Tartışma:Sarı Saltuk

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Tarih (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İslam (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İslam maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İslam kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Bu madde tamamen kurallara aykırı ve gerçekleri belirsiz, kaynaksızdır. Ansiklopedik değersizliği yanında tarafsızlık ilkesini katı derecedes ihlal etmektedir. İvedilikle silinmesini teklif ediyorum. Yinede başarılı çalışmalar dilerim. --Orlener 12:42, 17 Mayıs 2007 (UTC)

Ebussuud Efendi'ye izâfe edilen sözde fetvâ[kaynağı değiştir]

Şükrü Halûk Akalın, bir makâlesinde, 1952-1953'te yaşanmış bir tartışmayı hatırlatmış. Ebussuud Efendi'nin yazdığı iddia edilen bir fetvâ var. Bu fetvâdan ilk kez bahseden makâleyi Tayyip Okiç yazmış (1952). Bu maddede kaynak olarak kullanılan Paul Wittek, kendi makâlesinde Tayyib Okiç'in makâlesini sözde fetvâ ile ilgili kaynak olarak kullanmış (1952). Yusuf Ziya Yörükan, bir makâle yazıp Tayyib Okiç'in makâlesini eleştirmiş ve -bence- sözde fetvânın sahihliğini çürütmeyi başarmış (1952). Ancak, Paul Wittek'in makâlesinde buna değinilmemiş. Wittek, makâlesini daha önceden hazırlamış ve Yörükan'ın makâlesi yayımlanmadan yayımlanmış olmalı. Bir sene sonra Tayyib Okiç, Yörükan'ın eleştirisine çok sert bir yazıyla karşılık vermiş (1953). Burada sözde fetvânın kökeni Tayyib Okiç'e verilen bir kopya. Bunun bir kopya (sûret) olduğunu da Tayyib Okiç kendisi kabûl ediyor. Yusuf Ziya Yörükan, birkaç yönden sözkonusu fetvânın sahte olduğunu ortaya koyuyor. Bunun ardından Tayyib Okiç, çok öfkeli ve nefret dolu bir yazı kaleme almış. Bunun sebebi, fetvanın sahihliğini ortaya koyamaması olmalı. Bu tartışmayı başlatan makâleleri gömülü linklerle birlikte aşağıda listeliyorum:

  1. M. Tayyib Okiç, "Sarı Saltuk’a Ait Bir Fetva", Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, C.I, S.1, Ankara, 1952, ss.48-58
  2. Paul Wittek; Yazijioghlu 'Ali on the Christian Turks of the Dobruja; Bulletin of the School of Oriental and African Studies, University of London, Vol. 14, No. 3, Studies Presented to Vladimir Minorsky by His Colleagues and Friends (1952), 639-668.
  3. Yusuf Ziya Yörükân, "Bir Fetva Münasebetiyle Fetva Müessesesi, Ebussuud Efendi ve Sarı Saltuk", Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, C.I, S.2-3, Ankara, 1952, s.156
  4. M. Tayyib Okiç, "Bir Tenkidin Tenkidi", Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, C.II, S.2, Ankara, 1953, ss.48-58

Sözde fetvâ iddiasını bu maddeden ve İngilizce WP'den silmeyi düşünüyorum. Bunun gerekçesi de Yusuf Ziya Yörükan'ın makâlesinin, fetvânın sahihliğini çürütmek için yeterince argüman sunması. Bunun karşılığında da Okiç'in fetvânın sahihliğini ispatlayamaması. Aksini savunmak isteyen olursa, yukarıdaki makâleleri okusun ve tartışalım.-- İskenderBalas💬 18:03, 15 Şubat 2016 (UTC)