Tchibo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tchibo
TipAnonim ortaklık
Kuruluş1949
KurucuMax Herz
Carl Tchilling-Hiryan
Genel merkezi,
Hizmet alanlarıRusya
Çekya
Bulgaristan
Polonya
Slovakya
İsviçre
Türkiye
Romanya
Macaristan
Avusturya
Almanya
İngiltere
Web sitesiwww.tchibo.com.tr

Tchibo GmbH, merkezi Hamburg'da bulunan, Almanya'nın en büyük tüketim malları ve perakende satış kuruluşlarından biridir. Tchibo, %100 oranında Maxingvest (eski adıyla Tchibo Holding) adlı şirketler topluluğunun sahibi Herz Ailesi'ne aittir. Tchibo'nun şehir merkezlerinde ve alışveriş merkezlerinde kendi şubeleri olduğu gibi, süpermarketlerde de satış köşeleri vardır. Ayrıca çevrimiçi satışta da ekin bir şekilde faaliyet göstermektedir.

2019 itibarıyla Tchibo, Almanya'da 7.430 kişi olmak üzere, dünya çapında yaklaşık 11.450 kişiyi istihdam ediyor.[1] Yine 2019 itibarıyla, şirket Almanya içinde ve Almanya dışında yaklaşık 320 şubede 3,12 milyar avro ciro elde etti.[1]

Kuruluş tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahve tüccarı Max Herz ile baharat tüccarı Carl Tchiling-Hiryan (Çilingiryan), 1940 yılında eşit hisseli ortaklar olarak Tchibo GmbH'yi kurdular. İlk niyetleri, Hamburg'da posta yoluyla kahve satışı yapmaktı. Tchibo markası, kurucusunun adı Tchilling ile Almanca kahve çekirdeği anlamındaki Bohne kelimelerinin birleşmesiyle (Tchi-bo) oluşturuldu. Max Herz, 1952 yılında, dönemin râyiciyle 225.000 mark karşılığında ortağının hisselerini devraldı. Tchibo markası, birkaç yıl içinde büyük bir kitle tarafından tanınır hâle geldiği için, kuruluşun adını değiştirmedi.[2] Max Herz, şirketi 1965 yılında ölünceye kadar, Tchibo'yu idare etti. Bir aile şirketi olan Tchibo'nun şu anki sahibi Maxingvest'in adı ise, kurucunun ve hanımı Ingeburg Herz'in ilk isimlerinden ve Almanca yatırım anlamındaki Investment kelimesinden oluşuyor.

1952 yılında, dar bütçeler için tarifler, son moda tüyolar gibi içerikler barındıran Tchibo kataloğu aylık olarak yayınlanmaya başladı. 13 Ekim 1955'te Hamburg'da müşterilerin satın almadan önce kahveyi deneyebilecekleri ilk Tchibo şubesi açıldı. Şube ağı, takip eden dönemde hızla büyüdü ve o dönemde Batı Almanya'nın tamamını kapsayacak şekilde genişledi. 1963'ten itibaren Tchibo fırınlarda ve pastanelerde taze saklama hazneleri adı verilen köşeler kurdu. Bunlar, dükkanlara kurulan ve üzerinde Tchibo marka kahvelerin satışa sunulduğu raflardı. Max Herz'in 1965 yılında ölümünden sonra kuruluşu oğlu Günter Herz idare etmeye devam etti.

Tchibo, 1950'lerden itibaren koruma kapları içinde kahve satıyor. Kahve, o yıllarda lüks bir ürün olarak kabul edildiğinden, Tchibo kahveler de yüksek kalitedeki ambalajlarda, başlangıçta pamuklu malzemeden üretilmiş torbalarda, ilerleyen yıllarda da turuncu renkte teneke kutularda satılıyordu. Almanya'da 1973'te yürürlüğe giren bir kanun, Tchibo'nun kahve alan müşterilerine ürün ilavesi olarak teneke kutular, yemek kitapları gibi hediyeler vermesine müsaade etmiyordu. Bu nedenle şirket, bu amaçla alınmış fakat elinde kalan ürünleri satmaya karar verdi. Böylece farklı ürünlerin satışa sunulması fikri doğmuş oldu. “Her hafta yeni bir âlem” sloganıyla Tchibo, müşterilerine kıyafet, spor malzemeleri, mobilya, ev ve mutfak eşyaları, akıllı telefonlar, elektronik eşyalara kadar değişen bir yelpazede, her hafta değişen ürünler sunmaktadır.

Kuruluşundan 16 yıl sonra Tchibo, 400 tane kahve mağazasına ulaştı. Günümüzde Tchibo’nun kahve tutkusu global bir boyuta ulaşmış durumda. Tchibo, 2019 itibarıyla dünya çapında toplam 1.000’den fazla mağaza, 22.300 satış noktası ile 8 ülkede faaliyet gösteriyor. Markanın anavatanı olan Almanya’ya ile birlikte birçok Avrupa ülkesinde de, öğütülmüş ve çekirdek kahve kategorilerinde hem tonaj hem de ciro bazında en yüksek pazar payına sahip.

Tchibo, Türkiye'deki  ilk mağazasını 2006 yılında açtı. Bugün Türkiye'de 50’ye yakın Tchibo mağazası bulunuyor. Aynı zamanda, internet mağazası ve Migros, Macrocenter ve Carrefour’lar da da  satış yapılmaktadır.

Gold Mocca[değiştir | kaynağı değiştir]

1954 yılında ilk kez satışa sunulan Gold Mocca, Almanya'da kısa bir süre içerisinde popüler hale geldi.

Bu kahvenin özelliği farklı dokuz kahvenin harmanlanması ile üretilmiş olmasıydı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Tchibo". Tchibo (İngilizce). 24 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  2. ^ SPIEGEL, DER. "Heiß wie die Hölle". www.spiegel.de (Almanca). 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021.