The Gentlemen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Gentlemen
The Gentlemen
Film Afişi
YönetmenGuy Ritchie
Yapımcı
SenaristGuy Ritchie
Hikâye (eser)
  • Guy Ritchie
  • Ivan Atkinson
  • Marn Davies
Oyuncular
MüzikChristopher Benstead
Görüntü yönetmeniAlan Stewart
Kurgu
Stüdyo
Dağıtıcı
Çıkış tarih(ler)i3 Aralık 2019 (2019-12-03) (Curzon Mayfair Cinema)
1 Ocak 2020 (2020-01-01) (Birleşik Krallık)
24 Ocak 2020 (2020-01-24) (ABD)
14 Şubat 2020 (2020-02-14) (Türkiye)
Süre113 dakika [1]
Ülke
  • United Kingdom
  • United States
Dilİngilizce
Bütçe$22 milyon [2]
Hasılat$115.2 milyon [3][4]

The Gentlemen, hikayeyi Ivan Atkinson ve Marn Davies ile birlikte geliştiren Guy Ritchie tarafından yazılan, yönetilen ve yapımcılığını üstlenen bir 2019 aksiyon komedi filmidir . Filmin başrollerinde Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Henry Golding, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Eddie Marsan, Colin Farrell ve Hugh Grant yer alıyor. İngiltere'de işini satmak isteyen Amerikalı bir esrar toptancısının, kendisini baltalayacak bir şantaj ve planlar zinciri başlatmasını konu alıyor.

The Gentlemen galasını 3 Aralık 2019'da Curzon Mayfair Sineması'nda yaptı [5] ve 1 Ocak 2020'de Birleşik Krallık'ta Entertainment Film Distributors tarafından ve 24 Ocak 2020'de Amerika Birleşik Devletleri'nde STXfilms tarafından sinemalarda gösterime girdi. Türkiye'de ise 14 Şubat 2020 tarihinde sinemalara girdi. Eleştirmenlerden genel olarak olumlu eleştiriler aldı ve aynı zamanda ticari bir başarı elde etti; 22 milyon dolarlık bütçesine karşılık dünya çapında 115 milyon dolar hasılat elde etti. Netflix tarafından 2024 yılında Theo James'in başrolde olduğu bir spin-off televizyon dizisi yayınlandı.[6][7]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Daily Print gazetesinin editörü Big Dave, bir partide esrar baronu Mickey Pearson tarafından küçümsenir ve Pearson'ın Lord Pressfield ile olan bağlantılarını araştırması için özel dedektif Fletcher'ı tutar. Bir dük olan Pressfield'ın Laura adında eroin bağımlısı bir kızı vardır. Fletcher, bulduklarını Pearson'un sağ kolu Raymond'a 20 milyon £ karşılığında satmayı teklif eder.

ABD'de yoksulluk içinde doğan Pearson, Oxford'da Rhodes bursu kazandı ve burada esrar satmaya başladı, ardından okulu bırakıp kendi suç imparatorluğunu kurdu. Artık işini Amerikalı milyarder Matthew Berger'e 400 milyon sterline satmayı ve eşi Rosalind ile huzur içinde emekli olmayı planlıyor. Pearson, Berger'e, görkemli evlerinin bakımı için paraya ihtiyaç duyan aristokrat ev sahiplerinin mülkleri altında esrar yetiştirdiği laboratuvarlardan birini gösteriyor. Daha sonra Çinli gangster Lord George'un alt patronu Dry Eye Pearson'a yaklaşır. Dry Eye, Pearson'un işini satın almayı teklif eder, ancak o reddeder. Pearson'un laboratuvarı, amatör MMA dövüşçüleri ve gardiyanları alt eden, esrar çalan ve hırsızlıklarının bir rap videosunu internete yükleyen hevesli YouTuber'lar "The Bebekler" tarafından basılıyor. Dövüşçülerin dehşete düşmüş antrenörü "Koç" onlara videoyu silmelerini emreder.

Baskının ardından Pearson, önlem olarak kenevir bitkilerini mülklerin dışına taşımaya başlar. Pressfield'ın isteği üzerine Laura'yı eve getirmeyi de kabul eder. Raymond, onu diğer bağımlılarla birlikte yaşadığı belediye mülkünden alır. Ev arkadaşlarıyla çıkan kavgada Raymond'un adamlarından biri yanlışlıkla genç bir Rus olan Aslan'ı öldürür. Laura ailesinin yanına iade edilir ve ardından aşırı dozdan ölür.

Koç, Raymond'u ziyaret eder, öğrencilerinin davranışlarından dolayı özür diler ve kefaret olarak hizmetlerini sunar. Koç, Küçük Çocuklar'a laboratuvarın yeri hakkında bilgi veren Kuru Göz'ün uşağı Phuc'u yakaladı. Phuc, kaçmaya çalışırken ölümcül bir şekilde bir trenin altında kalır. Pearson, Lord George'u laboratuvarının peşine düştüğü için tehdit eder ve misilleme olarak eroin laboratuvarlarından birini yok eder. George, Pearson'a saldırıp onu satın almayı teklif etmedeki itaatsizliği nedeniyle Dry Eye'ı cezalandırır; George daha sonra kendi adamlarından biri tarafından idam edilir.

Dry Eye aslında fiyatı düşürmek için Pearson'un işinin aksamasını isteyen Berger ile iş birliği içinde. Dry Eye, Lord George'un yerini aldı ve hâlâ Pearson'ın imparatorluğunu kendisine ele geçirmeyi umuyor. Dry Eye, kurşunları bitmeden adamlarını öldüren Rosalind'i kaçırmaya çalışır. Raymond, Pearson'u öldürmek için gönderilen bir suikastçıyı öldürür; İkisi Rosalind'e koşar ve Pearson, ona tecavüz etmek üzereyken Dry Eye'ı öldürür. Fletcher hikayesini bitirir ve Raymond ona evini terk etmesini emreder.

Fletcher yalnızca Pearson'ın Kuru Göz ile Berger arasındaki bağlantı hakkındaki şüphelerini doğruladı. Raymond, Küçükler'e Büyük Dave'i yakalamalarını emreder. Ona ilaç veriyorlar ve bir domuzla seks yaparken filme alıyorlar, soruşturmayı bırakıp hiçbir şey yayınlamadığı takdirde bunu internette yayınlamakla tehdit ediyorlar. Pearson ve Berger, aslında Pearson'un Avrupa dağıtım operasyonunu gizleyen bir donmuş balık fabrikasında tekrar buluşur. Berger, son dönemdeki aksaklıklar nedeniyle teklifini 130 milyon sterline düşürür, ancak Pearson, Berger'in planına ilişkin bilgisini açıklar, ona Kuru Göz'ün donmuş vücudunu gösterir ve işine devam ettiğini söyler. Pearson, Berger'i bir buzdolabına girmeye zorluyor; eğer şu anda elinde bulunan kan ve düzeni yeniden sağlamanın maliyeti için 270 milyon sterlinlik tazminatı transfer etmezse, orada donarak ölecek. Pearson, "para konusunda duygusal olmadığını" kabul ediyor, ancak Rosalind saldırıya uğradığı için, bu düşüncesizliğinin telafisi olarak Berger'in kendi vücudundan, Berger'in seçtiği herhangi bir yerden "bir kilo et" talep ediyor.

Fletcher, ödemesi için tekrar Raymond'a başvurur, ancak Raymond, başından beri Fletcher'ı takip ettiğini açıklar. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, son karşılaşmalarında Raymond'un üzerine bir takip cihazı yerleştirmesinin ardından, onun delil zulasını çaldı. Fletcher, Aslan'ın Rus oligark ve eski KGB ajanı olan babasına da bilgi sattığını açıkladı. Raymond'un daha önce öldürdüğü suikastçı Ruslardan biriydi. Koç, Raymond'u öldürmek için gönderilen iki Rus tetikçiyi öldürürken, Fletcher kaosun içinde kaçar. Pearson diğer iki Rus tarafından kaçırılır, ancak "Koç'un sorununu çözmek" isteyen Küçük Çocuklar tarafından pusuya düşürülürler. Arabayı kurşunlarla deliyorlar, Rusları öldürüyorlar ve Pearson'un kaçmasına izin veriyorlar. Daha sonra Fletcher hikayeyi Miramax'a bir film olarak sunmaya karar verir. Toplantısının ardından taksiye biner ve sürücünün Raymond olduğunu anlar. Fletcher'ın yakalandığını öğrenen Pearson ve Rosalind, esrar imparatorluğuna döner ve birlikte kutlama yapar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana çekimler Kasım 2018'de başladı [8] Çekimler West London Film Stüdyoları, Longcross Stüdyoları, Shepherd's Bush'taki The Princess Victoria pub ve Brompton Mezarlığı yerlerinde yapılmıştır.[9]

Yayın[değiştir | kaynağı değiştir]

Şubat 2019'da STX Entertainment, filmin ABD dağıtım haklarını Miramax'tan 7 milyon dolara satın aldı.[10] Filmin dünya prömiyeri Aralık ayında Curzon Mayfair'de VIP özel gösterimiyle yapıldı. 3, 2019.[11] Ocak ayında İngiltere'de sinemalarda gösterime girdi. 1 Ocak 2020'de ve ABD'de Ocak'ta 24, 2020.[12] Stüdyo filmin tanıtımına yaklaşık 25 milyon dolar harcadı.[13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Gentlemen (18)". British Board of Film Classification. 22 Aralık 2019. 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2020. 
  2. ^ "Weekend Box Office: Guy Ritchie's 'The Gentlemen' Beats Latest Horror Dud". IndieWire. 26 Ocak 2020. 26 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2020. 
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; BOM isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; NUM isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  5. ^ MarketMeets.
  6. ^ Otterson, Joe (3 Kasım 2022). "'The Gentlemen' Series Followup From Guy Ritchie Ordered at Netflix, Theo James to Star". Variety. Erişim tarihi: 3 Kasım 2022. 
  7. ^ Cordero, Rosy (4 Kasım 2022). "Vinnie Jones, Kaya Scodelario & Giancarlo Esposito Among 6 Cast In Guy Ritchie's Netflix Series 'The Gentlemen'". Deadline Hollywood. 
  8. ^ Daniels, Nia (13 Kasım 2018). "Guy Ritchie movie starts London filming". The Knowledge Online. 17 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2018. 
  9. ^ "'The Gentlemen' Shooting Location Details". Thecinemaholic. 20 Ocak 2020. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020. 
  10. ^ Wiseman, Andreas (21 Şubat 2019). "STX Punches For Guy Ritchie Crime-Comedy 'Bush' In Splashy $7M Deal, EFM 2019's Biggest". Deadline Hollywood. 21 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2019. 
  11. ^ "Film Premieres 2019". MarkMeets. 28 Ekim 2018. 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2020. 
  12. ^ Fleming, Mike Jr (2 Ağustos 2019). "After Denial, STX Moves 'Playmobil' From August 30 To December 6". Deadline Hollywood. 2 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2019. 
  13. ^ D'Alessandro, Anthony (26 Ocak 2020). "'Bad Boys For Life' & '1917' Shooting Past $100M; 'The Gentlemen' Eyes $10M+ – Midday Box Office". Deadline Hollywood. 24 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2020. 


Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]