet’nin Hizmetçiler oyunundan hareketle yazılan Tırnak İçinde Hizmetçiler topluluğun ikinci oyunudur. İki kişilik bu oyunda da yazar ve yönetmen Hakan Emre Ünal'dır. Oyunda Genet'in oyunundaki Solange ve Claire rollerine hazrılanan İpek ve Bahar adlı oyuncuları Nezaket Erden ve Pınar Güntürkün canlandırmıştır.[3]

Topluluğun üçüncü oyunu, Roland Topor’un Masanın Altında oyunundan yola çıkarak yazılmış Trom adlı tek kişilik oyundur. Oyunu yazan ve oynayan Hakan Emre Ünal, yöneten Senem Donatan'dır.[4]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2018 Direklerarası Tiyatro Ödülleri, Tek Kişilik Prodüksiyon Ödülü
  • 2018 Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri, Üstün Akmen Genç Oyuncu Ödülü (Nezaket Erden)
  • 2018 Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) Ödülleri, Yılın Kadın Oyuncusu Ödülü (Nezaket Erden)
  • 2018 Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri, Yılın Kadın Oyuncusu Ödülü (Nezaket Erden)
  • 2019 Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri "Anadolu Efes Özel Ödülü" (Pınar Güntürkün)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Okur, Alp (1 Ocak 2019). "Üç Kült Eser - Üç Yeni Oyun: Tırnak İçinde "Tiyatro Hemhal"". dirensanat.com. 
  2. ^ Yeter, Kübra (11 Ocak 2020). ""Hayat" gibi bir his: Sevgili Arsız Ölüm Dirmit". Evrensel.net. 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023. 
  3. ^ "Oyun İçinde Oyun: "Tırnak İçinde Hizmetçiler"". 2 Ağustos 2023. 15 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023. 
  4. ^ Selvi, Seçkin (18 Aralık 2015). "Seyyar Sahne'de "Trom"". Milliyet Sanat. 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023.