Tartışma:Vespa

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Ekonomi (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ekonomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ekonomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İtalya (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İtalya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İtalya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Vespa, Piaggio şirketinin ürettiği bir modelin adıdır. Vespa adında bir şirket olmadığı ve dolayısı ile üretici olan Piaggo olduğu için kategoriden çıkarttım. Vespa ve bunun gibi modeller için Kategori:Motosiklet modelleri açmak için bir çalışma yapacağım. --Oytun PINAR 11:38, 26 Ekim 2009 (UTC)

Vespa'nın birincil anlamı[kaynağı değiştir]

Vespa'nın birincil anlamı hem Türkçede hem de uluslararası bilim çevresinde öncelikle Eşek arısı cinsidir ve Vespa adının yalın hâlde bir ticari marka için kullanılması doğru değildir. Vespa adı Eşek arısı maddesine yönlendirilmeli ve motosiklet markası olan Vespa sayfasının da ismi değiştirilmeli. Vespa diye aratınca doğrudan bir ticari markanın anlatıldığı sayfaya ulaşan biyologlar hayrete düşmesin. Ayrıca, biyolojik bir terim olan Vespa'yı bütün dünya bir arı cinsi olarak bilirken, burada bir motosiklet markasına dönüşmesi haksız rekabet çerçevesinde ve de TBA olarak maddenin Vespa (motosiklet) ya da buna benzer bir başlıkla verilmesi doğrudur. Biyolojideki Vespa yönlendirmelerinin "arı" yerine bir "motosiklet" markasına çıkması hiç de hoş değil. --Kmoksy 10:42, 1 Eylül 2011 (UTC)

maddenin kendi adı bile Eşek arısı. diğer dillerin bir tanesi hariç hiçbirinde de bu şekilde kullanılmamış. motosikletin 'ilk akla gelen' olma konusunda bariz bir üstünlüğü var. maddenin başında diğerine bağ yapılmış. ilkesel olarak size katılsam da, değişmesi gerektiğini düşünmüyorum pek. --kibele 11:41, 16 Ağustos 2012 (UTC)
Motorsikletin yaygınlığı bir asır bile değilken, Vespa'nın kullanımı 1761 yılından bu yana üç asırdır biyolojide bir arı cinsindir. Ticari motorsiklet markası bu Vespa arısından gelir. Maddenin "eşek arısı" ya da "yaban arısı" olmasının hiç bir önemi yoktur. Biyolojide (özellikle de böcek biliminde) Vespa çok sık geçer. Hangi biyoloğa sorulursa sorulsun "kesinlikle" motorsiklet değil, arı cinsi cevabı alınır. Yani, o kadar yaygındır. Biyolojide kullanılan takson terimlerinin ticari markalara göre üstünlüğü olmalı. Vespa adıyla arama yapan biyologların ya da hayvan dünyasıyla ilgisi olanların bir böcek yerine motorsiklet markasına ulaşmaları pek de sevimli olmuyor. --Kmoksy (mesaj) 12:10, 16 Ağustos 2012 (UTC)
dediğim gibi, ben de önceliğin eşek arısında olduğunu düşünüyorum. ama soruyu sadece biyologlara sormuyoruz, o zaman da ilk cevap o olmuyor. anlam ayrımı sayfası yapabilir ve ikisini de oradan yönlendirebiliriz belki. başka fikirleri de duysak iyi olur. --kibele 15:10, 16 Ağustos 2012 (UTC)
  • Yalın halde Vespa sözcüğünü anlam ayrımı yapıp her iki maddeye bağlantı vermemiz daha uygun olur.--Abuk SABUK msj 21:46, 20 Ocak 2013 (UTC)