Tartışma:Zübeyde Fıtnat Hanım

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Biyografi (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

bir de Fıtnat Hanım maddesi var, bu nedenle sanırım bu parantezli açılmış. diğerinin daha tanınır olduğundan emin miyiz ya da isimlendirme önerisi olan var mı? --kibele 19:42, 1 Kasım 2016 (UTC)

1780 yılında vefat eden "Fitnat Hanım (Şair)" başlığı "Zübeyde Fitnat Hanım" olarak değiştirilirse karışıklık çözülür. Nida2434 (mesaj) 20:00, 1 Kasım 2016 (UTC)

ama tanınırlığı bu yönde midir? eğer fitnat hanım olarak tanınıyorsa doğru olmaz.. --kibele 20:23, 1 Kasım 2016 (UTC)

"Fıtnat Hanım’ın esas adı kabir taşında görüldüğü üzere Şerife Zübeyde olmakla beraber Hüseyin Ayvansarâyî bunu bazan Emetullah (Hadîkatü’l-cevâmi‘, I, 23), bazan Fıtnat Zübeyde olarak (a.g.e., II, 175) kaydettikten başka bir de Şerife Emetullah Fıtnat suretinde gösterir (Mecmua-i Tevârih,..." (Ömer Faruk Akün, TDV İslam Ansiklopedisi) http://www.islamansiklopedisi.info/dia/ayrmetin.php?idno=130040

Mehmet Nermi Haskan'ın Eyüplü Meşhurlar isimli kitabında ise " Fitnat Zübeyde Hanım" olarak geçiyor. Ki mezar taşında da aynen böyle yazıyor. c.2, s,87.Nida2434 (mesaj) 20:35, 1 Kasım 2016 (UTC)

Düzeltiyorum mezar taşında "Zübeyde Fitnat Hanım" yazıyor. Fotoğrafından bizzat okudum. Nida2434 (mesaj) 20:38, 1 Kasım 2016 (UTC)

teşekkürler @Nidayi.. gerçek isminin o olduğundan kuşkum yok. ben sadece 'fitnat hanım' diye bildiğimiz kişi bu mu, diğeri mi diye tereddütteyim. madde adlarında tanındığı/bilindiği ismi kullanıyoruz malûm.. --kibele 09:12, 2 Kasım 2016 (UTC)

Her ikisinin de şair olduğu malum birine "Fitnat Hanım (Hazinadar)" diğerine de "Fitnat Hanım (Zübeyde)" kanaatimce daha mantıklı olur. Meşhurluk meselesine gelince etkilendiği şairler, dönemi ve Koca Ragıp Şaşa diyalogları sebebiyle daha ziyade Zübeyde Fitnat Hanım öndedir diye düşünüyorum...Nida2434 (mesaj) 09:30, 2 Kasım 2016 (UTC)