Teochew lehçesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Teochew lehçesi
潮州話
Tiê-chiu-ōe; diê5 ziu1 uê7
Ana dili olanlarChaozhou
Dil ailesi
Çin-Tibet
Dil kodları
ISO 639-3
Glottologchao1238[1]

Teochew lehçesi, Chaozhou lehçesi (Çince: 潮州話; Teochew Romanizasyonu [en]: Tiê-chiu-ōe; pinyin: Cháozhōu huà), Chaoshan lehçesi (Çince: 潮汕話; pinyin: Cháoshàn huà) ya da Chaoshan/Chaozhou dili (Çince: 潮语; pinyin: Cháoyǔ),[2] Çin-Tibet dil ailesinin Çin dilleri grubunun Min dalına ait Güney Min dilinin bir lehçesidir. Chaoshan [en] bölgesinin yerel şivesi olan Teochew lehçesi, Chaoshanlıların [en] ana dilidir.[3] Çin diasporasında çok sayıda Chaoshanlının olmasından dolayı Çin diaspora topluluklarında Teochew lehçesinin neredeyse Kantonca ya da Hokkien gibi diğer Çin dilleri kadar büyük bir etkisi olmuştur.

"Teochew lehçesi" teriminin hem geniş hem de dar anlamları mevcuttur. Geniş anlamıyla, Chaoshan [en] bölgesinde, Guangdong Eyaleti'nin doğusundaki Chaozhou, Shantou ve Jieyang şehirlerinde ve Meizhou şehrine bağlı Fengshun İlçesi [en]'nde konuşulan farklı "Chaoshan ağızları"nı (Çince: 潮汕片; pinyin: Cháoshàn piàn; Peng'im [en]: diê5 suan3 piêng3) kapsar. Dar anlamıyla Chaozhou şehri halkı arasındaki geçer lehçe ve geleneksel olarak tüm Chaoshan şivelerini temsil eden lehçedir. Günümüz Chaoshan bölgesinde halk arasında tüm Chaoshan şivelerine atfen "Chaoshan lehçesi" (潮汕話) terimi kullanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, (Ed.) (2017). "Chaozhou". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. ^ Bakınız: "学潮语,埋下爱的种子". 星洲网. 19 Ağustos 2019. 19 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2020. 
  3. ^ "《潮州市志下册·第三十二篇 民俗 方言·第二章 潮州方言》". 20 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2020.