Tartışma:Traklar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

hiç şüpe yokki anadolunun eserleri trakyada da var ama trakyanın toprak yapısı sembebi ile tamamı ile üzerleri örtülmüş taşın nadir bulunması sebebi ile sonraki kavimler tarafından sökülmüş birçok eser ve kalıntı mevcuttur mozayıkleri ile heykeller sütünlar lahit mezarlar hertürlü sanat eserine rastlamak mümkündür yeni çalışmalarla birçok eserin ortaya çıkarılacaktır.

Şurada yazılanların bir kısmı doğru ve fakat diğer bir kısmıysa (bazıları gülünç derecede) yanlıştırlar. Daklar, Traklardan olmayıp, bugünkü Romenlerın atası olan başka bir kavimdir mesela. Tabiatıyla da Tuna'nın kuzeyinde yaşamışlardır. Ancak, Daklar ve Trakların hayat tarzında benzerlikler görülmektedir. Buysa, akrabalık sonucu mudur, yoksa komşu olmanın sonucu mu? Bu husus henüz bilinmemektedir. Getlerin durumuysa belirsizdir. Trak da olabilirler, Dak da... Yazının bunun gibi yanlışları bulunmaktadır. Ayrıca, Anadolu'daki eserler aynen Trakya'da da vardır, demek yanlış olur ve yanlıştır da. Traklar Anadolu medeniyetine coğrafi olarak yakın, fakat pratikteyse uzaktırlar. Yani, o derecede medeni değildirler. Bugün Traklardan bize kalanlar, tümülüslerle benzerleridir. Günümüz Trakya'sında Anadolu'yu andırır eserlere Vize, Ereğli ve Enez'de rastlanmaktadır. Bunlar da Traklardan kalmış değillerdir; daha çok Roma eserleridirler.


Ayrıca Traklar gibi Hint-Avrupa kökenli bir toplumun Ural-Altay kökenli Türk toplumunun Prototipi olduğunu söylemek bilimsel olarak büyük bir hatadır.Irkçı ve milliyetçi tavırla yazılmış bu metnin düzeltilip tarihi gerçeklere uygun ve saptırılmadan yeniden düzenlenilmesini rica ederim.TEŞEKKÜRLER

kararlı sürüm[kaynağı değiştir]

Buradaki bilgilerin nasıl bir kontrol sürecinden geçtiği hakkında hiçbir fikrim yok. Fakat şu anki kararlı sürüm (yeni kontrol edilmiş) bilimsellikle ve gerçeklikle bağdaşmayan saçma sapan bilgiler içermekte. Bir an önce değişiklik yapılmalı. --Heimdall0 (mesaj) 22:20, 22 Nisan 2014 (UTC)

"gerçeklikle bağdaşmayan saçma sapan bilgiler içermekte. " iddianız için kaynak belirtmelisiniz--İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti# 22:22, 22 Nisan 2014 (UTC)
kararlı sürümde şöyle bir bilgi bulunuyor: "Yazı kullanmadıklarından yazılı bir eser bırakmayan Trakiaların kökeni ancak Eski Yunanca'da anılan Trakça kelimelerle saptanabilmiş ve Ural-Altay dil ailesine ait oldukları belirlenmiştir."
İngilizce Vikipedi Trak Dili ve Almanca Vikipedi Trak Dili sayfalarında da açıklandığı üzre Trak Dili; Dak, Get ve Moez diyalektleriyle ilişki içindedir. Ivan Duridanov Trakların Dili (The Language of the Thracians) eserinde açıkladığı üzre Trak Dilindeki kelimelerin Baltık dillerindeki karşılıkları bulunmaktadır. Trak Dili Hint-Avrupa Dil Ailesi içindedir. Hiçbir kaynağa dayanmayan bu iddia gerçek dışı ve saçmadır. İdeolojik kaygılarla/bakış açısıyla yapıldığı apaçık ortadadır.
Öncelikle "saçma" ifadesini kullanmanız sağlıklı değil. Eğer kaynaklarınızın doğrulanabildiğine eminseniz. Değişikliği yapınız. Kaynak göstermeyi unutmayınız.Bkz: VP:KG--İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti# 08:02, 23 Nisan 2014 (UTC)
İlginiz için teşekkürler, fakat hali hazırda bu başlık için kontrol bekleyen geniş çaplı bir değişikliğin kabulü üzerine bu itirazı yapmıştım. Şuan gördüğüm üzre o değişiklik silinmiş veya kaldırılmış. Yine de ilgili kısmı kaynak göstererek değiştiriyorum.Bu imzasız yazı Heimdall0 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Şöyle yapalım: Siz geçerli kaynak gösterin ve değişikliği yapan kişiyi bu tartışma sayfasına nezaket kurallarına uyarak çağırın. İlginecektir. Eğer değişikliğiniz politikalara uygunsa onaylanacaktır.--İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti# 12:35, 23 Nisan 2014 (UTC)

VP:D "Doğrulanabilirlik" protokolünü okumanızda fayda var. Nasıl kaynak göstereceğiniz de yukarıda verilmiş. Telif hakkı saklı olmayan ve doğrulanabilir, yayınlanmış, akademik referanslarla düzenlerseniz onaylanacaktır. Tek bir kaynaktan kopyala yapıştır (kısmen de olsa) telif hakkı sorunu doğurur. Birebir yazamazsınız. Okuyup aklınızda kalanları ekleyip, kaynağı da referans olarak gösterebilirsiniz. Yagmurlukorfez (mesaj) 18:38, 23 Nisan 2014 (UTC)

İnsanı çileden çıkardığınız için sağolun, size bu yetkileri veren merci her kimse site bürokrasisi süsüyle yalan yanlış bilgileri savunduğunuzu eminim bilmek isteyecektir. Hint-Avrupa dil ailesine ait olan Trak Dili'nin Ural-Altay dil ailesine ait olmadığını telif haklarını gözeterek kaynakla belirtmek Vandalizm demek ? Yazıklar olsun.

--Heimdall0 (mesaj) 19:30, 23 Nisan 2014 (UTC)

Traklar'ın ural altay dil ailesinden olduğunu kimse iddia etmiyor. Açıkca maddede fark edilmemiş bir dezanformasyon yapılmış ve en kısa zamanda düzeltilecektir. Ama sizin eklediğiniz içerik de ansiklopedik dilde değil ve hiçbir referans göstermemişsiniz gördüğüm kadarıyla. Vikipedide yorum içeren içerik barındırılmaz. Yukarıda verdiğim protokolü incelerseniz, vikipedide "gerçeklik"in değil, "doğrulanabilirlik"in esas olduğunu görürsünüz. Yagmurlukorfez (mesaj) 19:44, 23 Nisan 2014 (UTC)