Tartışma:Sinagog

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sinagog sözcüğü Yunancadan gelmiş olsa da aslında içeriğinde başka anlamı bulunan bir sözcüktür. Bu sözcük içinde iki farklı sözcüğü barındırır ve böylece burada bir sözcük oyunu yapılarak farklı birşey anlatılır. Bilindiği gibi Sina, Sina Yarımadası'ndaki bir dağın adıdır. Diğer adı ise Horeb'dir. Bu dağ Musa peygamberin yanan çalıda Tanrı'yı temsil eden bir melekle konuştuğu yerdir. Musa peygamber bu olaydan sonra Mısır'a döner ve tekrar İsrailliler'le Mısır'dan çıktıktan sonra aynı yere gelir. Ve bu dağda 10 büyük emir ve diğer 600 kadar ayrıntılı talimatları alır. Sion Dağı (Kudüs'te) ile Sina Dağı birbirine karıştırılmamalıdır. Yani özetle dinsel yönden ele alındığında, bu yer Tanrı'nın Musa'yla konuştuğu bir yer olarak o zaman burası kutsaldı. Öyle ki Musa'ya "ayaklarındaki çarıkları çıkarması" gerektiği söylendi. Gog sözcüğü ise yine Tevrat ve İncil'de farklı yerlerde geçen ve Şeytan'a atfen kullanılan bir sözcüktür. Buna göre dinsel yönden bakıldığında biri kutsal bir ad olan Sina ve diğeri murdar olan Gog sözcükleri bu şekilde biraya getirilerek bir sözcük oyunu yapılmış olmaktadır. Ortaya çıkan anlam ise Sina+Tanrı yerine Sina+Gog ya da Sina+Şeytan anlamına gelen bir sözcük olmaktadır. Ayrıca burada Tanrı'ya karşı yapılmış bir hakaret de bulunmaktadır. Çünkü Sina Dağı'ndaki Tanrı'nın Gog'la anılması bu "kutsaldır" denilen yere ve dolayısıyla da Tanrı'ya karşı yapılmış bir hakaret olmaktadır. Bunun neden böyle olduğu konusu ise biraz daha gizemli bir konudur. Ama aslında diğer taraftan da çok açıktır. Bu tip şeyler özellikle Black Metal, Heavy Metal gibi grupların müzik sözlerinde sıklıkla yeralan şeylerdir. Müzik sözleri daima kutsal şeylerle ve Tanrı'yla ilgilidir. Ama öte yandan bu konular Şeytan'la ve onun simgeleriyle harmanlanarak, Tanrı'ya dolaylı yoldan hakaret edilir. Örneğin Tanrı'nın İbranice'deki dört harfinin latince ifadesi olan "Tetragrammaton" (Tetragrammaton: Dört harf) sözcüğü hecelenerek, satanizmin baş sembolü olan pentagramın kollarının arasına yazılır. [1]

Hezekiel 38:
De ki, 'Egemen RAB şöyle diyor: Ey Roşun, Meşekin, Tuvalın önderi Gog, sana karşıyım.
Seni geldiğin yoldan geri çevirecek, çenelerine çengel takacağım. Seni ve bütün ordunu, atları, tam donanmış atlıları, küçük büyük kalkanlı, hepsi kılıç kullanan büyük kalabalığı dışarıya sürükleyeceğim.
Onlarla birlikte hepsi kalkanlı, miğferli Perslileri, Kûşluları, Pûtluları,
Gomerin bütün ordusunu, uzak kuzeydeki Beyttogarmanın bütün ordusunu ve yanındaki birçok ulusu da sürükleyeceğim. Tuvalın baş önderi".
" 'Hazır ol! Çevrende toplanmış büyük kalabalıkla birlikte hazırlan. Onları sen gözeteceksin.
...

Ayrıca "Vahiy" bölümünde de Gog'dan bahsedilir. Magog'lu Gog. Anlatımlardaki mecaz gözden kaçırılmamalıdır. Sinagog sözcüğü ile ilgili bu bilgileri kendiniz değerlendirerek uygun bölümleri ekleyebilirsiniz.

--Piramitdünya 17:36, 1 Temmuz 2011 (UTC)
  • "Müzik sözleri daima kutsal şeylerle ve Tanrı'yla ilgilidir" mi????? Sanmam (bkz. Üç yumurtayı kırdım önce, portakal dilimledim ince ince... Nil Karaibrahimgil ) -- Iggydarsamesaj 17:46, 1 Temmuz 2011 (UTC)
Öyleyse biraz ekleme yapalım: "...Bu tip şeyler özellikle Black Metal, Heavy Metal gibi grupların müzik sözlerinde sıklıkla yeralan şeylerdir. (Black Metalin) Müzik sözleri daima (çoğunlukla diyelim) kutsal şeylerle ve Tanrı'yla ilgilidir." "Üç yumurtayı kırdım önce, portakal dilimledim ince ince..." Belki bu sözlerinde çok derin bir manası, bir hikmeti alası olabilir, ama onu bulmak da sana düşer, sen yazdın :) Burayı silecekler! Ben aşağıda silmezlerse bu konuda ciddi bir örnek vereyim. Ayrıca Marduk'la ilgili kartalın ne anlama geldiğini de yazabilirim ama biraz konudan uzaklaşma durumu var. İsveç gibi dinin toplumda ön planda olmadığı bir ülkede bir müzik grubu her nedense Şeytan'la ve Tanrı'yla ilgili sözleri olan müzikleri tercih etmektedir. Ya da Leonardo Da Vinci şu resimle bir insanı mı anlatmak istiyor? [2] Yoksa Da Vinci bu resimde biri haç şeklinde ve diğeri de beş köşeli yıldız şeklinde iki resmi insan bedeni şeklinde mi resmetmiştir? Sanattan anlayanlar buna ne diyor? Ben pek sanattan anlamasam da ruhçuluğu az çok biliyorum. Ve bu alandaki anlamları ve aldatmacaların neler olduğunu görebiliyorum.

Marduk şaka mı yapıyor? Bence Marduk çok ciddi: [3]

WORLD FUNERAL - DÜNYA CENAZE TÖRENİ

May your joy pass horrifying lamentation
What is left of your lives endure eternal dread
Let the hungry be befalled by merciless starvation
Life expelled no compassion soon we are all dead
God spawned me to set the end free
After me nothing is meant to be
God spawned me to kill you all
I am world funeral
From the east to the west with plaugebearing steps I march
My sharp arrows of instant death I shoot in every beating heart
I will not spare you; I will not care how much you cry
I am the face of death; weep you humans now you die
Violent death is storming from all corners of the earth
I burn the ground poison the air, all seas and every well
I crush all kingdoms, I kill all men I, crush anything of worth
I unlock the dusty gates of hell
I points spears of pure black death at each and everyone
At all the unborn I laugh in spite, I killed you before your life began
I am the angel and the dragon bringer of orion's curse
On wings of death without a heart I tore apart the universe
--Piramitdünya 18:29, 1 Temmuz 2011 (UTC)

Marduk ve Kartal[kaynağı değiştir]

Kartal Marduk'un baş sembollerinden biridir. Bu yüzden altı ve beş köşeli yıldızlara göre çift ve tek başlı resmedilir. Ayrıca Bel Küreği biçimini alır. Çünkü Marduk en yükseklere çıkmayı hedef edinmiştir. Tıpkı bir KARTAL gibi: Nimrod'un Babil Kulesi göklere kadar erişmeliydi.

Yaratılış 11:2-4:
Başlangıçta dünyadaki bütün insanlar aynı dili konuşur, aynı sözleri kullanırlardı.
Doğuya göçerlerken Şinar bölgesinde bir ova bulup oraya yerleştiler.
Birbirlerine, "Gelin, tuğla yapıp iyice pişirelim" dediler. Taş yerine tuğla, harç yerine zift kullandılar.
Sonra, "Kendimize bir kent kuralım" dediler, "Göklere erişecek bir kule dikip ün salalım. Böylece yeryüzüne dağılmayız."
Yeşaya 14
Ey parlak yıldız, seherin oğlu,
Göklerden nasıl da düştün!
Ey ulusları ezip geçen,
Nasıl da yere yıkıldın!
İçinden, "Göklere çıkacağım" dedin,
"Tahtımı Tanrının yıldızlarından(meleklerinden) daha yükseğe koyacağım;
İlahların toplandığı dağda,
Safonun doruğunda oturacağım.
Bulutların üstüne çıkacak,
Kendimi Yüceler Yücesiyle eşit kılacağım."

Fakat Marduk için en aşağıda yere en yakın konumda olacağı söylenmiştir. Tıpkı bir YILAN gibi:

Yaratılış 3:14-15:

Bunun üzerine RAB Tanrı yılana,
"Bu yaptığından ötürü
Bütün evcil ve yabanıl hayvanların
En lanetlisi sen olacaksın" dedi,
"Karnının üzerinde sürünecek,
Yaşamın boyunca toprak yiyeceksin. (dilini her çıkardığında toprağı yalayacak)
Seninle kadını, onun soyuyla senin soyunu (Vahiy'de sözedilen sembolik kadın)
Birbirinize düşman edeceğim.
Onun soyu senin başını ezecek,
Sen onun topuğuna saldıracaksın."

Evet Babil Kulesi yapılamadı. Başlandı ama bitirilemedi. ANNUIT COEPTIS. Öyleyse neden böyle deniyor? Tamamlandı mı? Evet. Çünkü Babil Kulesi yalnızca taşlardan yapılmış bir sembolden ibaretti. Asıl içeriği daha farklı bir şeydi. Ve bu şey günümüze kadar ulaşır ve tamamlanır. Vahiy kitabı bundan 666 ve Canavar olarak sözeder. Ama biz burada daha fazla ayrıntıya girmeden noktalayalım. Evet Marduk'un piramiti tamamlandı ve sona erecek, kesin. Bu yüzden Marduk şarkısında bir World Funeral'den sözediyor olmasın! [4]

İşte göğsünde bir bel küreğiyle mağrur bakışlı bir kartal. Bel küreğinde de üç şerit var. [5]

--Piramitdünya 19:27, 1 Temmuz 2011 (UTC)
  • Bu anlattıklarınla ilgili iki sorun var malesef:
  1. Konunun sinagog ile ilgisi yok
  2. Anlatılanlar göreceli bilgiler, dolayısıyla ansiklopedik değeri şaibeli.

Kolay gelsin -- Iggydarsamesaj 20:15, 1 Temmuz 2011 (UTC)

Evet haklı olabilirsin. Zaten yazdıklarım biraz sıradışı şeyler. Ben konulara farklı yönlerden baktığım için böyle oluyor. Konu dışı yazdıklarım sadece konuyla ilgili yazdıklarımı desteklemeye yönelikti. Konuyla doğrudan ilgisi yok. Benim yazdıklarım gerçekten de bir ansiklopedide yeralacak cinsten bilgiler değil. Ama bazen bir konuyu okuyunca, hemen içimden bir dürtü beni farklı şeyleri göstermeye itiyor. İşte yine o dürtü! Ama bu yerde son olsun. Bir soruyla konuyu kapatıyorum. Mih Rab nedir? Neden çeşitli dini mekanlarda benzer şekilde ibadet yerinin tam karşısındadır. Mih Rabler neden Marduk'un küreği şeklinde? Sözcük içinde sözcük, bu bir farkettirmeme yöntemi mi. Dört soru oldu, bitti. Cevaba gerek yok. Herkes cevabı kendisine versin.

--Piramitdünya 20:54, 3 Temmuz 2011 (UTC)