Tashihchiao Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

 

Tashihchiao Muharebesi
Rus-Japon Savaşı

Tashihchiao'da Japon Gece Saldırısı
Tarih24-25 Temmuz 1904
Bölge
Port Arthur ve Liaoyang arasında, Mançurya (günümüzde Dashiqiao)
Sonuç Japon zaferi
Taraflar
 Japon İmparatorluğu  Rus İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
General Oku Yasukata Korgeneral Georg von Stackelberg
Korgeneral Nikolay Zarubayev
Güçler
64.000 60.000
Kayıplar
1,000 (yaklaşık)[1] 1,000 (yaklaşık)[1]

Tashihchiao Muharebesi (Japonca大石橋の戦い, romanizeTaisekihashi no Tatakai), Rus-Japon Savaşı'nın ilk evresinde, Japon İmparatorluk Ordusu'nun Liaoyang'a ilerleyişi sırasında 24-25 Temmuz 1904'te gerçekleşmiş bir kara muharebesidir. Tashihchiao (günümüzde Dashiqiao), günümüzde Çin'in Liaoning ilinin bir parçası olan Haicheng'in 25 kilometre güneybatısındadır. Tashihchiao kasabası, Rus Güney Mançurya Demiryolu'nun ana hattı ve eski bir antlaşma limanı olan Yingkou'ya (Newchwang) giden bir şube hattı arasında bir demiryolu kavşağıydı. Her iki hattın da kontrolü, Japon birliklerinin Liaoyang ve Mukden'e doğru ilerleyişi için gerekliydi.

Japon hazırlıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Lokomotifler olmadığından dolayı Japon kuvvetleri, yük arabalarını kuzeydeki Tashihchiao'ya doğru elle ittiler.

Bölgedeki Japon kuvvetleri, General Oku Yasukata komutasındaki İkinci Ordu'nun 3., 4., 5. ve 6. tümenlerinden oluşuyordu. Japonların toplam kuvveti, 46.000 piyade ve 252 top olmak üzere 64.000 kişinin üzerindeydi. Telissu Muharebesi'ndeki zaferin ardından, General Oku 6. Tümen'i tam gücüne geri ulaştırmak amacıyla ikmal için dört gün bekledi, ancak ağır yağışlar sonucu ikmal gecikti. Demiryoluna paralel olarak ilerlemelerine ve Rusların Dalnıy'da 300'den fazla yük arabası bırakmış olmasına rağmen, Japonlar lokomotif olmadığı için demiryollarından yararlanamıyordu. Japonların savaştan önce ürettiği Rus hat açıklığına uygun lokomotifler, Japon Denizi'nde Rusların ticaret gemilerine saldırması sonucu batırılmıştı. Japonlar, bu engeli her bir arabaya 16 kişi düşmek üzere elle çekerek aştı ve erzağı kıyı boyunca Japon birliklerinden birkaç kilometre uzağa taşımak için Çin'den 70 yelkenli kiraladılar.

6 Temmuz 1904'e kadar Oku yeniden kuzeye ilerlemeye hazırdı, dört tümeni 7 Temmuz'da Kaiping'in dışlarına varmıştı ve geceleyin hareket etmeleri ile 9 Temmuz sabahında Kaiping'in arkasındaki tepelere vararak savaşmaya veya yirmi gün daha yürüyüşe hazırlardı. Sonraki iki hafta, her iki taraftan da topçu düelloları ve süvari yağmaları ile ciddi çatışmalar olmadan geçti. 20 Temmuz'da üç gün sonrası için bir saldırı emri hazırlandı, ancak ağır yağışlar Japon planlarını sekteye uğratarak saldırıyı 24 Temmuz'a ertelemelerine sebep oldu.

Oku karakterinin dışında bir dikkatle ilerledi, arazi genel taktiği olan kanatlardan saldırı için uygunsuzdu. Bunun yerine, 3. 5. ve 6. tümenlere önden taarruz emri verirken 4. Tümen'i sol kanatta bir dikkat dağıtıcı ve rezerv kuvvet olarak bıraktı.

Rus hazırlıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir darı tarlasında Rus mevzilerini gözetleyen Japon astsubaylar

Rus kuvvetleri, Korgeneral Georg von Stackelberg komutasındaki 1. Sibirya Kolordusu (Telissu'daki yenilginin ardından Liaoyang'a doğru kuzeye çekilen, ancak onları 20 Haziran'da ele geçirdikleri Kaiping'e doğru yönelten yeni emirler alan kuvvetlerden oluşuyordu) ve Korgeneral Nikolay Zarubayev komutasındaki, Kaiping'in arkasındaki Tashihchiao'da siper içinde bekleyen 4. Sibirya Kolordusu'ndan oluşuyordu. Rus birliklerinin toplam kuvveti yaklaşık 60.000 kişiydi.

General Aleksey Kuropatkin, Tashihchiao'daki tahkimatları kendisi ziyaret etmişti. Stackelberg'in kuvvetleri açık bir görüş açıısna sahip; siperler, mayınlar, dikenli tel ve tabyalarla korunan sağ kanatta bulunuyordu. İzole tepeler, stratejik olarak yerleştirilmiş gözetleme noktaları sağlıyordu. Tashihchiao'daki Rus tahkimatları Nanshan'dakileri geçiyordu, ancak görüş alanları boyları iki metreye kadar ulaşan ve Japonların ilerlemesi için koruma sağlayan darı tarlaları tarafından engelleniyordu. Zarubayev'in kuvvetleri tepelik, vadilerle dolu ve kısıtlı bir görüş açısına sahip daha korunaksız sol kanatta bulunuyordu.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Tashihchao Muharebesi'nin haritası

24 Temmuz[değiştir | kaynağı değiştir]

Muharebe, uzun bir topçu düellosu ile 24 Temmuz 1904 sabahı 05:30'da başladı. Sıcaklık 34 °C'ye kadar ulaşırken Ruslar sıcaktan etkilenmeye başladı; birçok asker hala kalın kış üniformalarını giydiklerinden sıcak çarpması geçirerek bayıldı.[2] Gerginleşen Stackelberg, Zarubayev'e defalarca geri çekilmeyi önerdi, ancak Zarubayev bir topçu bombardımanının ortasında değil, gecenin karanlığında geri çekilmeyi tercih edeceğini belirtti. Japon piyadeleri, öğlene kadar taarruza geçmişti.

Ancak, 15:30 sıralarına kadar Japonlar Rus topçularına karşı ağır zayiat vermişti ve sadece iyi savunulan birkaç ön mevkiyi ele geçirmeyi başarmışlardı. Sayıca daha az olmalarına rağmen Rus toplarının daha uzun bir menzili ve daha yüksek bir atış hızı vardı. Her iki taraf da 16:00'ya kadar rezerv kuvvetlerini cepheye sürdü ve muharebeler 19:30'a kadar devam etti. Günün sonunda Japonların rezervde sadece tek bir alayı kalırken Rusların hala altı taburu vardı. Üstün Rus toplarına karşı Japon taarruzunun başarısızlığı, Rusların moralini yükseltti. Ancak Japonlar sonraki gün yeniden taarruza kalkmayı planlarken Ruslar geri çekilmeye hazırlanıyordu.

25 Temmuz[değiştir | kaynağı değiştir]

24 Temmuz gecesi, 5. Tümen'in komutanı Korgeneral Ueda Arisawa, tümeninin performansından hayal kırıklığına uğradığını belirtti ve General Oku'dan bir gece saldırısı için izin istedi. Oku saldırı iznini verdi ve 22:00'de 5. Tümen, Rusların sol kanadına saldırarak ikinci ve üçüncü savunma hatlarını hızlıca geçti. 03:00'da 3. Tümen de taarruza katıldı ve kısa bir zaman içinde Rus savunma hattının en önemli noktasını oluşturan kilit tepeleri ele geçirdiler. Japon topçuları 06:40'ta ateş açtı, fakat Ruslardan karşı bombardıman gelmedi. 6. Tümen ve ardından 4. Tümen, saat 08:00'da ilerlemeye başladı. 13:00'e kadar Japon kuvvetleri geri kalan Rus mevzilerini ele geçirmişti ve Tashihchiao kasabası Japonların ellerindeydi. Stackelberg, ilk gece saldırısı başladığı anda geri çekilmeye karar vermişti ve ateş altında mükemmel bir şekilde çekilmeyi başarmıştı.

Sonuç[değiştir | kaynağı değiştir]

Tashihchiao Muharebesi'ndeki zayiatlar hakkındaki kaynaklar büyük değişkenlik gösterir, ancak tarihçiler her iki taraftan da yaklaşık bin kişilik zayiatın olduğu konusunda hemfikirdir.[1] Rusların geri çekilişi düzenliydi ve 27 Temmuz'da Ruslar çoktan 50 kilometre çekilmeyi başarmışlardı.

Genel Vali Yevgeni Alekseyev, Stackelberg'in geri çekilmiş olmasına kızgındı, ancak Kuropatkin astına destek çıktı. General Oku, üç tümenle yeniden kuzeye doğru ilerlediği 1 Ağustos'a kadar Tashihchiao'da kaldı, 5. Tümen ise General Nozu Michitsura komutasındaki yeni kurulan 4. Ordu'nun komutasına verilerek Hsimucheng Muharebesi'ne katıldı.

Muharebe düzeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya[değiştir | kaynağı değiştir]

Toplam: 46.000 piyade ve 252 top, yaklaşık 65.000 kişi

Rusya[değiştir | kaynağı değiştir]

Toplam: yaklaşık 60.000 kişi ve 102 top.[3]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Kowner, Historical Dictionary of the Russo-Japanese War [Rus-Japon Savaşı'nın Tarihi Sözlüğü] (İngilizce), s. 372.
  2. ^ Jukes, Geoffrey (2002). The Russo-Japanese War 1904–1905 [Rus-Japon Savaşı 1904-1905]. Osprey Essential Histories (İngilizce). s. 43. ISBN 978-1-84176-446-7. 
  3. ^ Journal of the United Service Institution of India, 33. sayı (İngilizce), United Service Institution of India

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

40°38′K 122°30′D / 40.633°K 122.500°D / 40.633; 122.500