Tartışma:Yeniçeri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Orta Çağ (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Orta Çağ maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Orta Çağ kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Yeniçeri, eski bir seçkin madde adayıdır. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan adaylığın neden başarısız olduğunu görebilirsiniz.
10 Ekim 2023 Seçkin madde adayı Başarısız

Sakallı Yeniçeri[kaynağı değiştir]

Neden resimdeki yeniçeriler sakallı. Yeniçerilerin sakal bırakması yasaktı. --Ruzgarmesaj 22:24, 23 Nisan 2007 (UTC)


sakal birakmalari yasakti. fakat biyik birakmalari serbestti. detayli bilgi icin http://en.wikipedia.org/wiki/Janissary#Recruitment.2C_training_and_status

"Unlike other Muslims, they were expressly forbidden to wear beards (a Muslim custom), only a moustache"

Beregorn 15:16, 15 Şubat 2008 (UTC)

Kalın metin== nerede gör--78.169.37.14 18:40, 29 Nisan 2013 (UTC)dünüz ? ==Eğik metin

yeni çerilerin sakalsız olduğunu nerede gördünüz yada okudunuz ? kaynak olarak kullanılacak bir yer mi?

Sayfanın başında ilk birkaç yüzyıl yeniçeriler faydalıydı sonradan bozulmalar oldu ve sorunlara neden oldu kısmı yoruma dayalı olmuş


imla hatalari ile dolu bir yazi. daha ozenli bir sekilde ele alinmali

kuruldukları zaman alevilik diye bişey yoktu nerden uyduruyorsunuz..kim yazdıysa tamemen yanlış bi kaynaktan öğrenmiş...saçmalamayın

htiyaca göre zamanı değişse de genel olarak her beş yılda bir bu işle görevli memurlar Rumeli eyaletinde genelikle Makedonya, Bosna ve Kuzey Yunanistan'da hristiyan köylerine gider ve köylerde buldukları genç sağlıklı bu hristiyanları toplarlardı sonra bu gençler Bursa ve İstanbul çevresindeki müslüman ailelere bir süreliğine verilir ki böylelikle İslam dinini ve Türk geleneklerini öğrenmeleri sağlanırdı. Tabi ki zaman zaman bu genç hristiyanları ailelerinden almakta zorluklar çıksa da bir çok aile bu işe gönüllü oluyolardı çünkü bu sekilde hem gençler iyi bir eğitim alırlar ve devlet içersinde önemli görevlere gelebilirlerdi hem de oralarda asla elde edemeyecekleri bir servet sahibi olma şansı yakalıyolardı. Yeniçeri ocağındaki askerler Sultanlar gibi sünni-Hanifi değil alevi-bektaşi idiler. Bunun nedeni bu erken Osmanlı döneminde Anadolu nüfusunun yarısından çoğu Orta Asya'dan yeni gelmiş göçer topluklardan oluşuyolardı. Alevi geleneği Orta Asya'da o dönemde göçer hayata daha uygun olduğundan dolayı sünnilikten daha yaygındı. İşte Anadolu'da müslüman ailelere verilen bu hristiyanlar burda alevi İslamı öğreniyolardı


yukarıdaki kısmı neden ve nerden uyduruyorsunuz ?

Bizzati yeniçerileri sunni olduklarının simgesi oalrak özel sancak kullanırlar idi......

ayrıca yazan oyle bir uydurmuş ki sanki otarihte alevilik almış başını gidiyor gibi... cık cıkcık

uydurmayın, tarihe yalan düşmeyin....

Yeni çeri ocakları ve yeniçeriler, dinlerine bağlı insanlar idi ne zaman ki yeniçeri sistemi sulandı ve dinden alakalrı uzaklaştı ve sulandı o zaman yeniçeri teşkilatı da ters tepmeye başladı ve develtin sonuna katkıda bulundullar

Yeniçeri ocağının bir Bektaşî ocağı olduğu tüm ciddi tarihçiler tarafından kabul edilen bir tarihî gerçektir. Burada konuyla ilgili yapılan "yeni çeriler sunni idi" gibi yorumlar tarihî gerçekleri yansıtmamaktadır. --Müstear Efendi 15:11, 8 Mayıs 2009 (UTC)
  • Maddenin tümünün telif ihlali olması mümkün görünmüyor, ihlal olduğu düşünülen pasajlar çıkarılıp ardından şablon da çıkarılmalı. Aynı sorun gemi maddesinde de vardı--Düşünenadam 21:51, 28 Nisan 2009 (UTC)

yeniçeri ocağının piri hacı bektaşı velidir. ocakta sürekli bir bektaşi babası bulunur ve seferlere de katılırdı. ocağın bektaşi tarikatıyla ilişkisi belgelidir ve çok iyi bilinmektedir. yeniçerilerinin bektaşi tarikatından olmaları her birinin doğrudan alevi, şia ya da sünni oldukları anlamına gelmez. ancak yavuz selim'in iran seferinde huzursuzluk çıkarmaları heteredoks islam anlayışının kuvvetli olduğunu işaret eder. ayrıca hem yeniçeri, hem de sipahi sancaklarında bir şi simgesi olan zülfikar'ın en çok kullanılan simge olması da bu konuda bir fikir verir. bunun yanında bir insanın şi ya da alevi olması onun dindar olmadığı anlamına da gelmez.

makalede yeniçeri ocağı dağıtıldıktan sonra osmanlının bu yüzden toprak kaybettiği ve II. mahmut'un yeniçeri ocağını niye kapattım diye kahrından öldüğü gibi temelsiz bazı yorumlar vardı. ilk yunan isyanı sırasında yeniçeriler moraya gönderilmek istenmiş. toparlanabilenlerin bir çoğu yolda firar etmiş ve gönderilenlerin ancak onda biri savaş alanına gitmişlerdir.

istanbuldaki yeniçeriler düşman tehdidinden uzakta, başkentin iktidar oyunları ve güç merkezleriyle ilişki içindelerdi. ticaret hayatına da girmeleri askeri disiplinlerinin iyice bozulmasına ve silahlı bir iktisadi/siyasi güç haline gelmelerine sebep oldu. ancak cezayir, tunus gibi garp ocaklarına gönderilen yeniçeriler sürekli düşman tehdidi altında bulunduklarından sonuna kadar disiplinlerini ve etkinliklerini korumuşlardır.Arkadaşımız SOn Derece Doğru Söylüyor

wikipedia da bazı şeylere önem vermek gerekiyor. mesela yaniçeriler bektaşi-alevi değildir, sunnidir gibi yorumlar burada bir dakika bile tutulmamalı. burada aleviliğe karşı nefrete sahip olanların dışa vurumu var. ben sunniyim diye yeniçerin bektaşi olduğu gerçeğini inkar etmem doğru değildir. böyle yapılırsa,bu bir nevi mezhep ırkçılığıdır. bu arada balkanlarda osmanlıyla beraber müslümanlık gelmiştir, şimdi balkanlara gidersek çoğunlukla bektaşiliğin yaygın olduğunu görürüz. onlarda namaz kılar, onlarda oruç tutar vb.--Muratero 15:32, 26 Mayıs 2013 (UTC)

Language query[kaynağı değiştir]

Hello, Wikipedians of Turkish language. I have one question: what does it mean word çeri exactly? "A soldier" (singular) or "an army/soldiers" (plural)? Thank you very much for answer. --89.235.54.12 11:27, 20 Mayıs 2009 (UTC) alias Iaroslavvs

the "çeri" word used both as singular and plural. but mostly plural. it exactly means troops. in ottoman documents "tatar çerisi" (tatar troops), "sırp çerisi" (serbian troops) words recorded. Bu imzasız yazı 78.180.90.62 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Arastirdigim bir cok guvenilir kaynakta yeniceriler ocaklarina saklandiklarinda padisahin ocaklari topa tutturdugu yaziliyor.Kacanlar ise halk tarafindan oldurulmustur deniyor.Yani ocaklari ateşe vermekten bahsedilmiyor... AudaxBu imzasız yazı 62.244.221.61 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

YENİÇERİYİ DOĞRU KAVRAMAK[kaynağı değiştir]

[1]yeniçeriyi doğru kavramak78.189.60.113 20:20, 16 Nisan 2014 (UTC)Yeniçerilikle ilgili bu güne kadar yazılanlar yeniceriliğin askeri yönüyle alakalı kalmıştır. Yeniçerilik askerliğin ötesinde esas olarak ilgili olduğu tarih diliminde dünya insanlığına insan ilişkilerine yeni bir bakış acısı getirmesidir. Yeniçerilikle ilgili yazanlar, yeniceriliğin dayandığı düşünceyi ifade eden yeniceri yeminindeki Kalübeladan beri müminiz yekdir hak vermişiz ikrar... nuri alemde ....divaneleriz....ifadelerin o tarihlerde bir insan için ne ifade etdiğini anlamlandırmadan yazılanlar eksikdir. yeniçeriyi anlamak için, yeniçeri toplum rahmine hangi şartlar düşürmüştür. yeminine dikkat edilirse ...beri müslümanız, hristiyanız veya yahudiyiz demiyor. bütün dinlerin yaratmak istediği doğru insanız(müminiz) diyor. Yeniçeriye kadar var olan askeri teşkilatların hiç birisi müminliği değil dini rutuelleri veya moğol talancılığını esas alıyordu. Ayrıca padişah belirleme tavrıda incelenmesi gerekiyor. hanği şehzadenin padışah olacagına yeniçeri karar veriyor.Şehzadeler yeniçeri oçagına yeminle kabul ediliyor. Padişahlar yeniçeri oçağının bir numaralı çerisi olması çok farklı bir durum. hiç bir askeri teşkilatda bu ğibi özellikler yok. varsa kral efendidir. asker kuldur. yenicerilikde padışahda askerde aynı yemine tabi olmasıyla eşitdirler. Yeniceriyi sadece askeri anlamda incelemek tarihi eksik incelemekdir. Toplumsal düşünce sistamatiğinide incelemek gerekiyor. bu nasıl bir düşüncedirki. o şartlarda 500 yıl teşkilatlama organizasyonunu sürdürebilmiş yetkili tek güç kendisi iken o sürede yeniçeriyi raptu zap altına alabilecek başka bir güç varmıydı bu güç sadece 1826 yılında oldu oda yeniçeriyi yok ederken kurduğu devletinde sonuydu. kurduğu devlet ortadan kalkerken yeniçeriyi oluşturan ve yüzyıllarca teşkilatlammasının sürdürmesini sağlayan düşünce hala yeniçerilerin torunlarınca yaşatılmaktadır.

  1. ^ ÂYeniçeri yemini

Yeniçeriler'in devşirme olması ile ilgili[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar,Yeniçeriler'in devşirme olması birçok insanın aklında şüphe uyandırır.Çünkü çoğu insan yeniçerileri Müslüman,hafız vs. olarak bilmekte.Bu nedenle kesinlikle kaynak belirtilmelidir.Aksi takdirde Vikipedi'nin de inandırıcılığı kalmaz.Saygılar.. Perfectionist and idealist (mesaj) 20:37, 6 Haziran 2014 (UTC)

Osmanlı Yeniçerileri niye Bektaşi yapmıştır?[kaynağı değiştir]

Osmanlı devşirme yöntemi ile topladığı çocukları Sünni yapmak yerine niye Bektaşi yapmıştır? Bu olaydaki mantık nedir?

Madde adı bana yanlış gibi geliyor. Bu madde tam anlamıyla Yeniçerilerin mensup olduğu "Yeniçeri Ocağını" anlatıyor. Tıpkı diğer Kapıkulu ordusunu oluşturan teşkilatlar gibi. Dolayısı ile maddenin adı "Yeniçeri Ocağı" olması gerekiyor. Yeniçeri yalın haliyle, Yeniçeri Ocağına mensup askeri tabir etmekte. İkisi de yer alacaksa ocak ile asker karmaşası giderilmeli diye düşünüyorum.Sait* 20.35, 31 Mart 2021 (UTC)[yanıtla]

Yeniçeri adı daha genel bir kavram gibi geliyor bana. Yeniçeri kavramı içerisinde, zaten bağlı oldukları ocakta işlenir diye düşünüyorum ve işlenmişte. TDVİA'da bu şekilde adlandırmış.--Nushirevan11 21.31, 31 Mart 2021 (UTC)[yanıtla]
Yeniçeri, Humbaracı, Top Arabacı gibi adlar eğer Ocak kavramını tanımlıyorsa tamamı TDVİA'daki gibi yalın hale taşınmalı o halde. Çünkü orada Cebeci Ocağı değil; Cebeci diye geçmekte. Bizde de eğer genel uygulama ile teşkilat adından sonra "Ocağı" vurgulamasını yapıyorsak, Yeniçeri maddesine de uyum açısından uygulamalıyız diye düşünüyorum.Sait* 10.32, 3 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]
Haklısın, bu konuda genel uygulama belirlenebilir.--Nushirevan11 15.47, 3 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Birçok sürümlük değişillikle yok edilen içerikler[kaynağı değiştir]

Yeniçeriler Bektaşi olmalarına rağmen neden Hanefi olarak gösteriliyor? Neden Hacı Bektaş Veli'nin ismi silindi güncel sürümde? Bu eski sürümle kıyaslanırsa taraflı değişikliklerin izleri belli olmakta;https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Yeni%C3%A7eri&oldid=12910141

2003:E2:B747:2F00:FB73:9303:2E00:699E 15.16, 5 Mayıs 2023 (UTC)[yanıtla]

Yeniçeriler Bektaşi'dir ne demek onu açıklayın öncelikle? Neyi savunduğunuzu anlayamadım. Yeniçerilerin bağlı olduğu Bektaşi dergahı takriben 16. yüzyılda Alevilerden alınarak Bektaşilere verildi. (Daha sonra da Nakşibendilere) Devlet devşirilen Hristiyanları Sünni tarikat yapılanması yerine kendi kontrolünde bir Bektaşilik tarikatıyla Müslümanlaştırdı. Osmanlılarda her mesleğin bir piri olması geleneğine bağlı olarakta "Pirimiz, hünkârımız Hacı Bektaş-ı Veli..." denirdi. Zaten ocak Hacı Bektaşi Veli'den çok daha sonra I. Murad döneminde kuruldu. Yani Bektaşilik tamamen kontrollü bir yapılanmaydı. Madde de zaten Bektaşilerle ilişkisi için kocaman bir başlık var. Bunun yanında Hanefi (İmam-ı Azam) bayrağı ocaktaki en büyük bayraktı. Burda taraflılık nerede, doğrusu ya da objektif olanı nasıl olmalı, kaynaklarınızla beraber tartışma sayfasında detaylıca paylaşırsanız kimse engel olmaz size. Ancak gelipte burda kendi ideolojik yorumunuzla bir şeyler yazarsanız ciddiye alınmanız çok zor.Sait* 15.42, 8 Mayıs 2023 (UTC)[yanıtla]
Önceki sürümde yer alan metin aynen şöyle:
"Bektaşilik gayrimüslimlere olduğu gibi Türk ya da Türkmen olmayanlara da açıktı. Bu nedenle devşirmelerden oluşan Yeniçeri Ocağı'nın Müslüman olmasını sağlayacak sistem olarak Bektaşilik en iyi çözüm olarak görülmüştür ve devletin kuruluş dönemi boyunca Osmanlı padişahları Bektaşiliğn gelişmesini desteklemişlerdir.
Yeniçeri Ordusu denilen bu ordunun başında bulunan ağa da Bektaşî idi...''"
Zaten dediğim açıkladığım şey yer alıyormuş madde de. Bunun yanında Yeniçeri Ordusu denilen bu ordunun başında bulunan ağa (Yeniçeri Ağası oluyor o ağa) Bektaşi idi ne demek ya da diğerleri nakşibendi mi oluyor? Koskoca kuruluşu başlığında geçen bu alıntıladıklarım ve benzeri bilgilere ise "orencikkoyu.com" adlı bir web sitesi kaynak olarak gösterilmiş. Siz mi burayı kaynak aldınız bilemiyorum ama çok kötü bir maddeymiş o zamanlar gerçekten... Sait* 15.48, 8 Mayıs 2023 (UTC)[yanıtla]
Hacı Bektaş-ı Veli'nin ismi silindi ne demek yahu? Koskoca Âşıkpaşazâde ocağın Hacı Bektaş'ı Veli tarafından kurulmadığını ve hanedanla bir ilişkisinin olmadığını yazmış. Madde içerisinde de belirtmişiz. Pes yani :) Sait* 15.53, 8 Mayıs 2023 (UTC)[yanıtla]