Temim

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Temim (Arapça: بَنُو تَمِيم), Arap Yarımadası'ndaki Necid'de ortaya çıkan bir Arap kabilesidir.

Esas olarak Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Irak, Ürdün, Cezayir, Fas, Filistin, Tunus ve Libya'da güçlü bir varlıkları bulunmaktadır. Aynı zamanda Mısır ve İran'daki Huzistan gibi Arap dünyasının birçok yerinde de mevcuttur. Arapçada Temim kelimesi güçlü, sağlam anlamına gelir.[1][2] Aynı zamanda mükemmellik için çabalayanlar anlamına da gelebilir.[3]

Soyu ve tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Temim'in geleneksel soy ağacı şu şekildedir: Tamim ibn Murr ibn 'Id ibn Amr ibn İlyas ibn Mudar ibn Nizar ibn Ma'ad ibn Adnan - İsmail ibn İbrahim.

Temim, Arabistan'ın en büyük kabilelerinden biridir. Kabile, İslam'ın vahyedilmesinde önemli bir rol oynamadan önce 6. yüzyılda orta ve doğu Arabistan'daki çok sayıda vadi ve köyü işgal etti. Hicretin 8. yılında Muhammed'le temasa geçtiler, ancak hemen İslam'a geçmediler.

Kolları[değiştir | kaynağı değiştir]

Temim, Adnan soyundan gelen bir Adnani kabilesidir.

Kabile şecere geleneğinde İbrahim'den Tamim'e kadar kabile ataları:

Kabile esas olarak dört ana kola ayrılır:

Kabile, İslam'ın yayılmasından önce esas olarak Necid'in orta ve kuzey kesimlerinde yoğunlaşmıştı, ancak bölgenin İslam tarafından fethinden sonra Arap Yarımadası'na yayılmış, daha sonra daha sonra İslam'ın hakim olduğu bölgelere yayılmıştı.

Kabile batıda Fas'a ve doğuda Huzistan'a kadar uzanıyor. İslami fetihlerin ardından kabile, günümüzdeki Tunus'a, Irak'a, Fas'a, İran'ın Huzistan ve Horasan bölgelerine ve Arap dünyasının diğer bölgelerine göç etti. Tamim yüzyıllar boyunca bu bölgelerde Ağlabiler ve diğer küçük hanedanlar aracılığıyla önemli bir güce sahipti.

Hanedanlıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

El Hater - Ortadoğu ailesi, esas olarak Katar, Suudi Arabistan ve Bahreyn'de bulunuyor.

  • El Mecali - 1770'lerden beri günümüz Ürdün'ündeki Karak'ta yaşayan aile.
  • El Muammer - on yedinci yüzyıldan on sekizinci yüzyıla kadar Uyeyne merkezli Necid'in yönetici hanedanı, soyları Temim'in Anakir'ine kadar uzanıyor.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "قبيلة بني تميم العريقة- حمزةالتميمي". www.bnitamem.com. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2015. 
  2. ^ "معلومات عن قبيلة بـني تـميم". www.traidnt.net. 15 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2015. 
  3. ^ M. J. Kister (November 1965). "Mecca and Tamīm (Aspects of Their Relations)". Journal of the Economic and Social History of the Orient. 8 (2): 113-163. doi:10.2307/3595962. JSTOR 3595962.