Thomas Bopp

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Thomas Bopp
Doğum15 Ekim 1949(1949-10-15)
Denver, Kolorado, ABD.
Ölüm05 Ocak 2018 (68 yaşında)
EğitimYoungstown Eyalet Üniversitesi
MeslekAstronom, bilim adamı ve kaşif

Thomas J. Bopp (d. 15 Ekim 1949 – ö. 5 Ocak 2018), Amerikalı astronom, bilim insanı ve kaşif. En çok, 1995 yılında, neredeyse aynı anda Alan Hale (astronom) ile birlikte Hale-Bopp kuyruklu yıldızının keşfedicisi olarak bilinmektedir.[1]

22 Temmuz gecesi Bopp, keşif yaptıklarında Arizona çölünde arkadaşlarıyla gökyüzünü gözlemliyordu. Gözlemlediği ilk kuyruklu yıldızıydı ve ödünç aldığı ev yapımı bir teleskop kullanıyordu. Alan Hale ve Thomas Bopp tesadüfen kuyrukluyıldız ve kütlerisini yaklaşık olarak aynı anda keşfettiler. Thomas Bopp, Kuyruklu yıldız keşfi sırasında, bir inşaat malzemeleri fabrikasında yönetici ve amatör bir astronomdu.

Hale-Bopp hakkında konuşarak hayatının sonuna doğru Phoenix, Arizona yakınlarındaki gözlemevlerinde gönüllü olarak çalışmaya devam etti.

Keşfettikleri kendi adları verilen Hale-Bopp kuyruklu yıldızının keşfedicisi Amerikalı tanınmış astronom Thomas Bopp, 5 Ocak 2018'de 68 yaşında, karaciğer yetmezliğinden öldü.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ramamurthy G. (August 2005). Biographical Dictionary of Great Astronomers, Surah Books (pvt) Ltd., Chennai
  2. ^ Thomas Bopp, codécouvreur de la comète Hale-Bopp nous a quitté 9 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Fransızca)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]