Tartus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.15, 9 Haziran 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17191162 numaralı sürüm (→‎Önemli yerler: düzeltme AWB ile)
Tartus
طرطوس
Şehir
Tartus Limanı'ndaki tekneler
Suriye üzerinde Tartus
Tartus
Tartus
Tartus'un Suriye'deki konumu.
ÜlkeSuriye Suriye
İlTartus
İlçeTartus
İdare
 • ValiWahib Hasan Zein Eddin
Nüfus
 (2004)
 • Toplam115.769
Zaman dilimiUTC+2 (DAZD)
 • Yaz (YSU)UTC+3 (DAYZD)
Alan kodu43

Tartus, Suriye'nin batısında bir kent. Akdeniz kıyısında, Ervad Adasının (cezire) karşısında yer alır. Aynı adı taşıyan Tartus ilinin merkezidir.

Tarihçe

Antik çağda Antaradus adıyla, Aradus'un (bugün Ervad Adası) kolonisi olarak kuruldu. MS 346'da Roma imparatoru II. Constantius tarafından yeniden inşa edilen kent Roma ve Bizans dönemlerinde gelişti. Ortaçağda Haçlılar o sırada Tortosa olarak anılan kenti işgal ederek surlarla çevirdiler. 1291'de Haçlılardan Araplara geçen Tartus, Osmanlı yönetimine girdiği tarihten limanının yeniden inşa edildiği 20. yüzyıla değin geriledi.

Önemli yerler

Günümüzde kent müzesi olarak kullanılan Tortosa'nın Meryem Anası Katedrali, 12. yüzyıl sonlarıyla 13. yüzyıl başları arasında inşa edilen ve günümüzde büyük ölçüde yıkıntı halinde olan Templier Kalesi kentin eski kesiminde yer alır.

Rusya'nın kullandığı Tartus Rusya Deniz Kuvvetleri Tesisi de limanda kiralanmış bir askeri yerleşmedir. Resmi Rusya kullanımında yerleşim "üs" olarak değil, Malzme-Teknik Destek Noktası olarak sınıflandırılır (Rusça: Пункт материально-технического обеспечения, ПМТО). Tartus Rusya Deniz Kuvvetleri'nin Akdeniz'deki tek tamir ve ikmal noktasıdır, Rus savaş gemilerinin Çanakkale ve İstanbul Boğazından geri Karadeniz'deki üslerine gitme yolculuğundan kurtarır.[1]

Nüfus

2004 yılı verilerine göre şehrin nüfusu 115.769 kişidir.[2] Suriyelilerin turistik amaçla ziyaret etmesinden dolayı yaz aylarında nüfusu artmaktadır.

Ekonomi

Suriye'nin Lazkiye'den sonra ikinci büyük limanı olan Tartus aynı zamanda bir balıkçılık limanı, zengin bir tarım bölgesinin merkezi ve Irak'tan gelen petrol boru hattının son durağıdır. Bu boru hattı, Tartus'un 30 km kuzeyindeki Baniyas limanında sona eren boru hattıyla da bağlantılıdır. Tartus ayrıca önemli bir turizm noktasıdır. Lazkiye'yle arasında bir demiryolu hattı, 80 km kuzeyindeki El Basil'de uluslararası bir havalimanı bulunur.

Kaynakça

  1. ^ Kramer, Andrew E. (18 Haziran 2012). "Russian Warships Said to Be Going to Naval Base in Syria (İngilizce)". The New York Times. 18 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2012. 
  2. ^ Tartus city population

Dış bağlantılar