The Way Back (film, 2010)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Way Back (film, 2010)
The Way Back
The Way Back film posteri
YönetmenPeter Weir
YapımcıPeter Weir
Joni Levin
Duncan Henderson
Nigel Sinclair
Scott Rudin
SenaristPeter Weir
Keith Clarke
OyuncularJim Sturgess
Ed Harris
Saoirse Ronan
Colin Farrell
MüzikBurkhard Dallwitz
Görüntü yönetmeniRussell Boyd
KurguLee Smith
StüdyoNational Geographic Films
Spitfire Pictures
Imagenation Abu Dhabi
Film Fund Luxembourg
DağıtıcıNewmarket Films
Exclusive Film Distribution
Meteor Pictures
Çıkış tarih(ler)i3 Eylül 2010 (2010-09-03) (Telluride Film Festival)
29 Aralık 2010 (2010-12-29) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre133 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Rusça
Bütçe$30 milyon[1]
Hasılat$20,348,249[1]

Özgürlük Yolu (İngilizce özgün adıyla: The Way Back) Peter Weir ve Keith Clarke'ın senaryosundan Peter Weir tarafından yönetilen 2010 Amerikan hayatta kalma filmi. Film, İkinci Dünya Savaşı'nda bir Sovyet Gulag'ından (esir kampı) kaçtığını ve özgürlüğe ulaşmak için 6.400 mil (6.400 km) yürüdüğünü iddia eden eski Polonyalı savaş esiri Sławomir Rawicz'in anılarının yazdığı The Long Walk'tan (1956) esinlenmiştir. Filmde Alexandru Potocean, Sebastian Urzendowsky, Gustaf Skarsgård, Dragoș Bucur ve Mark Strong'la birlikte Jim Sturgess, Colin Farrell, Ed Harris ve Saoirse Ronan rol alıyor.

Film, En İyi Makyaj dalında Oscar'a aday gösterildi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

II.Dünya Savaşı sırasında, Sovyetler Birliği'nin Polonya'yı işgalinden sonra, genç Polonyalı subay Janusz Wieszczek (Jim Sturgess) savaş esiri olarak tutulur ve NKVD tarafından sorguya çekilir. Casus olduğunu kabul ettiremeyen Sovyetler, karısını gözaltına alır; ondan zorla bir açıklama yaptırırlar. Sibirya'nın derinlerindeki Gulag çalışma kampında 20 yıl hapis cezasına çarptırılır.

Orada, daha sonra bir kaçış planladığı kişilerle tanışır: Amerikalı bir mühendis olan Bay Smith (Ed Harris); Bir aktör olan Khabarov (Mark Strong); Sert bir Rus suçlu olan Valka (Colin Farrell); Polonyalı sanatçı Tomasz (Alexandru Potocean); Letonyalı bir rahip olan Voss (Gustaf Skarsgård); Gece körlüğünden muzdarip bir Polonyalı olan Kazik (Sebastian Urzendowsky); ve Yugoslav muhasebeci Zoran (Dragoș Bucur). Habarov gizlice Janusz'a Baykal Gölü'nü geçerek güneyden Moğolistan'a kaçmayı planladığını söyler. Smith, Janusz'u yeni gelenlerle kaçış planlarını tartışmanın, moralini korumanın yolu olduğu konusunda uyarır, ancak bundan hiçbir şey çıkmayacaktır. Bazen Janusz, bir kır evinin ön kapısını ve ulaşmaya çalıştığı bitkileri halüsinasyon gibi görmektedir. Janusz, izlerini örten şiddetli bir kar fırtınası sırasında Smith, Valka, Voss, Tomasz, Zoran ve Kazik ile kaçışını takip eder.

Kazik, yürüyüşün ikinci gecesi, odun ararken kamp alanına geri döndükten sonra donarak ölür ve grup onu gömer. Grup, Sibirya'nın karları arasında uzun bir yolculuk geçirdikten sonra Baykal Gölü'ne ulaşır. Orada, onları üç gündür gizlice takip eden genç Polonyalı kız Irena (Saoirse Ronan) ile tanışırlar ve onlara Rus askerlerinin ailesini öldürdüğünü ve onu Varşova yakınlarındaki bir çiftliğe gönderdiklerini ve ona zalimce davrandıkları için kaçtığını söyler. Smith, Varşova Almanlar tarafından işgal edildiğinden, öyküsündeki yanlışlıkları fark eder; yine de, onları yavaşlatacağı kuşkusuna rağmen, grubun onu içine alması konusunda hemfikir olur. Smith, sonunda yalan söylediği için onu uyarır ve buna daha fazla tahammül etmeyeceğini söyler. Buna cevaben Irena, anne babasının komünist olduğunu, ancak komünist yöneticilerin onları yine de öldürdüğünü ve onu bir yetimhaneye gönderdiğini kabul eder.

Grup, Sovyetler Birliği ile Moğolistan arasında devriyenin olmadığı bir sınır hattına ulaştığında, Joseph Stalin'i putlaştıran ve başka yerde ne yapacağını bilmeyen Valka onlardan ayrılmaya karar verir. Geri kalanlar Ulan Batur'a devam eder, ancak kısa süre sonra Stalin'in, Horloogiyn Çoybalsan'ın ve komünizmin sombolü olan kırmızı bir yıldızın resimlerini gören bir geçide ulaşırlar. Janusz, Moğolistan'ında komünistlerin kontrol altında olduğunu fark eder ve Çin Japonya ile savaş halinde olduğu için gruba İngiliz Hindistanı'na sığınmaları gerektiğini söyler. Gobi Çölü boyunca güneye devam ederken, susuzluk, kum fırtınaları, güneş yanığı, kabarcıklar ve güneş çarpması grubu zayıflatır. Irena birkaç kez çöker ve kısa sürede ölür. Birkaç gün sonra Tomasz yere yığılır ve ölür. Smith ölümün eşiğindedir, ancak Janusz, Zoran ve Voss tarafından motive edildikten sonra gruba yeniden katılmaya karar verir ve ciddi şekilde susuz kalmış dörtlü çok ihtiyaç duydukları su kaynağını bulurlar. Kısa süre sonra Çin Seddi'ni geçerek Çin'e ulaşırlar.

Hepsi ölümün eşiğindeyken Himalayalara ulaştıklarında, güçlerini yeniden kazanacakları Budist manastırına götüren Tibetli bir keşiş tarafından kurtarılırlar. Smith, onu Çin üzerinden kaçıracak olan keşişin bağlantılarından birinin yardımıyla Lhasa'ya gitmeye karar verir. Oraya vardığında, ABD ordusuyla bağlantı kurabileceğini tahmin eder, Amerika'ya dönüşünü sağlar. Kalan üç kişi Himalayalar boyunca yürümeye devam eder ve kısa süre sonra Sikkim'e (Hindistan, önceden Nepal) ulaşarak köylülerden yardım alırlar. Hindistan hükûmeti evlerine barış içinde ulaşmalarına yardım eder.

Filmin sonunda Janusz, Polonya'daki komünist rejimin iktidardan uzaklaştırıldığı 1989 yılına kadar dünyayı dolaşmaya devam eder. Filmin son sahnesinde, esir alındıktan 50 yıl sonra Janusz'u gösterilir. Yine kır evinin kapısını tasavvur edip oraya uzanırken; bu sefer kapıyı açar ve karısıyla barışmak için kayanın altına gizlenmiş bir anahtarı alır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jim Sturgess .... Janusz Wieszczek, Polonyalı genç bir mahkum. Sovyetler Birliği'nin Polonya'yı işgali sırasında bir savaş esiri
  • Ed Harris .... Bay Smith, Amerikalı bir mahkum ve eski mühendis
  • Saoirse Ronan .... Irena Zielińska, Baykal Gölü yakınlarında kaçaklarla buluşan Sovyetler Birliği'nden kaçmaya çalışan öksüz genç Polonyalı bir kız.
  • Colin Farrell .... Valka, en değerli varlığı "Kurt" dediği bıçak olan sert bir Rus mahkum ve kumarbaz
  • Dragoș Bucur .... Zoran, Eskiden muhasebeci olan ve komik bir adam olarak kabul edilen Yugoslav bir mahkum
  • Alexandru Potocean .... Tomasz Horodinsky, Polonyalı bir mahkum ve sanatçı olmayı hayal eden eski pasta şefi
  • Gustaf Skarsgård .... Andrejs Voss, Letonyalı bir mahkum ve eski rahip
  • Sebastian Urzendowsky .... Kazik, gece körlüğünden muzdarip genç bir Polonyalı mahkum
  • Mark Strong .... Andrei Timofeyevich Khabarov, oynadığı oyun Sovyet yetkililer tarafından yıkıcı kabul edildiği için hapse atılan bir Rus tutuklu ve aktör

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Temel çekimler Bulgaristan, Fas ve Hindistan'da yapıldı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "The Way Back (2011)". Box Office Mojo. 4 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2012. 
  2. ^ "The Way Back (2010): Filming & Production". IMDb. 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]