Thierry (Flandra kontu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Theoderik
Seal effigy
Flandre Kontu
Hüküm süresi1128–1168
Önce gelenWilliam Clito
Sonra gelenI. Philippe
Doğumy. 1099
Ölüm17 Ocak 1168
Eş(ler)iClermont'lu Margaret (veya Swanhilde)
Sibylla
Çocuk(lar)ıLaurette
Flandra Kontu I. Philippe
Alsaslı Matthew
Flandra Kontesi I. Margaret
Gertrude
Matilda
Peter
HanedanAlsas Hanedanı
BabasıLorraine Dükü I. Theoderik
AnnesiFlandra ve Lorraine Düşesi Gertrude

Theoderik (FelemenkçeDiederik, FransızcaThierry, AlmancaDietrich; y. 1099 - 17 Ocak 1168), yaygın olarak Alsaslı Thierry (Thierry d'Alsace) olarak bilinir, 1128'den 1168'e kadar Flandra'nın on beşinci kontudur. Levant ve Afrika'daki dört sefer geçmişiyle ( İkinci Haçlı Seferi'ne katılım, 1157-1158'de Suriye'nin Şaizar şehrinin başarısız kuşatması ve 1164'te Mısır'ın işgali dahil), haçlı seferlerine bağlılık konusunda ender ve seçkin bir sicile sahiptir.

Kontluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Theoderik, Lorraine Dükü II. Theoderik ve Flandra Kontu I. Robert'in kızı Gertrude'nin en küçük oğluydu.[1] Kuzeni İyi Charles'ın 1127'de öldürülmesinden sonra Theoderik, Flandre Kontluğu'nu ele geçirdi, ancak başka bir kuzeni William Clito, Fransa Kralı VI. Louis'in desteğiyle onun yerine kont oldu.[2] William'ın Flandra'nın özerkliğine yönelik politikası ve tutumu onu popülerliğini yitirmesine neden oldu[2] ve yılın sonuna doğru Brugge, Gent, Lille ve Saint-Omer Theoderik'i rakip kont olarak tanıdı. Theoderik'in destekçileri Flandra'nın İmparatorluk hizbinden geliyordu.

Fransa Kralı VI. Louis, Reims Başpiskoposu Martigné'li Raymond'u Theoderik'i aforoz ettirdi.[3] VI. Louis daha sonra Lille'i kuşattı, ancak William Clito'nun amcası İngiltere Kralı I. Henry desteğini Theoderik'e devrettiğinde emekli olmak zorunda kaldı.[2] Ancak Theoderik, Axspoele'de yenildi ve Brugge'e kaçtı.[2] Brugge'den kaçmak zorunda kaldı ve Aalst'a gitti; burada kısa süre sonra William, Leuven'li I. Godfrey ve VI. Louis tarafından kuşatıldı. William 27 Temmuz 1128'de ölü bulunduğunda şehir ele geçirilmek üzereydi ve tahtın tek sahibi Theoderik'ti.

Theoderik, hükümetini Ghent'te kurdu ve tüm Flaman şehirlerinin yanı sıra İngiltere'deki Flaman lordlarının kendisine sadakat yemini ettirdiği Kral Henry tarafından tanındı. Theoderik, Flandra üzerinde kendi iddiasını ileri süren Hainaut Kontu IV. Baudouin'e karşı Fransız kralının desteğini kazanmak için[4] sonra VI. Louis'e saygı sözü verdi.

Hac ve İkinci Haçlı Seferi[değiştir | kaynağı değiştir]

1132'de karısı Swanhilde öldü ve geriye yalnızca bir kız çocuğu kaldı. 1139'da haçlı Kudüs Krallığı'na hacca gitti ve Kudüs Kralı Fulk'un kızı ve William Clito'nun dul eşi Anjou'lu Sibylla ile evlendi; çok prestijli bir evlilikti. Bu, Theoderik'in [[Kutsal Topraklar'a yaptığı dört hac yolculuğunun ilkiydi. Oradayken aynı zamanda Caesarea Phillippi'ye karşı muzaffer bir sefer düzenledi ve Gilead'ın işgalinde kayınpederinin yanında savaştı. Kısa süre sonra, o zamanlar Leuvenli III. Godfrey tarafından yönetilen Aşağı Lotharingia Dükalığı'ndaki isyanı bastırmak için Flandra'ya döndü.

Theoderik, 1147'de İkinci Haçlı Seferi'ne katıldı. Anadolu'da Büyük Menderes'in geçişine öncülük etti ve 1148'de Attalya Muharebesi'sınde savaştı ve Haçlı Krallığı'na vardıktan sonra Şam'a saldırmak gibi talihsiz bir kararın alındığı Akka Konseyi'ne katıldı.

Theoderik, karısının üvey kardeşi Kudüs Kralı III. Baudouin liderliğindeki Şam Kuşatması'na katıldı ve Baudouin, Fransa Kralı VII. Louis ve Almanya Kralı III. Konrad'ın desteğiyle Şam'da hak iddia etti. Ancak yerli haçlı baronları kendi soylularından Beyrut'un lordu I. Guy Brisebarre'yi tercih ettiler. Surlu William'a göre, ortaya çıkan anlaşmazlık kuşatmanın nihai başarısızlığına katkıda bulundu: 'yerel baronlar, şehrin konta verilmesindense Şamlıların kendi şehirlerini korumalarını tercih ettiler' ve böylece ellerinden geleni yaptılar, kuşatma çöktü.[5] Bu nedenle, diye devam ediyor William, birçok çağdaşı İkinci Haçlı Seferi'nin nihai başarısızlığından Theoderik'i suçladı (ancak William'ın kendisinin sorumlu olduğuna inanıp inanmadığını söylemeyi reddetmesi dikkat çekicidir).

Onun yokluğunda Hainaut'lu IV. Baudouin, Flandra'yı işgal etti ve Artois'i yağmaladı; Sibylla güçlü tepki gösterdi ve yanıt olarak Hainaut'u yağmalattı. Reims Başpiskoposu müdahale etti ve bir anlaşma imzalandı. Theoderik 1150'de geri döndüğünde, Namur Kontu I. Henri ve Liège Piskoposu Leez'li II. Henri'nin yardımıyla Bouchain'de IV. Baudouin'den intikam aldı. Sonraki barış görüşmelerinde Theoderik, kızı Marguerite'yi IV. Baudouin'in oğlu, gelecekteki Hainaut Kontu V. Baudouin ile evlendirdi.

Kutsal Topraklara Dönüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

1156'da Theoderik en büyük oğlunu Vermandois'li I. Raoul'un kızı ve varisi Vermandois'li Elizabeth ile evlendirdi.[6] 1156 yılında bu kez eşiyle birlikte Kutsal Topraklara döndü. 1157'de III. Baudouin'in Şayzar kuşatmasına katıldı,[7] ancak Theoderik ile Châtillonlu Raynald arasında ele geçirilmesi halinde kalenin kimin elinde olacağı konusunda bir tartışma çıktığında kale Müslümanların elinde kaldı.[8] Bethany'deki Aziz Lazarus manastırında rahibe olmak için geride kalan Sibylla olmadan 1159'da Flandra'ya döndü. Oğulları Philippe, onların yokluğunda kontluğu yönetmişti ve Theoderik'in dönüşünden sonra da eş hükümdar olarak kaldı. 1164'te Theoderik bir kez daha Kutsal Topraklara döndü. Sibylla'nın bir diğer üvey kardeşi Kral I. Amalrik'e Antakya ve Trablusşam'a kadar eşlik etti. 1166'da evine döndü ve arka tarafında defne tacı olan bir hurma ağacını mührü olarak benimsedi.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Thierry, 17 Ocak 1168'de ölmüş ve Saint-Omer ile Gravelines arasındaki Watten Manastırı'na gömülmüştür. Onun yönetimi ılımlı ve barışçıldı; Kontluğun daha sonraki yüzyıllarda oldukça gelişmiş olan idaresi ilk kez bu yıllarda başlamıştır. Aynı zamanda büyük bir ekonomik ve tarımsal gelişme yaşanmış ve yeni ticari işletmeler kurulmuş; Flandra'nın en büyük bölgesel genişlemesi Theoderik döneminde gerçekleşti.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Onların ilk karısı Clermont'lu Margaret (veya Swanhilde), 1132'de ölmüş ve geriye yalnızca bir kız çocuğu bırakmıştır:

  1. Flandralı Laurette,[9] dört kez evlenmiştir: Iwain, Aalst Kontu ; Limburg Dükü II. Henri ; Vermandois'li Raoul I, Vermandois Kontu ; ve Lüksemburg Kralı IV. Henri. Laurette sonunda bir rahibe manastırına çekilmiş ve 1170 yılında orada ölmüştür.

Theoderik ikinci olarak Kudüs kralı Fulk ve Maine'li Ermengarde'nin kızı ve William Clito'nun eski gelini olan Sibylla ile[9] evlenmiştir. Çocukları şunlardı:

  1. Flandra'lı Philippe (ö. 1191)[9]
  2. Alsaslı Matthew (ö. 1173), Boulogne Kontes I. Marie ile evlendi[10]
  3. Flandralı I. Margaret (ö. 1194), Vermandois ve Valois kontu II. Ralph ile evlendi (1167'de öldü, I. Ralph'in oğlu) ve ardından Hainaut Kontu V. Baudouin ile evlendi[11]
  4. Flandralı Gertrude (ö. 1186), Savoy'lu III. Humbert ile evlendi
  5. Flandralı Matilda, Fontevrault'un başrahibesi
  6. Flandralı Peter (ö. 1176), Cambrai Piskoposu[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ George 1875, table XXIX.
  2. ^ a b c d Aird 2008, s. 272.
  3. ^ Hollister 2003, s. 321.
  4. ^ Nicholas 1992, s. 70.
  5. ^ William of Tyre, XVII. 7.
  6. ^ Baldwin 1986, s. 15.
  7. ^ Baldwin 1969, s. 541.
  8. ^ Baldwin 1969, s. 542.
  9. ^ a b c d Gislebertus (of Mons) 2005, s. 46-47.
  10. ^ Tanner 2022, s. 156-157.
  11. ^ Nicholas 1992, s. 72.
Genel
  • Aird, William M. (2008). Robert Curthose, Duke of Normandy: c. 1050-1134. The Boydell Press. 
  • Baldwin, John W. (1986). The Government of Philip Augustus: Foundations of French Royal Power in the Middle Ages. University of California Press. 
  • Baldwin, Marsall W. (1969) [1955]. "The Latin States under Baldwin III and Amalric I, 1143–1174; The Decline and Fall of Jerusalem, 1174–1189". Setton, Kenneth M.; Baldwin, Marshall W. (Ed.). A History of the Crusades, Volume I: The First Hundred Years (İngilizce) (İkinci bas.). Madison, Milwaukee ve Londra: University of Wisconsin Press. ss. 528–561, 590–621. ISBN 0-299-04834-9. 
  • George, Hereford Brooke (1875). Genealogical Tables Illustrative of Modern History. Oxford at the Clarendon Press. 
  • Gislebertus (of Mons) (2005). Chronicle of Hainaut. Napran, Laura tarafından çevrildi. The Boydell Press. 
  • Hollister, C. Warren (2003). Henry I. Yale University Press. 
  • Nicholas, David M (1992). Medieval Flanders. Routledge. 
  • Tanner, Heather J. (2022). "The Twelfth-Century Norman and Angevin Duke-Kings of England and the Northern French Nobility". Church, Stephen D (Ed.). Anglo-Norman Studies XLIV: Proceedings of the Battle Conference 2021. The Boydell Press. ss. 153-168. 156-157