Temel normal biçim

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Boole cebirinde, herhangi bir Boole fonksiyonu temel ayrık normal biçimine[1] veya minterm temel biçimine ve onun ikili temel birletim normal biçimine veya maksterm temel biçimine konulabilir. Diğer temel formlar arasında asal çarpımların tam toplamı veya Blake temel biçimi (ve onun ikilisi) ve cebirsel normal biçimi (Zhegalkin veya Reed-Muller olarak da adlandırılır) bulunur.

Mintermler ürünler olarak adlandırılır çünkü onlar bir takım değişkenin VE mantıksal bağlacı ile birleştirilmiş halleridir ve makstermler toplamlar olarak adlandırılır çünkü onlar bir takım değişkenin VEYA mantıksal bağlacı ile birleştirilmiş halleridir. Bu kavramlar De Morgan yasalarında da ifade edildiği gibi onların tamamlayıcı-simetri ilişkilerinden dolayı ikilidirler.

Herhangi bir Boole fonksiyonunun iki ikili temel biçimi, mintermlerin bir toplamı ve makstermlerin bir ürünüdür. Çarpımların toplamı terimi yaygın olarak, mintermlerin bir mantıksal toplamı (VEYA bağlacı) olan temel biçim için kullanılmaktadır. De Morgan ikilisi, makstermlerin bir mantıksal çarpımı (VE bağlacı) olan temel biçim için kullanılan toplamların çarpımıdır. Bu biçimler geneldeki ve özellikle dijital devrelerdeki Boole formüllerinin optimizasyonunda büyük önem taşıyan bu fonksiyonların sadeleştirilmesi için yararlı olabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pahl, Peter J.; Damrath, Rudolf (6 Aralık 2012). Mathematical Foundations of Computational Engineering: A Handbook. Springer Science & Business Media. ss. 15-. ISBN 978-3-642-56893-0.